utorok 27. augusta 2019

RECENZIA: Tara Lynn Masihová - Moje skutočné meno je Hanna

Žáner: historický román
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 240
Väzba: paperback
Originálny názov: My Real Name Is Hanna

Anotácia:
Román, ktorý oslavuje ľudskosť, silu rodiny a vytrvalosť ľudského ducha.

Hanna Slivková má štrnásť rokov, keď Hitlerova armáda prekročí hranice Ukrajiny. Snahou nacistov je vyčistiť mesto, kde žije, od všetkých židov. Hanna so svojou rodinou a niekoľkými ďalšími rodinami musí opustiť rodný dom a skrývať sa v lese. No čoskoro už ani les nie je bezpečný. Ľudia, ktorí sa previnili len tým, že sa narodili ako židia, sú nútení utiecť a uchýliť sa do temných podzemných jaskýň, ktoré sú jediným bezpečným miestom pred ľudskými zvermi poľujúcimi hore.

Za poskytnutie výtlačku ďakujeme AlbatrosMedia





Druhá svetová vojna predstavuje tému, ktorá sa len tak neobohrá. Poňať ju možno z rôznych uhlov či pohľadov a vždy to bude patriť medzi originálne čítanie. Nezáleží na tom či sa jedná o biografický skutočný príbeh alebo je to len vytvorený príbeh na základe osudov ľudí, ktoré sa zachovali. Moje skutočné meno je Hanna síce nie je biografia, no opiera sa o skutočný osud židovských rodín, ktoré sa pred nemeckými zverstvami ukryli v jaskyniach. Román je plný emócií a neraz vyvoláva zimomriavky po celom tele. Človek si takýto život nedokáže ani len trošku predstaviť a v súčasnosti nad tým len krútime hlavou. Dejiny nám ukazujú všetky udalosti, ktoré sa udiali. Moje skutočné meno je Hanna a mnohé iné príbehy sú však chytľavejšou alternatívou, ako ľuďom ukázať tie ozajstné zverstvá. Vryjú sa vám pod kožu a cez pohľady postáv vás to zasiahne väčšmi ako len dejinný fakt. 


Priznám sa, že keď som sa púšťala do tejto knižky, nemala som žiadne očakávania. Vedela som, že sa jedná o príbeh z obdobia druhej svetovej vojny a týka sa židovskej populácie, to bolo asi tak všetko. Už dlhšie som takýto príbeh nečítala, ale minimálne aspoň raz za rok na mňa príde nutkanie prečítať si takýto historický príbeh z tohto obdobia. Je to akási pripomienka toho, čo bolo a nikdy nechcem, aby sa opäť zopakovalo. 

Autorka ukazuje pohľad na vojnu očami mladej Hanny, ktorá je ešte dieťaťom. Spolu so svojimi rovesníkmi by si mala užívať detské hry, dospievať, nájsť si prvú lásku, no namiesto toho sa jej život mení na nočnú moru. Stráca postavenie v spoločnosti, prichádza do kontaktu s diskrimináciou, stráca vzťahy s kamarátmi a prostredím. Žije obmedzene a v strachu. 
Vojna bohužiaľ neobchádza ani nevinné deti. A tento aspekt príbehu je ten najsmutnejší. To ako sa Hanna vyrovnáva s udalosťami a ako vníma svet, to vás dojme. Práve postava Hanny ukazuje ľudskú silu, odhodlanosť a chuť žiť. Psychicky a miestami aj fyzicky bojuje ako šelma a predovšetkým má nádej. Nemieni sa vzdať, verí v lepšiu budúcnosť. Veci berie také ako sú a síce ju mrzí, že nemôže viesť život ako predtým, neutápa sa v ľútosti. 
Jej rodina situáciu berie obdobne ako Hanna. Čitateľ má však k dispozícii aj pohľad na iné rodiny. Niektoré sa snažia votrieť do priazne Nemcov, len aby im bolo lepšie a neraz sa nebránia ani klamstvám či udávaniu. Ďalšie rodiny trpia, nechajú sa chytiť a v konečnom dôsledku ich nečaká práve najlepší osud. 


Ako som už vyššie spomenula, kniha je nasýtená emóciami. Vyvoláva ich pri každej situácii a neraz vám príde nevoľno z toho, čo sa tam deje. Ja osobne som neustále mala v mysli otázku: Prečo sa to všetko dialo? Ako sa niekto môže tak zversky správať? Odpovedí som sa však nedočkala, lebo na takéto otázky odpovede neexistujú. Nie je to správne, nikdy to správne nebolo a ľudstvo by sa malo poučiť. 

Pri čítaní budete zároveň aj trpieť neistotou. Pri každom premiestnení rodiny alebo akomkoľvek neznámom prvku sa budete báť o osud postáv. Výjde im to alebo ich tentokrát chytia? Vždy si budete priať, aby im to vyšlo. Napätie a neistotu budete pociťovať s postavami. 


V závere som ocenila aj autorkine poznámky o tom, ako to naozaj bolo, čo ju viedlo k napísaniu takéhoto príbehu a o čo sa pri tom opierala. Súčasne som si mohla povedať, že podobný príbeh som ešte nevidela, nečítala a ani by mi nenapadlo, že sa môže opierať o skutočnosť, pretože to znie naozaj neskutočne. No obdobie druhej svetovej vojny prinieslo práve osudy, ktorým sa ťažko verí, no predsa sa stali. Vyjadrujú neuveriteľne veľkú ľudskú silu. 

-Smiley

1 komentár:

  1. Podobné knihy mám veľmi rada, lebo ma vždy dokážu chytiť za srdce a možno siahnem aj po tejto knihe :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)