piatok 9. septembra 2016

RECENZIA: Lucy Keating - Zavri oči a snívaj

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 272
Väzba: Paperback
Originál názov: Dreamology

Anotácia:
Čo sa stane, keď sa zaľúbiš do svojho sna?
Zavri oči a oddaj sa svojim snom, presne tak ako hlavná hrdinka tohto mierne uleteného príbehu Alice. Celé roky sníva o chlapcovi, s ktorým cestuje po svete a prežíva s ním množstvo krásnych a dobrodružných chvíľ. Až sa jedného dňa do seba bláznivo a beznádejne zaľúbia. Má to však jeden malý háčik – Max v skutočnosti neexistuje. Lenže keď sa Alice presťahuje do Bostonu, zrazu pred jej novou školou stojí chlapec, ktorý akoby vypadol z jej snového sveta...ale veď je to naozaj ON! Jej vysnívaný chalan! Nie je však taký, akého si ho Alice predstavovala, má komplikovanú povahu a je vzdorovitý. Kým hľadajú cestu k sebe, začnú sa okolo nich diať čudné veci, akoby sa ich sny zhmotňovali. Predstavy, sny a skutočnosť, kde je medzi nimi hranica, a vôbec, môže realita úplne nahradiť sny?






Kúzelná obálka s rozprávkovým príbehom. Tak by som opísala knihu Zavri oči a snívaj. 
Svojou témou sa približuje predovšetkým dievčatám a to svojim námetom vysnívaného chlapca. Každé dievča, rovnako tak aj ja, pozná to obdobie, keď sa sny točia okolo princa na bielom koni. Okolo chlapca, na ktorého žiadny iný zo skutočného sveta nemá. Veľmi dobre si pamätám, keď som ako malá o takom fantazírovala. Narozdiel od hlavnej hrdinky tejto útlej knižky som však mala oveľa menej rokov.

Základná charakteristika hovorí, že: "Sen je zážitok obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov vytváraných mozgom počas spánku." A keď sa tieto vnemy stretnú, môže z toho vzniknúť pekne šialená vec. Svoje o tom vie Alice, a svoje o tom vie aj každý človek na svete. 
   Sny sú záhadou. Podvedomie si dokáže spojiť nespojiteľné a výsledkom je jedinečný film prístupný len jedinému divákovi. Lucy Keating inšpirovaná snovou tématikou a prispením troškou fantázie vytvorila milý príbeh Alice a Maxa, ktorý jednoznačne nájde úspech hlavne vo vekovej kategórií -násťročných. 
Autorka sa svojim štýlom písania trafila do spomínanej vekovej kategórie. Využíva veľmi jednoduchý štýl písania, ktorý pozostáva z krátkych viet a veľkého množstva priamej reči. Avšak v situáciach, kde podáva čitateľovi zážitky zo snov sa nebráni ani opisom. Vďaka nim sa aj vám možno bude snívať o tom, ako lietate na papagájoch. 
Takýto príbeh potrebuje určitú dávku fantázie a tou Lucy Keating disponuje. Taktiež disponuje aj správnym načasovaním. Príbeh vďaka tomu nevyznieva umelo. Hovoriac sama za seba, príbeh som hltala - stránku za stránkou. 
   Má to však aj niekoľko háčikov. Aj keď sa mi to páčilo, tak to nebolo také dokonalé. Asi som už náročnejší čitateľ, ale chýbalo mi hlbšie rozpracovanie problémov. Nebola som spokojná ani s povrchnými informáciami a riešeniami záležitostí. Niekedy to na mňa pôsobilo nedotiahnuté do konca. Autorka nevedela ako situáciu uzavrieť a tak to urobila tým najjednoduchším spôsobom. Po tých snoch, asi nezostal dostatok fantázie. A to už bohužiaľ potom vyznievalo značne naivne. Najväčšmi sa to prejavilo v ústrednej zápletke, ktorá si istotne zaslúžila lepšie vyriešenie. 

Hlavné postavy si vyslúžili priemerné spracovanie. Vedľajšie postavy ešte skromnejšie. Alice a Max sú jediné postavy, ktoré lepšie spoznáte. Tie ostatné síce do príbehu niečo "šteknú", ale ich neprítomnosť by nič nenarušila. Iba vypĺňajú prázdny priestor, aby sa všetko netočilo iba okolo Alice a Maxa. Majú detinské zmýšľanie, čo sa prejavuje hlavne v hľadaní riešení. Klamala by som, ak by som povedala, že sú úplne nudní. Niekedy dokážu čitateľa aj pobaviť. 



Zavri oči a snívaj je príjemná oddychovka. Jednoznačne vhodná na letné dni alebo prázdniny. Neraz si čitateľ príde ako v rozprávke, pretože tá atmosféra jej tomu plne zodpovedá. 


HODNOTENIE: 3,5/5
Smiley

4 komentáre:

  1. Zaujal ma obal knihy, no cena mi prišla premrštená a potom som čítala recenzie a nekúpila si ju (: možno sa ku mne niekedy dostane.

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sama o sebe tá kniha nie je zlá. Len mi už prišla trošku detinská :))

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia :)
    Kniha má peknú obálku,ale kniha ma veľmi nezaujala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa páčila :)
      Súhlasím s tebou, tá obálka je pekná. Každého zaujme iné a ak nemáš rada také detinskejšie príbehy, tak by ťa ani nezaujala naozaj :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)