utorok 30. júla 2019

RECENZIA: Giovanna & Tom Fletcher - Dcéra ľudstva

Žáner: scifi, fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Eve of Man  Trilogy
Diel: #1
Počet strán: 368
Väzba: Pevná s preobalom
Originálny názov: Eve of Man

Anotácia:
Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej. Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. Nie práve najľahšia úloha... Eva však tento svoj osud prijala, je s ním zmierená. Aspoň kým sa do jej života nepripletie Bram a Spasiteľka ľudstva odrazu nezatúži po slobode. Ako si však vybrať medzi láskou a budúcnosťou ľudskej rasy? Tom a Giovanna Fletcherovci sú mimoriadne úspešným spisovateľským párom, čoho dôkazom je aj tento nezvyčajný ľúbostný príbeh o poslednom dievčati na Zemi, zasadený do dystopického sveta blízkej budúcnosti.



Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart


   Dcéra ľudstva nie je určite pre nikoho neznámou. V čase svojho vydania ju bolo vidieť takmer všade - či už Facebook, blogy alebo rôzne súťaže po Instagramových profiloch. O jeden výtlačok ste si mohli zasúťažiť aj u nás a veríme, že výherkyni spravila radosť. Čitatelia, ktorí knihu prečítali, si ju veľmi chválili. Ja som sa k nej dostala len nedávno a úprimne ľutujem, že som sa k nej nedostala už skôr, pretože tento príbeh sa vrýva pod kožu a je skvelý.

   Viete si predstaviť svet, v ktorom sa viac nerodí ženské pohlavie? Na svet pribúdajú len chlapci a tým sa znižuje rast populácie do budúcna. Na Zemi už žijú len ženy vyššieho veku a samí muži. To asi neznie ako skvelá vyhliadka do budúcnosti. Nádej však prinesie narodenie prvého dievčaťa po veľmi dlhej dobe. Ľudstvo je zachránené. No netešte sa predčasne, ľudia niekedy nekonajú podľa toho ako sa patrí, ale podľa toho, čo môžu získať.
   Manželská dvojica Giovanna & Tom Fletcher priniesli do knižného sveta naozaj vydarený kúsok. Dcéra ľudstva nesie námet, ktorý nie je ani náhodou obohraný. Svet bez žien, problém budúcnosti ľudskej rasy a ľudská povaha. Veľa premenných, ktoré príbeh neraz skomplikujú, vytvárajú tak dejové zvraty, prekvapenia a zvedavosť, ktorá núti čitateľa čítať stále ďalej a ďalej. 

   Som milo prekvapená, ako je táto autorská dvojica zohraná. Pri väčšine kníh, ktoré boli písané viacerými autormi, som bola sklamaná. Ide o to, že každý spisovateľ má svoj vlastný štýl a nie vždy sa stret rozdielnych spisovateľských štýlov vydarí. Manželia Fletcherovci však dokazujú, že im to spolu klape aj po spisovateľskej stránke. Ich príbeh sa posúva dopredu prostredníctvom pútavého rozprávania bez zbytočných opisov či nepodstatných záležitostí. Držia sa svojej dejovej línie a nevytvárajú nezmyselné "knižné vaty" či niečo, k čomu sa v deji už nevracajú. Všetko má svoje miesto, načasovanie a pointu.


Dej ubieha prostredníctvom dvoch pohľadov. K dispozícií máme pohľad Evy - Spasiteľky ľudstva a Brama - člen organizácie, ktorá Evu ochraňuje a pripravuje na jej poslanie. Eva žije v zlatej klietke. Je o ňu po všetkých stránkach postarané a predsa jej v živote niečo chýba, to si začne uvedomovať pod tlakom neúspešných Kandidátov a ďalších skutočností. Čoraz častejšie jej v mysli rezonuje slovo SLOBODA. 
Bram Evu pozoruje spred klietky. Je synom dôležitého doktora organizácie, aj keď niekedy je mu to skôr na ťarchu ako na úžitok. Všetko čo v živote robí, je pre Evu, no aj on časom príde na nezrovnalosti systému a v hlave sa mu vytvárajú čoraz väčšie pochybnosti.
Ústredné postavy majú kvalitné spracovanie. Je naozaj vidieť, že autorom na nich záležalo. Možno na nich pozorovať boj s každodennými situáciami a vyrovnávanie sa s neznámymi ako sú realita, klamstvá, faloš a iné. Vyrovnať sa takýmito vecami nie je v reálnom živote veľmi ľahké a páčilo sa mi, že to autori ukázali aj skrz svoje postavy. Nič nie je samozrejmosťou, Eva a Bram si to uvedomujú a stali sa pre mňa veľmi ľudskými postavami. 
V deji samozrejme vystupuje viacero vedľajších postáv. Niektoré sú dôležité viac, niektoré menej. Podľa môjho názoru tam však ani jedna postava nebola zbytočná. Každá mala svoje miesto, postavenie v deji a predovšetkým sa mi páčilo, ako tieto postavy ovplyvňovali Evu či Brama. 

   Dcéra ľudstva pre mňa bola pútavým čítaním. Obsahuje všetko, čo kniha obsahovať má. Mňa osobne dej naplno pohltil a mala som problém knihu pustiť z ruky. Stále som chcela vedieť, čo sa stane ďalej a ako sa postavy vysporiadajú s rôznymi komplikáciami. 
Autori taktiež od začiatku do deja vsúvajú tajomné odkazy a nezrovnalosti, ktoré vás naozaj nútia čítať ďalej, aby ste sa dozvedeli pravdu. 
Príbeh je tvorený akciou, emóciami, prekvapeniami, tajomstvami a miestami budete premýšľať nad tým, ktorej postave môžete skutočne dôverovať a ktorej nie. Nie vždy to je jednoduché.
Záverečné kapitoly som zhltla ako nič a posledná veta ma jednoducho zničila, pretože... proste...kde mám pokračovanie?! 😀 Nutne ho potrebujem a nezostáva mi nič iné, len čakať. 


Smiley

2 komentáre:

  1. Hm, dystópie ma už veľmi neberú, ale toto vyzerá ako jeden z tých lepších kúskov, tak trebárs sa k nej niekedy dostanem. Pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak sa niekedy rozhodneš pre dystópiu, určite odporúčam. Ako píšeš, je to jeden z tých lepších kúskov, ale napríklad videla som už aj nie nadšené recenzie. Každému sa páči niečo iné. Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)