pondelok 24. októbra 2022

RECENZIA: Lucy Foleyová - Apartmán v Paríži

Žáner: krimi, triler
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 288
Väzba: tvrdá s prebalom

Anotácia:
Jess sa ocitla v nezávideniahodnej sitácii. Stratila prácu, je na mizine a celkom sama. Rozhodla sa poprosiť o pomoc svojho nevlastného brata Bena, aby ju prichýlil na nejaký čas vo svojom parížskom byte. V prepychovom apartmáne však nikoho nenájde, akoby Ben v zmätku byt opustil. Susedia v dome na Jess zazerajú, akoby nebola vítaná. Cíti, že ju niekto sleduje, a Ben sa stále nevracia. Začína tušiť, že dom skrýva akési tajomstvo, kým neobjaví niečo neuveriteľné... a napätie v dome graduje. Všetci sú podozriví. A všetci vedia niečo, čo nechcú povedať.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Máte už dosť predstavy zamilovaného Paríža? Apartmán v Paríži je v tom prípade správnou voľbou. V tomto príbehu je Paríž totiž ponurým a temným miestom, pričom obydlia môžu ukrývať nemalé tajomstvá a jeden apartmán obzvlášť. 

Lucy Foley dokáže čitateľa pohltiť už od prvého momentu. Jej kapitolky sa rýchlo striedajú a vytvárajú pre čitateľa veľkú záhadu, ktorú nutne potrebuje vyriešiť. Tieto kapitoly sú nielenže krátke a pritom výstižné, ale taktiež ponúkajú vždy pohľad inej postavy. Zakaždým načrtnú nové tajomstvo či nezrovnalosť a tá stupňuje čitateľovu zvedavosť. Príbeh tak ubieha svižným tempom. 

Atmosféra knihy je miestami dusivá. Napätie medzi postavami by sa niekedy dalo krájať a to aj pri zdvorilostných rozhovoroch. Autorka prinúti čitateľa nedôverovať ani jednej postave a skutočne si necháva otvorené vrátka na finálne rozuzlenie. Nedá vám šancu na odhadnutie vraha, pretože podľa ňou naservírovaných informácií by ním mohol byť ktokoľvek. 

Ústrednou postavou je Jess, sestra nezvestného Bena. Jej charakter bol pre mňa ťažkým orieškom. Na jednu stranu som jej fandila v jej odhodlaní po Benovi pátrať a odhaľovať tajomstvá. Na stranu druhú na mňa ale pôsobila mierne čudáckym dojmom. Miestami som pochybovala o jej vychovaní a sama si veľakrát podkopávala vlastné sebavedomie, čo časom mne osobne už brnkalo na nervy a prekážalo mi to. 
Ostatné postavy zahaľuje rúško tajomstva a aj keď sa časom jednotlivé dieliky odkrývajú, stále vedia zaujať a prekvapiť. Autorka jednotlivým postavám vdýchla rozmanité charaktery a tak je možné si každú postavu jednoducho zaradiť. Postavy nie sú poňaté povrchne a ich zmýšľanie či celkové postavenie v deji dáva dokonalý zmysel. Aj vďaka tomu príbeh napreduje a neobsahuje hluché či nezmyselné miesta, pretože každý čin má v deji svoje opodstatnenie. 

Veľké odhalenie si autorka skutočne necháva až na posledné stránky. Čítania je teda až do konca plné napätia a nezodpovedaných otázok. Rozuzlenie prináša niekoľko prekvapení a zvratov. 
Na mňa síce niektoré pôsobili prehnane, no ako celok mali ten správny efekt a vytvorili z knihy príjemne mrazivý zážitok. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)