sobota 26. marca 2022

RECENZIA: Leigh Bardugo: Vláda vlčíc

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Slovart 
Séria: Nikolai Duology
Diel: #2
Počet strán: 552
Väzba: paperback
Originálny názov: Rule of Wolves

Anotácia:
Ravka sa pripravuje na rozhodujúcu bitku s Fjerdou, a ak chce mladý kráľ Nikolai Lantsov jej obrovskú armádu poraziť, bude potrebovať všetok svoj dôvtip a šarm – a dokonca aj monštrum vo svojom vnútri. Krajinu však sužuje aj ďalšia, oveľa temnejšia hrozba, na ktorej ani jeho nadanie robiť z nemožného možné nestačí. Generálka, Búrková čarodejnica Zoja Nazjalenská už prišla vo vojne o veľa. Zočila smrť svojho mentora a vzkriesenie najväčšieho nepriateľa, povinnosť ju však núti prijať novonadobudnutú moc a stať sa zbraňou, ktorú jej krajina potrebuje. Bez ohľadu na to, čo to bude stáť. Kým sa jej priatelia a spojenci pripravujú na osudový boj, Nina Zeniková riskuje život počas práce v utajení – priamo v srdci nepriateľskej Fjerdy. Jej túžba po pomste však môže pripraviť Ravku o šancu na slobodu a Ninu o možnosť zahojiť jej trúchliace srdce. Kráľ. Generálka. Špiónka. Spoločne musia nájsť spôsob, ako v temnote vykročiť k budúcnosti. Alebo sledovať, ako ich krajina ľahne popolom a celý svet zahalia tiene.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Po Zjazvenom kráľovi som sa nevedela dočkať pokračovania s názvom Vláda vlčíc. A poviem vám, tá bola ešte lepšia a keď už som si myslela, že ma Leigh Bardugo nedokáže ničím prekvapiť, opäť sa jej to niečím podarilo. 

Vláda vlčíc nadväzuje na udalosti zo záveru prvého dielu a tak nedáva čitateľovi čas na spamätanie sa či nejaký pomalý úvod. Vrháme sa ihneď do problémov a dôležitých rozhodnutí. Autorka príbeh rozdelila do niekoľkých blokov a rozmietnila ho tak do rôznych kútov sveta. Vďaka tomu príbeh neprepadá monotónnosti a ponúka široké spektrum.
Čitateľ teda trávi čas buď s Nikolaiom v kráľostve a pripravuje sa na rozhodujúci vojenský stret alebo s Ninou Zenikovou ako špión zisťuje kroky Fjerdy a veliteľa Bruma či so Zojou Nazjalenskou čelí sčasti osobnostnej kríze a starému nepriateľovi. 

Vláda vlčíc mala predpoklad byť dokonalou a aj sa jej to podarilo. Príbeh je už od svojho začiatku neuveriteľne pútavý, nesie v sebe napätie a mnoho akcie. Nedáva čitateľovi pauzu na oddych a pripravuje ho na to správne napäté finále. Milovníci Grishaversu by si mohli myslieť, že svet Griší či sveta už poznajú do najmenších drobností. Leigh Bardugo však stále dokazuje, že tento svet ešte ukrýva mnoho neodhaleného. Tým získava priazeň čitateľov a má tak stále eso v rukáve ako čitateľov prekvapiť. 
Veľmi sa mi páči, ako autorka príbeh nezľahčuje a nedovolí, aby príbeh či postavy dokázali všetko zvládnuť ako mávnutím čarovného prútika. Podrobuje ich naozaj ťažkým situáciam a ukazuje, že len spoločnými silami a nádejou majú šancu na úspech. 
Potenciál knihy pomáhajú naplniť predovšetkým na jednotku zvládnuté postavy. Autorka ich posúva na vyšší level dokonalosti. Charaktery každej z nich sú vypiplané do najmenších detailov. Nie sú absurdné, neuveriteľné či prehnané. Sú odrazom sily, nádeje, odhodlanosti a v neposlednom rade i lásky. 
Už veľmi dlho sa mi nestalo, aby som sa zamilovala do nejakej knižnej postavy. Nikolai Lantsov vo mne však naštartoval tínedžerské poblúznenie. Jeho charakter je tak úprimný, tak dobrosrdečný a jeho odhodlanie bojovať za svoju krajinu do posledných síl - ja ho jednoducho žeriem!
Nina, Zoja a mnoho iných známych gríš - to sú postavy, ktorú sú každou knihou po malých kúskoch dotvárané do ich celkového obrazu. 
Leigh Bardugo si ma získala tým, že jej postavy majú aj svoje temné stránky, nie sú dokonalé, sú ľudské. A ľudské je mýliť sa. Čo platí aj pri nich. Mne osobne neraz prišlo, že tieto postavy s čitateľom dospievajú. A tým čitateľa dokážu viac chytiť za srdce. 

Ak ste knihu ešte nečítali, následujúce riadky obsahujú spoilery!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V Grishaverse sú prepojené už tri série. Samotná Griša, Vrania šestka a nakoniec Nikolaiova dilógia. Bardugo ich využíva a prináša aj prekvapivé kombinácie či nápady. Tak tomu bolo aj vo Vláde vlčíc, kde sme sa mohli opäť zvítať s členmi Vranej šestky či Svetlanou. Otvorený záver s Vraňou šestkou je úsmevný a vôbec by som sa ďalšej knihe nenahnevala. :) 
Do príbehu sa vracia aj nenávidený-milovaný Temnan. Ja osobne nemám rada comebacky mŕtvych záporákov či celkovo postáv. Vo väčšine prípadov to nemá čo ponúknuť a ba práve naopak, dej kvôli tomu zvykne stagnovať či ubiehať nezmyselným smerom, nakoľko sa autori snažia tieto postavy napchať opäť do popredia a zabúdajú na všetko ostatné. Bardugo ma však Temnanovým návratom presvedčila, dala mu zmysel a neorientovala na neho dej. Temnan si svoje povedal už v inej sérii a tu je mierne vedľajšou epizódkou, ktorá má svoje miesto. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vláda vlčíc ponúka plnohodnotné zakončenie dlhotrvajúcich bojov. Doťahuje do dokonalosti nielen príbeh ale i postavy. Leigh Bardugo - nech prídeš v budúcnosti s hocičím, neviem sa dočkať!

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)