sobota 22. septembra 2018

...problémy so sériami...

Ahojte,
dnes tu mám pre vás kratučký článok o sériach. Inšpirácia vznikla, keď som si uvedomila, že nemám čo čítať a tak som si pozrela, aké neprečítané knihy na mňa v poličkách čakajú. Zistila som, že len samé pokračovania sérií a možno neuveríte, ale zostala som smutná, deprimovaná a zúfalá. :D

Aby ste si nemysleli, série mám rada, no miestami ich naozaj nenávidím. Viete čo vnímam ako ich najväčšie negatíva?


1. Vydávanie sérií

Keďže čítam prevažne zahraničnú literatúru, vždy si musím počkať či už na slovenský alebo český preklad. Väčšinou je to čakacia doba zhruba jedného roku, teda pokiaľ už vyšlo pokračovanie aj v origináli. Ono to nie je tak dlhá doba, však rok vždy ubehne ako voda, že si to človek ani neuvedomí. Pri knižných sériach je to ale pre mňa nekonečná doba. Som nedočkavá, čo sa v deji stane ďalej, no po tom roku si vlastne tak úplne nepamätám, čo sa v knihe dialo. Na druhú stranu som lenivá čítať znovu prvý diel a tak väčšinou pokračujem v čítaní a som miestami stratená v postavách a neviem, o čo v podstate išlo. Po niekoľkých kapitolách v tom má človek jasno, ale niekedy nie. Takže vtedy knihu zatvorím, odsúvam a môže sa stať, že sa k tomu nedostanem už nikdy. V súčasnosti som tak na tom so sériou od Sally Green - Polozlý. Prvé dve knihy ma veľmi bavili a viem, že pri závere dvojky som bola naozaj nedočkavá, ale trojku som si zaobstarala asi len polroka dozadu a to už ubehol dlhý čas od prečítania dvojky. Nemala som vôbec prehľad o postavách a už vôbec nie v deji. 

2. Nekonečné naťahovanie

Tento bod sa týka len niektorých sérií. Chápem, že séria musí mať viacero kníh, no niekedy naozaj stačí pomenej a nemusíme sa dostaváť na dvojmiestne čísla. Z môjho pohľadu séria, ktorá má viac ako 6 častí stráca na kvalite. Nemusí to tak byť vždy, ale ja som sa zatiaľ stretla len s tými nesprávnymi. Ako príklad sa mi skvelo hodí J.R.Ward a jej Bratrstvo černé dýky... to bola tak úžasná séria, ale od deviatej knihy som stratila záujem, pretože zrazu sa to začalo zameriavať na postavy, ktorým už knihy venované boli a tak ďalej...

3. Vidina ďalšieho zisku... k tomuto bodu snáď toho veľa ani netreba. Písanie pokračovaní len preto, lebo prvé knihy zarobili veľa peňazí... značne sa to potom aj ukazuje na kvalite. 



A prečo série milujem?

Pretože rozvíjajú príbeh, ktorý som si zamilovala. Dovoľujú mi stráviť o niečo dlhší čas so svojimi obľúbenými postavami, zvládaťa nové dobrodružstvá a spoznávať postavy až do hĺbky so sledovaním ich rozvoja. Ukazujú mi, že nie všetko sa môže skončiť len jednoducho.  

Takže toto je v skratke, čo mi teraz narýchlo napadlo, čo som vám chcela napísať. :) Ak ste sa dostali až sem, kľudne napíšte ako to vnímate vy, pretože som na to naozaj zvedavá. :)


Smiley

4 komentáre:

  1. Súhlasím so všetkým ale pre mňa ako človeka ktorý nečíta v angličtine je aj zlé to keď sériu jednoducho utnú a druhý alebo nedajbože ako sa to stalo pri Mare tretí diel nevydajú a ja mám doma prvý diel a ostatní si môžem domyslieť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no to áno, tú Maru si uviedla ako skvelý príklad.. je to ťažké :/

      Odstrániť
  2. Také souhlasím naprosto se vším. I když člověka ty série peněžně ruinují, musíme je kupovat protože prostě ten příběh a většinou i ty obálky.. kdo by je nechtěl mít doma všechny pohromadě? :D a to, že další díly už jsou potom slabota... to bohužel člověk zjistí až po koupi :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hah, tak to áno :D Peňažne to tiež nie je najlepšie, máš pravdu, každý predsa chce mať doma celú sériu :D

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)