nedeľa 14. januára 2024

RECENZIA: Richelle Mead - Zlatá ľalia (Pokrvné putá #2)

Žáner: YA, fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Pokrvné putá
Diel: #2
Počet strán: 384
Väzba: paperback

Anotácia:
Sydney Sageová túžila ísť na univerzitu, no namiesto toho ju vyslali na prestížnu internátnu strednú školu v Palm Springs v Kalifornii, aby chránila morojskú princeznú Jill Dragomírovú pred vrahmi, ktorí chcú za každú cenu rozpútať nepokoje medzi morojmi - aristokratickými upírmi. Sydney totiž patrí k alchymistom, ktorí chránia upírie tajomstvá aj životy ľudí.
Čím viac sa však zbližuje s Jill, jej strážcom Eddiem a najmä s nevyspytateľným upírom Adrianom, tým viac začína pochybovať o všetkom, čo ju alchymisti učili. Hlavu jej zamotá aj románik s roztomilým múdrym Braydenom, ktorý je pre ňu ako stvorený. Sydney to však priťahuje k niekomu inému - niekomu, kto je pre ňu zakázaným ovocím. 
Keď hrozí, že šokujúce tajomstvo svet upírov roztriešti, Sydneina vernosť je vystavená skúške. Odrazu stojí pred rozhodnutím, či uprednostniť princípy, ktoré jej odmalička vštepovali, alebo poslúchnuť vlastné inštinkty.
Spoľahne sa na alchymistov - alebo na svoje srdce?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Aj po toľkých rokoch a nedávnom re-readingu môžem úprimne prehlásiť, že milujem Richelle Mead a jej upírske série, či už Upírsku akadémiu alebo Pokrvné putá. 
Zlatá ľalia je druhé pokračovanie Pokrvných pút a som veľmi rada, že sa vydavateľstvo Slovart rozhodlo vydať aj túto sériu. Bola by som aj zabudla, ako veľmi ma trápil osud Adriana a ako veľmi som si obľúbila nielen postavy, ale aj zápletky tohto sveta. 

Zlatá ľalia je stávka na istotu a som rada, že sa vyplatila. Som nadšená z toho, ako autorka prepája svoje príbehy a zároveň ako narába so svojimi postavami. Každú z nich si viete obľúbiť, pretože majú vybudované svoje špecifické charaktery, ktoré sa neustále vyvíjajú. Sydney som si obľúbila už v prvej časti a v tejto si naďalej získavala moje sympatie. Je silnou hrdinkou, ale zároveň si priznáva aj svoje slabiny a práve preto je tak sympatickou. Nechýba jej humor, dokáže si uvedomiť svoje chyby či omyly. V Zlatej ľalii Sydney miestami zvádza vnútorný boj - byť loajálny voči alchymistom alebo voči svojim priateľom, ktorí sú upírmi a dampírmi. 
Adriana tu tentokrát nie je tak veľa, no zato vie jeho vystupovanie v deji zamiešať kartami. Vedľajšie postavy tentokrát síce neboli pre príbeh také podstatné, no dokázali ho príjemne osviežiť a miestami aj popohnať do správnych koľají. 

Z príbehovej linky je zjavné, že séria sa ešte len rozbieha a mnohé veci sa budú časom vysvetľovať a taktiež dostávať do svojho mysleného záveru. Necháva to priestor pre predstavivosť a súčasne to burcuje zvedavosť. 
Osobne vnímam každý diel tejto série ako samostanú kapitolku, ktorá prispieva k formovaniu celého príbehu a preto je ťažšie jednotlivé pokračovania hodnotiť samostatne. Každopádne Zlatá ľalia krásne udala tempo a neviem sa dočkať tretieho dielu, ktorý vychádza už v najbližšie dni. Ak vás ešte neprešiel ošiaľ okolo upírov, tak rozhodne neobíďte túto sériu! 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)