utorok 28. novembra 2017

RECENZIA: Catherine Doyle - Vendeta

Žáner: romantika, YA/NA
Vydavateľstvo: Baronet
Séria: Blood for Blood
Diel: #1
Počet strán: 320
Väzba: pevná s prebalom 
Originálny názov: Vendetta

Anotácia:
Pro Sofii to mělo být jen další léto v Cedar Hill, kde pracuje v rodinném bistru a vídá se s kamarádkou Millie. Jenže potom se do opuštěného sídla nastěhuje italská rodina s pěti přitažlivými bratry. Jednomu z nich Sofie nedokáže odolat – a varovných znamení si nevšímá. Proč má Nicoli pořád odřené klouby na rukou? Proč s sebou všude nosí vystřelovací nůž s vyřezávanou rukojetí? A proč jí jeho arogantní a nesnesitelný bratr Luca nechce dovolit, aby se s ním vídala? Brzy začnou tajemství rodiny vycházet na světlo a Sofie tak nedobrovolně odhalí i palčivou pravdu o vlastní rodině. Náhle se ocitá ve válce dvou dynastií a brzy si bude muset vybrat, zda dá přednost loajalitě, nebo lásce. A až se tak stane, nic nebude jako dřív – protože v tomhle temném světě je čest to jediné, co stojí mezi životem a smrtí.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk 

V súčastnosti vychádza veľké množstvo kníh v žánri YA/NA a stretnúť sa s niečím originálnym či tematicky novým je pomerne ťažké. Vendeta svojou anotáciou síce nepreukazuje, že by mala byť niečím výnimočným, no opak je pravdou, pretože do pomerne bežného príbehu sa dostáva neľútostná mafia, ktorá príbehu dodáva nový rozmer. 

Výstavba príbehu sa opiera o tajomstvami obklopenú dievčinu a záhadnú rodinu plnú mladých chlapcov, ktorá sa prisťahovala do Cedar Hill. S podobnými vecami sa môžeme stretnúť pri viacerých knižných tituloch, avšak pri Vendete je to zároveň doplnené neobyčajným dôvodom prisťahovania a taktiež aj neobyčajným postupovaním v deji. 
K dispozícií má čitateľ iba pohľad Sofie, čo mu ponúka možnosť zamýšľať sa nad konaním ostatných postáv. Autorka vsadila na menšie záhady, tajomstvá, klamy a tým, že do deja nezakomponovala viac ako jeden pohľad, si zaručila pozornosť čitateľa po väčšinu čítania. Vždy je predsa lepšie, keď sa k niečomu musíme dopracovať sami a nie keď nám to naservíruje spisovateľ ako na zlatom podnose. Veď na čítaní je najlepšie, keď si môžeme vytvárať rôzne teórie a možné scenáre. V prípade Vendety to ide skutočne ťažko, pretože informáciami sa v nej šetrí a vždy sú poskytnuté len nevyhnutné informácie na postupovanie v deji. Postupne nastáva správna gradácia, ktorá uchvacuje pozornosť. Mne osobne sa veľmi páčia príbehu, pri ktorých neviem na čom som a nedokážem ani len určiť, čo by mohlo byť problémom. Vendeta ukrýva náznaky, ktoré vedú k rozlúšteniu, prinášajú podozrenia po celý čas. 


Každá postava je svojim spôsobom sympatická. Čo sa týka Sofie, po dlhej dobe som nemala problém so ženskou postavou. Nepôsobila na mňa naivne ani rozmaznane, či ufňukane. Jednoduché, obyčajné dievča, ktoré sa musí vysporiadavať so situáciou ohľadom rodiny a klasickými dievčenskými problémami. Nič nepreháňa a ku všetkému sa snaží stavať rozumne. Samozrejme, aj ona má svoje slabé chvíľky, no nie sú až také závažné, aby zmenili môj celkový dojem. V podstate silná a odhodlaná postava. 
   Chlapské zastúpenie postáv je bohatšie a zároveň pestrejšie. Každá z nich má svoje charakteristické vlastnosti a každá ponúka pre autorku výzvu aj na pokračovania. Niektorí pôsobia ako nedotknuteľní, niektorých budete nenávidieť, no vždy sa nájde aj ich príjemná stránka, kde začnete prehodnocovať svoje názory. Vendeta sa zaoberá predovšetkým Nicolim, ktorý je v centre diania, avšak dôležitú úlohu častokrát zohrávajú aj jeho bratia. 
Za seba môžem povedať, že som si svojim spôsobom vytvorila ku každému z nich určité puto. Mrzí ma však, že im autorka nevenovala viac humoru. Chápem, ide predsa o drsných chlapov, ktorí musia mať tvrdú pozíciu, avšak medzi sebou určite mohli mať slovné prestrelky, ktoré by vyvolali úsmev na perách. Bohužiaľ, to sa nenaplnilo a taktiež na nešťastie im chýbala aj väčšia dávka šarmu. Z anotácie pôsobia veľmi šarmantne, no v samotnom prevedení to až tak neiskrí. Potenciál, ktorý nebol naplno využitý, ale možno sa dočkáme v pokračovaniach. 
   Vendeta neposkytuje len záhady, ale aj romantický príbeh. Ten síce je dôležitý, ale nie je až taký prioritný. V prvom rade ide aj o akciu, napätie a samotné vyriešenie tajomstiev, ktoré sa vznášajú nad oboma rodinami. Catherine Doyle neidealizuje príliš situácie a preto niekedy čitateľa až prekvapí, čo dovolí svojim postavám vykonať.



HODNOTENIE: 4/5
Smiley

4 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Zrovna jsem knihu dočetla :) Byla mírně přitažená za vlasy, ale četla se krásně :) dobrá oddechovka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že mi to pri písaní recenzie nenapadlo, pretože máš pravdu. Pritiahnuté za vlasy to trošku bolo v istých veciach, ale súhlasím pekné rýchle čítanie a čosi nové :)
      Ďakujem veľmi pekne.

      Odstrániť
  2. Super recenzia ja son tuto kniha mala vo wishliste, ale potom som ju nejako vyškrtla, že by sa mi asi nepáčila. Teraz však rozmýšľam či jej predsa len nedám šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujém :))
      Mňa veľmi prekvapila, je síce trošku naivná, ale myslím, že sa dá zvládnuť :) Potom som zvedavá na tvoj názor.

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)