utorok 17. decembra 2019

RECENZIA: Sebastian Fitzek - Darček

Žáner: detektívka, triller, horor
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran
Počet strán: 288
Väzba: pevná s preobalom
Originálny názov: Das Geschenk 

Anotácia:
Milan Berg stojí pred semaforom, keď vedľa neho zastane auto. Na zadnom sedadle sedí vystrašené dievča. Na okno zúfalo pritláča list papiera. Volanie o pomoc? Milan ho však nevie prečítať – lebo je analfabet! Jeden z vyše šiestich miliónov v Nemecku. Cíti však, že dievča je v smrteľnom nebezpečenstve. Napriek svojej nevzdelanosti si zapamätal tvar písmen a presne ich nakreslil svojej priateľke Ambre. Tá mu len potvrdí, čo tušil – dieťa bolo unesené a prosí o pomoc. Pátranie Milana zavedie na ostrov Rujana a do detských spomienok, ku ktorým sa nikdy nechcel vrátiť. Keď po ňom začne pátrať, začína preňho šialená jazda s ukrutným poznaním na konci: Niekedy je pravda príliš strašná na to, aby s ňou človek dokázal ďalej žiť – a nevedomosť je najväčším darom na svete.

Nebol by to Fitzek, keby nás po celý čas nezavádzal a neviedol po falošných stopách, ktoré sa na konci zlejú do jasnej výpovede. Fitzek má svoj príbeh opäť brilantne premyslený a až do poslednej strany sa s čitateľom majstrovsky zahráva.





Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran


Viete si predstaviť život bez čítania? Život v ktorom by ste nerozumeli písmenám a slová by pre vás boli iba neznáme znaky? Hlavná postava knihy Darček takýto život žije. Je analfabet a čítanie teda rozhodne nie je jeho silná parketa. Dokáže si zapamätať znaky, no tým jeho porozumenie končí. Jedného dňa zbadá za oknom auta dievča, ktoré pritláča popísaný list na okno. Milan samozrejme nerozumie, no keď prekreslí symbol a jeho priateľka mu povie, že sa jednalo o volanie o pomoc, Milanovi sa zmení svet. 

Kniha Darček môže byť spočiatku pre čitateľa mätúca. Ja osobne som mala počas prvých kapitol problém zorientovať sa. Nachádza sa tu niekoľko skokov do rôznych časových období a popritom sa ešte menia aj pohľady postáv. Je to trošku zmätok, no dá sa naň po čase zvyknúť a potom už nerobí problémy. 


Jednotlivé časové obdobia v sebe ukrývajú nevyriešené záležitosti a zo začiatku vôbec ani nie je možné vedieť, o aké záležitosti ide. Všetko je pekne zahalené rúškom tajomností a to poháňa v čítaní. Zvedavosť jednoducho núti listovať a čítať rýchlo ďalej. Odpovede na otázky ale čitateľ nedostane hneď, práve naopak, otázok stále pribúda a odpovedí je pomenej. Autor premyslene udržiava čitateľa v napätí a nevedomosti. Vzbudzuje tak jeho zvedavosť. V deji neustále pribúdajú nové záhady a nezrovnalosti, ktoré chcete rozlúsknuť. No budete si musieť počkať a rozlúsknuť to až s Milanom v závere. 
Sebastian Fitzek udržuje čitateľa v napätí prostredníctvom gradovania, ktoré je teda dotiahnuté do detailov. Prezrádza len nevyhnutné informácie a keď sa už zdá, že sa situácie ide ukľudniť, nájde nový problém, ktorý sa musí ihneď riešiť. 
Príbeh Darček je neuveriteľne zamotaný. Tvorí ho toľko situácií, tajností a nevysvetliteľných vecí, že ho nemôžete predpovedať. Aj keď to možno znie chaoticky, opak je pravdou. Autor má všetko do detailov premyslené, celú zápletku a rovnako tak aj každú drobnosť. Nehovoriac o každom dejovom zvrate, ktorý prináša nový pohľad na situáciu. 

Príbeh sa možno spočiatku rozbieha trošku pomalšie, no netrvá to večne. Po ozname dievčaťa sa príbeh posúva dopredu závratnou rýchlosťou. Do deja sa dostáva napätie, akcia a hraničné rozhodnutia. Postavy začínajú pod stresom konať inak ako zvyčajne a dostávajú sa do situácie, kedy nemajú dôveru ani voči sebe. 
Postavy vyznievajú reálne, nemajú prehnané reakcie či zmýšľania. Pod stresom by sa človek možno správal rovnako. Autor ukazuje, že nie všetci sme takí, za koho nás majú ostatní. Charaktery sú rôzne. Minulosť je rôzna. Život je rôzny. 

Darček je útla knižka. Svojim spôsobom jednohubka, no s tým čo v sebe ukrýva, si vyžaduje od čitateľa čas. Čas na to aby pochopil jednotlivé etapy a dostal sa k porozumeniu v závere. A ten záver...no ten je dychberúci!

-Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)