nedeľa 2. januára 2022

RECENZIA: Rydahl a Kazinski - Vražda morskej panny

Žáner: historický triler
Vydavateľstvo: Lindeni

Počet strán: 400
Väzba: pevná väzba s prebalom
Originálny názov: Mordet pa en havfrue

Anotácia:
Malá morská víla sa zrodila z krvavého kúpeľa.
Kodaň, 1834

V prístave našli zohavené telo mladej krásnej prostitútky. Žena má bledú pokožku a dlhé vlasy, ktoré jej splývajú na plecia, sú plné mušlí. Jej sestra identifikuje vraha. Je ním Hans Christian Andersen, mladý neúspešný básnik a spisovateľ, ktorého v deň vraždy videla odchádzať z izby obete vo verejnom dome. Polícia je spokojná, že má vinníka, ktorý čaká v cele na popravu. I keď sa bráni, že je nevinný, nikto tomuto podivnému čudákovi neverí. Vďaka bohatému mecenášovi však Hans Christian dostane priepustku na tri dni, počas ktorých musí získať dôkazy o svojej nevine a nájsť skutočného vraha.

Hľadanie pravdy ho prevedie podsvetím mesta zmietaného chudobou, otrasnou hygienou, chorobami, sociálnym napätím a špinavými zločinmi, ktoré nikdy nikto nevyrieši. Andersen zaháji vlastné vyšetrovanie a snaží sa získať na svoju stranu hlavnú svedkyňu, pretože inak bude jeho budúcnosť spečatená...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem kníhkupectvu Panta Rhei


Vražda morskej panny bola ideálnym čítaním počas prvých studených zimných dní. Historický triler s mrazivým námetom plným zverstiev páchaných na ženských obetiach. 
Už len zhasnúť svetlá, zapáliť malú lampičku, zobrať si horúci čaj, schovať sa pod deku a ideálny večer zahájený. 

V príbehu spoznávame mladého Hansa Christiana Andersena, neúspešneho spisovateľa, ktorý sa vďaka svojim nezvyčajným zvyklostiam a náhode zapletie do prípadu mŕtvej prostitútky a bohužiaľ, polícia ho považuje za vinníka a vraha. A tak sa Hans púšťa do hľadania pravého vraha a snaží sa dokázať svoju nevinu. 

Kniha je rozprávaná nielen z pohľadu Hansa, ale aj z pohľadu skutočného vraha. Čitateľ o pravom vinníkovi nemá vôbec jasnú predstavu a to vďaka autorom, ktorí vrahovu identitu zahalili rúškom tajomstva. Jeho motív je tajomstvom a rozuzlenie s prekvapením si autori nechali až na záver. 
Dejový rozbeh je síce pomalší, no za prvou polovicou sa už od čítania odchádza ťažšie. Hansove hľadanie pravdy je pútavé, napínavé a predovšetkým plné dobrodružstva. Napätie cítiť pri každom možnom zatknutí a taktiež aj pri odhaľovaní pravdy.
Celú atmosféru knihy nádherne dopĺňa fakt, že ide o historický román odohrávajúci sa v minulosti a prostredie či spoločnosť príbehu dodávajú ten správny náboj. Všetko je opradené tajomstvami. Vyšetrovanie má svoje klasické čaro, bez počítačov, bez technológií. Postavy si jednotlivé dieliky musia skladať sami a neraz sa pritom zamocú, keďže hľadanie dôkazov bez technológií dáva naozaj zabrať a vystavuje postavy väčšiemu nebezpečenstvu. 

Rozuzlenie ma príjemne prekvapilo, neočakávala som od autorov až také zvraty v príbehu. Na vrahovi a zápletke si dali naozaj záležať a priniesli pre čitateľov mrazivé čítanie. Štýl písania je sympatický, obsahuje primerané množstvo opisov doplnené mnohými rozhovormi a predovšetkým posunom v deji. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)