piatok 14. septembra 2018

RECENZIA: Erin Watt - Něco skutečného

Žáner: NA
Vydavateľstvo: Baronet
Počet strán: 448
Väzba: pevná s preobalom
Originálny názov: When It's Real

Anotácia:
Seznamte se s Oakleym Fordem – mladou celebritou, známým hudebníkem a synem slavných herců, zpěvákem s miliony fanynek… a věčným potížistou. Na první pohled má vše, co si kdo může přát, soukromý život se mu však rozpadá, jeho hudební kariéra jde z kopce a bulvární plátky nestíhají psát o všech jeho eskapádách. Oakleyho manažeři nabízejí zdánlivě snadné řešení: Oakley musí světu dokázat, že konečně dospěl. A s tím mu má pomoci i jeho nová – a falešná – přítelkyně. 
   Na scénu vstupuje Vaughn Bennettová – oddaná sestra, servírka na částečný úvazek, naprosté ztělesnění „normálnosti“. Za jiných okolností by na tu nabídku nepřistoupila, její rodina však nutně potřebuje peníze, proto Vaughn nemá na vybranou. A za peníze, které jí Oakleyho tým nabízí, je ochotná přetrpět divoké hollywoodské večírky i novináře na každém kroku. No a co, že je Oakley podle ní jen povrchní sebestředný pitomec? Přece se do sebe nezamilují i ve skutečném životě… že ne?


Za poskytnutie výtlačku ďakujeme Panta Rhei.



Voľba siahnuť po knihe Něco skutečného prišla spontánne. Niekedy spontánne voľby nie sú tie najlepšie, no v tomto prípade sa jedná o vydarený, príjemný a oddychový príbeh. Takže v závere som bola spokojná a nadšená. 
Čím si ma Něco skutečného získalo?

Príbeh sa zameriava na život speváckej hviezdičky Oakleyho Forda a obyčajnej študentky Vaughn. Nie je šanca, že by sa mohli niekedy stretnúť, no život si niekedy pre nás prichystá prekvapenia. Vaughn vzhľadom na lepšie vyhliadky svojich bratov do budúcnosti predstiera Oakleyho priateľku a Oakley trpí prítomnosť Vaughn pre lepšiu kariérnu budúcnosť. Zostane predstierané predstieraným alebo sa spočiatku nútený vzťah premení na lásku? 

Erin Watt nie je pre čitateľov až taká veľká spisovateľská novinka. Pod týmto menom nájdeme v českom a slovenskom jazyku známu sériu Royalové, ktorá nielenže pútala pozornosť svojimi krásnymi obálkami, ale čitatelia v nej našli aj zaľúbenie v príbehu. Niektorí ju majú radi, druhých príliš neohúrila, no aj tak sa dá povedať, že vyvolala určitú vlnu v našom knižnom svete. 
V skutočnosti pod menom Erin Watt vystupujú dve spisovateľské mená - Elle Kennedy a Jen Frederick. Zatiaľ čo Jen Frederick je pre mňa neznámou spisovateľkou, Elle Kennedy som si obľúbila vďaka sérií Off-Campus a tak som vedela, že určite nezostanem sklamaná. Skutočnosť, že na knihe Něco skutečného pracovali dve autorky čitateľ priveľmi nepocíti. Jednoznačne sa nemusíte báť rôznorodého štýlu písania či do očí bijúce nezladené dejové úseky. Obe autorky sú značne zosúladené a tak príbeh ubieha rýchlo a bez akýchkoľvek pozastavení sa nad nesúladmi v dejovej línií. Zatiaľ čo pri niektorých dielach môžu dvaja autori narobiť peknú šarapatu, v prípade Něco skutečného môžem tvrdiť, že dve autorky deju prispeli. Vytvorili nielen komplexný príbeh ale i postavy. 

   Pri knihách si všímam predovšetkým atmosféru, je to pre mňa základ každej dobrej knihy. Pre mňa reálne kniha nemá príliš veľkú emočnú hodnotu pokiaľ atmosféru iba predstiera a nedokáže mi navodiť cítenie akoby som sa na určitom mieste nachádzala spolu s postavami. V tomto prípade sa takýto problém nenaskytol. Autorky dokázali to, že už od prvého okamihu som sa cítila vtiahnutá do deju a pri hudobných vystúpeniach som sa cítila ako v koncertnej aréne. Už na prvý pohľad je každému jasné, že táto kniha nie je nič vážne, je to skôr taká novodobá rozprávková oddychovka a svoj účel spĺňa stopercentne. 
   Situácie pôsobia prirodzene a to  predovšetkým vďaka hlavným postavám. Oakley síce pôsobí ako namyslený drzý frajer, no autorky nám ponúkajú detailnú sondu do jeho života a to dokáže pretvoriť čitateľovu mienku. Od Vaughn zase očakávate rozumné argumenty a životnú silu. Sledovať ako v jednotlivých situáciach obaja konajú je naozaj zaujímavé a v niektorých prípadoch až komické. Humorná stránka príbehu nechýba ani náhodou. Nie raz sa pousmejete a zasmejete nad absurdnými situáciami či reakciami. 
Nie sú samozrejme dokonalí a majú svoje hlúpe nálady či nápady, ktoré sympatie nevyvolávajú vôbec, no aj napriek tomu ich na konci budete milovať. Dokonca si uvedomíte, akú dlhú cestu ste s nimi prešli a aké obrovské zmeny ste u nich mohli pozorovať. Dve odlišné osoby, ktoré sa takmer nemohli vystáť v závere vyrazia dych. Lebo ako je tomu aj v reálnom živote, ľudia sa zvyknú meniť. 

Ak si chcete oddýchnuť, zasmiať sa a užiť si nejaký ten hudobný sen, určite neprehliadnite knihu Něco skutečného. 


HODNOTENIE: 5/5
*Smiley*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)