sobota 16. októbra 2021

RECENZIA: Suzanne Redfearnová - V okamihu

Žáner: súčasná beletria, spoločenský román
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran

Počet strán: 320
Väzba: pevná väzba s prebalom
Originálny názov: In An Instant

Anotácia:
Suzanne Redfearnová si zvolila nezvyčajný spôsob rozprávania – a trafila do čierneho. Šestnásťročná Finn Millerová rozpráva príbeh do najmenších detailov, ako to zvyknú len tínedžeri. Ale Finn už nie je medzi živými. Finn sa s rodinou a najlepšími priateľmi vyberú na chatu. Radostné dobrodružstvo v snehovej metelici sa skončí tragédiou – ľahkomyseľní odvážlivci sa zrútia z útesu. Neľútostný boj o záchranu vtiahne čitateľa do víru emócií zavalených snehovou perinou. Ide o život a odrazu spoznávame nepeknú pravdu o ľudskej povahe. V okamihu je silný a dojímavý príbeh. Upozorňuje nás, že istoty nejestvujú a je potrebné neustále spochybňovať všetko, čo si myslíme o sebe a o ľuďoch, ktorým bezhranične dôverujeme.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran


V okamihu je knihou, ktorá ma veľmi milo prekvapila. Vôbec som neočakávala od knihy to, čo som dostala, a myslím to v dobrom. 

Odlišnousťou tejto knihy je samotný spôsob rozprávania, rozprávačom je totiž Finn, ktorá umiera pri nehode auta počas neľútostného zimného dňa. Čitateľ teda dostáva informácie a celú dejovú linku z pohľadu mŕtveho dievčaťa, ktoré z neznámeho dôvodu dostáva možnosť sledovať život svojich blízkych a známych aj po nehode. 
Vzhľadom na to, že Finn môže sledovať všetkých je dej pestrý a zachytáva široké spektrum udalostí. Ukazuje udalosti bezprostredne po nehode ale i s odstupom času. 
Dejová linka ubieha rýchlym tempom a ponúka mnoho na zamyslenie. Ponúka čitateľovi možnosť rozhodnúť sa o charakteroch postáv samému, pričom mu ukazuje mnoho pohľadov na daný problém či situáciu, pretože nič nie je čiernobiele. A je len na vás ako si postavy zakategorizujete. 
Počas čítania budete zavalení emóciami a neraz budete zúfalo a bezmocne krútiť hlavou ako Finn. 

V okamihu je dokonalým psychologickým románom. Zachytáva konanie jednotlivcov počas krízovej situácie a zároveň silný dopad traumy na jednotlivcov. Každý v strese a ohrození života koná inštinktívne, ba niekedy až sebecky, čo môže ústiť až do nemorálneho konania. Ospravedlňuje to jednotlivca? To musíte zvážiť sami. Mne osobne sa veľmi páčili dopady tejto tragickej udalosti na jednotlivé postavy, pretože boli rôznorodé a vysporiadania sa s nimi boli taktiež osobité. Odkryli sa tým aj pravé charaktery postáv. 
Autorka zvládla svoje dielo dobre. Dala na veci nezávislý pohľad, odkryla všetky zákutia a zároveň nechala rozsudok na čitateľovi. Charaktery mali dušu a bolo na nich vidieť prepracovanosť. Dejová linka mala stupňovanie a obsahovala napätie, akciu i emotívne časti. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)