pondelok 14. januára 2019

RECENZIA: Neal Shusterman - Smrtka

Žáner: YA, scifi, fantasy
Vydavateľstvo: Yoli CZ
Séria: Arc of a Scythe
Diel: #1
Počet strán: 384
Väzba: paperback
Originálny názov: Scythe

Anotácia:
První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem kníhkupectvu Alterego


   Smrtka alebo Kosec v slovenskom vydaní patrí v súčasnosti medzi najpopulárnejšie knihy na trhu. Vidieť ju môžete takmer všade, či už na Instagrame, Facebooku alebo v samotných kníhkupectvách. Na prvý pohľad zaujme svojou vydarenou obálkou, no a po prečítaní vás pohltí zaujímavým príbehom.
   Smrtka ukazuje ďalekú ale zas nie až tak ďalekú budúcnosť, kde plynutie času nehrá rolu, roky sa nedatujú, ľudia sú nesmrteľní. Smrť už nie je vecou prírody, ale zamestnanie niekoľkých vyvolených, ktorí ako Smrtky triedia ľudskú populáciu, ktorá je už na planétu Zem až príliš početná. Výber je čiste nahodný, nepozná súcit. Všetko, okrem Cechu smrtiek, riadi svetový systém Nimbus. Smrtky tak nie sú pod úplnou kontrolou, čo by mohlo viesť k svojvôli, no ako prevencia existuje zoznam 10tich pravidiel, ktoré Smrtky musia za každej okolnosti zachovávať. 
Prvý diel série začína príbeh Citry a Rowana, ktorí boli vybraní smrtkou Faradayom ako jeho učedníci. Cech smrtiek situáciu, aby si smrtka vybral dvoch učedníkov naraz nepozná, a tak sa Rowan a Citra dostávajú do nezávideniahodnej situácie.  


Pri Smrtke oceňujem v prvom rade jej originalitu. Hlavná myšlienka je nápaditá a autor dokazuje, že sa dá rozvíjať rôznymi smermi. Budúcnosť v podaní Neila Shustermana nie je pre ľudstvo príliš priaznivá. Na druhú stranu sa však opiera o pomerne reálnu predstavu, keďže populácia každým dňom rastie a otázkou je, či Zem dokáže takú preľudnenosť zniesť. No a na to existujú Smrtky...
Pri čítaní sa mi veľmi páčilo vykresľovanie Smrtiek. Idea spočívala v tom, že každá Smrtka má mať a zachovávať isté hodnoty, ktoré akoby zachovávali ľudskosť, poctivosť, a predovšetkým spravodlivosť. Nie sú nadradenou rasou nad ľudmi, práve naopak, slúžia ľuďom. V knihe však autor vykresľuje aj opak a to prostredníctvom Smrtky Goddarda a jeho prívržencov. V príbehu je možné detailne sledovať kontrast medzi tými pravými Smrtkami a tými, ktoré chcú byť nadradené. Vďaka tomu si čitateľ dokáže zatriediť postavy, ich charaktery ale dokáže sa plne dostať aj do problematiky budúceho sveta a zvoliť si svoju stranu. 
Okrem postáv ma v knihe očaril aj svet a rôzne obrady, ktoré k Smrtkam patria. 

Príbeh sa začína pomalšie, nenechajte sa tým však odradiť. Mne samotnej sa úvod čítal pomerne ťažko, často som knihu odkladala na poličku, no po nejakých 50tich stranách sa to rozbehne. Úvod obsahuje základne predstavenie, osvetlenie situácie, no a potom nastupuje v deji veľa prekvapení, zvratov, akcie a mnoho iného. Autor má cit pre gradáciu a dávkovanie informácií. Na niektoré veci si proste budete musieť počkať až do konca. 

   V príbehu sa strieda niekoľko pohľadov rozprávania. Buď prežívate deň s Citrou alebo s  Rowanom. Vďaka tomu môžete sledovať ich charakterový vývoj. Postavy prechádzajú viditeľnými zmenami. Sama som mala pochybnosti, komu z nich veriť viac a či vôbec. Autor narába s postavami citlivo a zároveň veľmi precízne. Z každého konanie je možné pozorovať, že autorovi na postavách skutočne záleží a nie sú v príbehu len preto, lebo každá kniha potrebuje hlavné postavy. Pri postavách taktiež oceňujem aj ich povahy, nie sú takí slabí, ako sa na prvý pohľad zdajú. Zachovávajú si odstup a pritom sa stávajú dokonalými. 

   Ohľadom vývoju deja môžem povedať, že je naozaj pestrý. V niektorých miestach sa síce dá v malej miere predvídať, no rozhodne to nie je na škodu, pretože tie najdôležitejšie veci neuhádnete a mnohé vás prekvapia. 


HODNOTENIE: 5/5
Smiley

6 komentárov:

  1. Dej znie zaujímavo a originálne. S knihou som sa stretla už skôr, ale váhala som, no teraz už nebudem😀

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne v Smrtke niečo chýbalo a doteraz neviem čo! Mňa najviac na knihe zaujalo ako autor po celý čas pracoval s postavami, hlavne ten Rowanov vývoj. Verím, že on v pokračovaní poriadne zamieša karty a teším sa na to :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Možno na to časom prídeš... mne vadilo trošku, že ten úvod bol taký slabší, ale našťastie sa to rozbehlo. To áno, o Rowanovi si myslím to isté :)

      Odstrániť
  3. Pěkná recenze :) Po knize už pokukuji nějakou chvíli, ale vypadá to, si pro ni zajdu a koupím si ji :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)