nedeľa 2. decembra 2018

RECENZIA: Kiersten White - Temnota

Žáner: YA, 
Séria: Dobyvateľská sága

Diel: #1
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 384 strán
Väzba: paperback
Originálny názov: And I Darken

Anotácia:
Nikdo nečeká, že princezna bude drsná a samostatná. Jenže Lada přesně taková je. Od doby, co byla se svým bratrem vyhoštěna ze země a jejich otec zmizel, ví, že jediným klíčem k přežití je bezohlednost. Uvědomuje si, že je jen pěšákem v cizí hře, a nehodlá se s tím smířit. Proto tajně trénuje, aby se mohla vypravit do své domoviny, kde chce uplatnit své právo prvorozené a stát se vladařkou. Jenže když potká sultánova syna Mehmeda, vše se zkomplikuje.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem Panta Rhei.

Pred pár dňami sme Vám priniesli recenziu na knihu, ktorá sa zameriavala na príbeh Draculu z 15.storočia a dnes tu máme pre Vás opäť raz recenziu na knihu, ktorá sa zameriava na Draculu ale hlavne na jeho deti.

Príbeh, ktorý sa odohráva v 15.storočí a zameriava sa na Vlada Draculu a jeho deti a k tomu vidina silnej, ženskej hrdinky, čo viac si priať? Po prečítaní anotácia som bola mierne skeptická, pretože tá nám toho o príbehu veru veľa nepovedala a tak som váhala či nakoniec dať knihe šancu a prečítať si ju. No nakoniec som sa nechala zlomiť práve úžasnou obálkou, ktorú práve kniha má. A musím povedať, že nakoniec som zostala z knihy mierne sklamaná a ostali mi len veľké oči. 
Prvé menšie sklamanie prišlo po pár kapitolách, keď som zistila, že spôsob akým je kniha napísaná nebude pre mňa práve ten najideálnejší a to práve z toho dôvodu, že v knihe bolo o kúsok viac opisov ako by som prijala - ako už iste vete z viacerých mojich recenzií,  tak ja a opisy si k sebe už dlhšiu dobu nevieme nájsť cestu. Našťastie to množstvo zbytočného opisu nebolo až tak katastrofálne, aby úplne pokazilo dojem z knihy. Príbeh počas celej knihy je napísaný v tretej osobe a zameriava sa hlavne na postavy Vladových deti - Ladislavu, Radu a Mehmeda - syna sultána Murada II. Na druhej strane ma veľmi potešila mapa, ktorá sa nachádza na začiatku knihy, pretože ja jednoducho zbožňujem mapy v knihách a taktiež sa tu nachádzal malý rodokmeň Vlada Draculu a taktiež aj sultána Murada II. Takže na základe toho sa veľmi výborne v postavách orientovalo a vždy som si aj vedela pozrieť v akom sú vzťahu k druhým postavám.

V knihe je zaznamenané v celku dlhé obdobie, počas ktorého sa príbeh odohráva. Začína sa v roku 1435 narodením sa Ladislavy - Lady a končí niekedy po roku 1451.Veľmi sa mi páčilo, že postavy sa počas celého príbehu vyvíjali a menili svoj charakter a taktiež aj svoje postoje. 

Najviac sa mi zapáčila Lada, síce titulom princezná, no za to drsná, samostatná, tvrdohlavá a odvážna. Už od malička sa chcela zapáčiť otcovi, no po čase zistila, že to nemá zmysel. No po vyhostení z vlastnej krajiny ako záruka mieru medzi jej Vladom Draculom a Muradom II. Lada sa v zajatí nedala absolútne zlomiť, nedovolila nepriateľom aby našli jaj slabinu a už vonkoncom nie aby ju proti nej použili. No a na druhej strane Radu, tak ten zdedil všetku krásu, ktorú vedel aj v patričnej situácií využiť vo svoj prospech, no inak ako postava bol pre mňa príliš otravná. Slabý a poddajný, ktorý sa veľmi rýchlo prispôsobil novej krajine a taktiež aj novej viere. 
Dej sa začína o čosi viac zamotávať, keď Lada a Radu spoznajú Mehmeda, ktorý sa po čase stane sultánom. Do príbehu sú čoraz viac a viac zakomponované intrigy ohľadom moci a následníctva na trón a príbeh začína byť zas o čosi zaujímavejší. 
Zhrnula by som to asi takto: v knihe sa neustále niečo deje, lenže niektoré časti knihy by som povedala, že tam vôbec nemuseli byť, pretože neboli nijak zaujímavé a len čo nahnali počet strán. Inokedy som sa zas nevedela od knihy odtrhnúť, pretože dianie bolo zaujímavé a pútavé. Podľa mňa by sa vývoj príbehu dal perfektne prirovnať k priebehu sínusoidy. No musím povedať, že záver knihy čo to napravil a ten vážne stál za prečítanie tých predchádzajúcich 350 strán. A koniec koncov, nech už kniha vo mne nechala rôznu škálu pocitov určite budem rada ak sa preloží aj pokračovanie tejto série a budem dúfať, že tie ďalšie diely budú o čosi lepšie ako tento prvý.

Hodnotenie: 3/5

 ~N

1 komentár:

  1. Po prečítaní anotácie mi to celkom pripomína Falošný bozk ( milujem ❤️) takže neviem či po knihe siahnuť alebo nie. Inak recenzia pekná :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)