pondelok 8. decembra 2014

RECENZIA: Marja Holecyová: Mariotovi Dediči - Blúdenie (#2)

Žáner: fantasy
Séria: Mariotovi dediči
Diel: #2
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 352
Väzba: Pevná

Anotácia:

Veštba, ktorá zmenila život Mariotových dedičov, sa začína napĺňať. Mija a Miseag stoja pred súdom za to, že vnikli do tajnej Komory ľubietovského čarodejníckeho klanu. Súd však preruší nečakaná udalosť, ktorá dedičov zavedie na ďalšiu dobrodružnú cestu. V tajomných lesoch musia čeliť novým nebezpečenstvám – útokom orlajov aj vodných ľudí –, až sa napokon dostanú do legendárnej Maettregie. Pomôže to Miji lepšie pochopiť jej poslanie v čarodejnom svete? Odhalí Miseag podstatu Knihy odpovedí a dosiahne s jej pomocou to, po čom túži? Podarí sa tým dvom napokon v bezpečí vrátiť do svojich klanov? A akú úlohu v tom všetkom zohrá obávaný Marioto? 


Čítaj viac... (Recenzia môže obsahovať spoilery z predchádzajúceho dielu)


Po napínavom ukončení prvej časti (recenzia tumi neostávalo nič iné len bleskovo siahnúť po pokračovaní. Zaujímalo ma, ako hlavné postavy dopadnú a ako sa vysporiadajú s udalosťami, ktoré sa na nich zvalili ako lavína. 
Podľa začiatku som predpokladala, že sa kniha bude niesť v znamení akcie. A musím povedať, že som sa tomu veľmi potešila, keďže v prvom diele mi chýbala. Pravdivo však musím skonštatovať, že ani tentokrát to nebolo to pravé orechové. Nábeh to malo nádejný, no v strede to začalo viaznúť. Zrazu sme sa dostali do krajiny Maettregia, ktorá nám bola podaná so všetkými detailmi, povedala by som až nepotrebnými detailmi. Väčšina príbehu sa teda odohráva práve v malebnej prírodnej krajine uzatvorenej od Spoločenstva a plnej tajomstiev. Prvá polovica je v podstate len pomyselnou predohrou pre niečo epické, a keď  nastane chvíľa, pri ktorej sa to na vás celé vyvalí na jeden nádych, tak nestíhate ani sledovať dianie. Príbeh dostal poriadnu iskru až niekde pri 26. kapitole (z 35.) a ako aj v predošlom prípade knihu vyzdvihol záver. Ten bol opäť veľmi napínavý a znovu donútil premýšľať nad ďaľším osudom postáv. Autorka vie presne načasovať napätie a správne situovať humor. Ani kúsok jej neubudlo z obrovskej fantázie, ktorou disponuje.

Čo sa týka postáv, Mija podstúpila veľkú zmenu. Vďakabohu. Najviac sa mi na nej páčilo, ako konečne prijala existenciu magického sveta, ako sa s ňou vyrovnala a ako dokonca vedela rozumne a bez nárekov premýšľať. Naučila sa nekonať impulzívne. Rozhovory medzi ňou a Miseagom sú vtipné. 
Tak ako mi v prvej časti série vadila Mija, mi v tejto časti vadil miestami Miseag. Nechal sa príliš rýchlo zmanipulovať a neustále sa zaoberal len sebou. Našťastie sa to k záveru mierne vylepšilo a ja som si mohla užívať jeho príjemnú stránku. Postavy z Maettregie boli veľmi zaujímavé. Starešina Naglius pôsobil dojmom  skromného a dobrého človeka.. no nakoniec mi ho bolo veľmi ľúto. Autorka ma donútila ľutovať postavy, ktoré by som obyčajne neľutovala. 
Temná strana čarodejov sa ocitla opäť len v závere. Škoda, škoda, škoda. Preferujem záporné postavy, pretože sú mimoriadne prepracované, zvyknú sa mi v mysli dlhšie udržať, sú manipulatórne. A Marioto vyzerá vážne super. 
Ak sa v treťom pokračovaní neobjaví viac Mariota a Grigoriasa Zka, budem kričať. Už by to chcelo poriadny súboj.
Druhý diel hodnotím o niečo slabšie ako prvý. Blúdenie mi prišlo zväčša "vyvatované". Vlastne skoro o nič nešlo a hlavnú ideu bolo možné napísať do oveľa tenšej knižky. Aj napriek tomu to nebolo vôbec zlé a teším sa na Odhalenie.

"Marioto nás bude stále hľadať a v klane zostaneme odsúdencami."

HODNOTENIE: 3,5/5


5 komentárov:

  1. Je škoda, že je druhý díl méně povedený. Člověk má od dalších dílů většinou větší očekávaní a je zklamáním, když je autor nedokáže splnit. Ale i tak to nemuselo být špatné. Možná si přečtu první díl :) Skvělá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bohužial, druhý diel bol pre mňa veľmi slabý. :/ No tretí to vylepšil! :) Čoskoro bude recenzia. Určite siahni po sérii, ak sa ti podarí.
      Ďakujem :3

      Odstrániť
    2. Mne sa druhý diel veľmi páčil. Asi aj ešte viac ako prvý, keďže sa Mija tak polepšila. Vôbec mi tam nevadilo to -nič nedianie sa- :D Moc si z toho nepamätám, (aj keď som to čítala len nedávno) ale viem, že sa mi to strašne páčilo :D

      Odstrániť
    3. Mne sa najviac páči tretí diel :)

      Odstrániť
  2. Ahojte,neviete prosím kde by sa dal kúpiť tento diel?Za odpovede vopred ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)