utorok 19. februára 2019

RECENZIA: Mary E. Pearsonová - Temná krása

Temná krása
Žáner: fantasy, YA 
Vydavateľstvo: CooBoo 
Séria: Kroniky pozostalých 
Diel: #3
Počet strán: 528 strán 
Väzba: pevná väzba 
Originálny názov: The Beauty of Darkness

Anotácia:
Lia síce prežila zajatie vo Vende, no teraz sa musí vyrovnať s ešte väčším problémom. Hrozí totiž, že príde k zničeniu jej kráľovstva, a iba ona to môže zastaviť. Lia sa tak musí stať tou, ktorou nikdy nechcela byť – Prvou dcérou Morrighanu –, odhaliť zradcov a potrestať ich, prekonať nepredstaviteľné prekážky a konečne prijať to, kým skutočne je. A aby toho nebolo málo, Rafe, jej milovaný princ, sa musí ujať trónu a zdá sa, že u neho Lia už nie je na prvom mieste.
Za poskytnutie výtlačku ďakujem Albatrosmedia.sk
     Konečne tu je pre mňa dlho očakávaný záver tejto série, ktorá si získala čestné miesto v mojej poličke. Na jedne strane to je aj tým, že obálky k tejto sérií sú jednoducho úžasne a na druhej strane to je samotným príbehom, ktorý i napriek množstvu opisu, si ma jednoducho získal.
The Remnant Chronicles - Rafe and Lia ♥ aesthetic (I myself call them Lafe). The kiss of deceprion, The heart of betrayal, The beauty of darkness.  It's a actual OTP ♥  So I've done another one of these. And I like this one so much better.
 Spätne som si pozerala svoje recenzie na predchádzajúce dva diely a po pravde asi by som s odstupom času trošku pozmenila hodnotenie ako prvého tak aj druhého dielu. Prvému dielu Falošný bozk by som zlepšila hodnotenie z 3 na 3,5, ale na druhej strane druhému dielu Zradné srdce  by som z pôvodných 4,5 bodu stiahla na 4. Tento fakt spôsobil dočítanie práve tohto záverečného dielu, ktorý bol podľa mňa vcelku dobrý. 
Zväčša sa vždy obávam sérií, pretože pokračovania sa zvyčajne nevedia svojou kvalitou vyrovnať prvému dielu, ktorý vždy na mňa pôsobí najlepšie. No a pri tejto sérií som mala akosi pocit, že je tomu úplne inak. 
     Začnem tým čo som vytýkala pri predchádzajúcich dvoch dieloch a to spôsob, ktorým je kniha napísaná. Znova raz, mnou tak často vytýkané, množstvo opisu, ktoré sa v knihe nachádzalo. No bohužiaľ, toto je jedna z vecí, ktoré mi vedia v knihe pokaziť dojem z príbehu. Tiež som si vedomá, že niekto sa v tých opisoch vyžíva, ale bohužiaľ ja to nie som. Celý príbeh je napísaný v minulom čase a najčastejšie z pohľadu Lie, no nachádzal sa tu aj pohľad Rafeho, Kadena, Pauline, avšak tie už boli v menšom počte. A čo sa týka tých opisov, keď jednoducho čítam stranu a na tej strane nie je ani jeden jediný raz priama reč tak viem, že s tým budem akosi bojovať. A bohužiaľ v tejto knihe tomu tak bolo (rovnako ako aj v predchádzajúcich dieloch). Autorka sa na môj vkus akosi veľmi vyžíva v opisoch prostredia a hlavne pocitov a myšlienkových pochodov hlavných postáv. Na jednej strane to samozrejme oceňujem, ale keby sa z tohto množstva ubralo, tak som toho názoru, že to nijak neznehodnotí knihu a celý príbeh.
     Na druhej strane veľmi oceňujem prepracovanie tohto dielu. Vývoj jednotlivých postáv, množstvo vedľajších postáv, vďaka čomu sa v knihe neustále niečo dialo. Taktiež ma nesmierne bavilo čítať vznik a vývoj nových priateľstiev medzi postavami ale aj medzi kráľovstvami. A čo bolo podľa mňa najviac úžasné, tak kniha je priam poprepletaná intrigami, klamstvami a tajomstvami. Toto všetko bolo aj v predchádzajúcich častiach, no tu som mala akosi pocit, že ich je viacej a miesto toho, sa začalo všetko pomaly rozuzľovať sa to stále viac a viac zamotáva. A musím uznať, že autorka sa so záverečným dielom vážne vyhrala a dotiahla ho do dokonalosti.  
The Kiss of Deception     V skratke aj nejaké to slovo k postavám. Moja romantická dušička, ktorá sa sem tam prederie na povrch priam jasala nad prvou štvrtinou príbehu, kedy Lia s Rafem konečne vchádzali nadmieru dobre a myslela som si, že to tak aj ostane, no nakoniec sa medzi ich lásku postavili práve ich kráľovstvá a tak sa každý musel vybrať vlastnou cestou. V tomto momente by som vážne najradšej Rafeho niekde zavrela a bola by som najradšej keby sa v príbehu chvíľu neobjavoval, lebo ma začal rozčuľovať svojím despotickým správaním a to len preto aby Liu ochránil a nechcel ju pustiť do jej kráľovstvá. Čo z toho vyplýva? Kniha je veľmi bohatá na pocity, ktoré vo vás vyvolá. 
     Čo sa týka samotného záveru knihy, tak som sa mierne obávala bitky, o ktorej neustále Lia vravela. Konkrétne mi na čele robili vrásky spôsob akým autorka túto bitku spracuje. Pretože už som videla tú siahodlhú prípravu, siahodlhý pochod a následne nekonečnú bitku. Našťastie sa moje nočné mory nestali skutočnosťou. Autorka výstižne zachytila zlomový okamih v histórií 3 veľkých kráľovstiev, bez akéhokoľvek hluchého miesta, či výnimočne zbytočného opisu. I keď v porovnaní zdĺhavého začiatku, tento koniec mierne pôsobil rušivým uponáhľaným spôsobom. A možno som čakala ešte určitý zlom ku koncu deja, ktorý by čitateľom vyrazil dych. No také niečo sa bohužiaľ nestalo a tak celý záver série bol jedne veľký presladený happyend. Z čoho sa na jednej strane teším, no mierne ma to sklamalo.
    Čítať príbeh troch kráľovstiev - Morrighanu, Vendy a Dalbrecku bolo vážne skvelé a pútavé. Takže ak by sa ma niekto spýtal, určite môžem túto knihu odporúčať, pretože postavy sú skvelo prepracované, rovnako ako aj celý svet, či už jeho prítomnosť, či jeho minulosť, na pozadí ktorého sa príbeh odohráva. Príbeh plný lásky, intríg, priateľstva a odhodlania, to všetko táto séria ponúka. Chybička krásy u mňa bol práve spôsob spracovanie príbehu a možno že, niektoré zbytočne naťahované pasáže. 

Hodnotenie: 4,5/5
~N

1 komentár:

  1. Momentálne mám rozčítanú Temnú krásu. Ja taktiež nie som veľký fanúšik opisov, ale tu mi to nejako veľmi nevadilo. Práve sa nachádzam v časti, kde Lia s Kadenom cestujú do Morighanu a už som sa začínala báť, ako to dopadne... V každom prípade ste ma aspoň trochu upokojili :D.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)