nedeľa 16. februára 2020

RECENZIA: Leigh Bardugo - Tieň kostí

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Slovart 
Séria: The Shadow and Bone Trilogy
Diel: #1
Počet strán: 352
Väzba: paperback
Originálny názov: Shadow and Bone

Anotácia:
Prvý diel kultovej fantasy série zo sveta gríš od autorky Vranej šestky! Kedysi veľkolepú Ravku preťala na dve časti Tieňová trhlina, pásmo takmer nepreniknuteľnej temnoty plné krvilačných príšer. Alina Starková, sirota, ktorá sa stala vojačkou v ravkanskej armáde, nikdy v ničom nevynikala. Keď však na jej regiment v Trhline zaútočia mäsožravé volkry, v Aline sa prebudí skrytá sila, sila, ktorá by mohla byť kľúčom k tomu, ako zachrániť vojnou zničenú Ravku. Alina sa tak ocitá na kráľovskom dvore, kde sa z nej má po výcviku stať jedna z gríš - čarodejníckej elity pod vedením záhadného Temnana. Vo svete plnom intríg však nie je nič také, aké sa zdá. Temnota číha všade, osud kráľovstva spočíva na jej neskrotenej sile a Alina sa musí postaviť tvárou v tvár tajomstvám gríš... a svojho vlastného srdca.

Za poskynutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.



Kto by nepoznal Leigh Bardugo? Autorka fantasy grišského sveta či sveta Vranej šestky nie je prehliadnuteľná a čitatelia si ju po celom svete zamilovali. Ani Slovensko či Česko nie je výnimkou a jej knihy sa po vydaní stali u nás tzv. bestsellermi, v kníhkupectvách sa po nich len tak zaprášilo. Čím to je? Nemožno povedať iba jeden dôvod, pretože autorka vyniká vo viacerých oblastiach písania. 

   Tieň kostí je prvý diel slovenského vydania série Griša. V slovenskom preklade sme sa jej dočkali iba minulý rok, no na českom trhu si ju čitatelia mohli prečítať oveľa skôr. Do môjho povedomia sa vtedy nedostala, no po prečítaní Vranej šestky som neváhala ani sekundu. Čokoľvek od Leigh Bardugo jednoducho musím mať. 
Tieň kostí rozpráva príbeh Aliny, ktorá v nebezpečných chvíľach odhalí svoju grišskú moc, o ktorej nemala ani zdania. Rozhodne neverí, že patrí medzi Griše a ani k nim patriť nechce, no nikto nemôže bojovať proti svojej prirodzenosti. To časom pochopí aj Alina a rozhodne sa teda postaviť k realite čelom a bojovať proti temným silám ako Svetlana, nádej ľudstva a prežitia. 

   Leigh Bardugo ukazuje svoj spisovateľský talent vo všetkých aspektoch knihy. 
Dejová línia má svoju postupnosť, čitateľ nemá všetko predostreté na zlatom podnose, ale niektoré veci musí odhaľovať s postupnosťou deja. Autorka sa zameriava aj na vykreslenie prostredia a predovšetkým situácie, ktorá vládne v krajine. Jej poňatie sveta nie je otrepané a vždy ukrýva mnohé tajomstvá. 
Príbeh samotný sa nesie v očakávaniach, tajomnách a napätí. Autorka zbytočne nerozvíja dej do tajomných zákutí, ktoré vo svojej podstate nič nehovoria. Aj keď je dej kvôli tomu miestami predvídateľný, nie je to také veľké negatívum. 

To, čo na autorke obdivujem najviac je jej cit pre postavy. Na ich vykreslení čitateľ sleduje veľký dôraz a zmysel pre detail. Síce nie vždy tieto postavy vystupujú pozitívne či sympaticky, no rozhodne sa zapíšu do mysle. 
Nie vždy sa detailne v recenziách venujem charakterom, no tu mi to príde na mieste. 
   Alina ako hlavná postava bola pre mňa práve jedna z tých rozporuplnejších a zároveň tých, o ktorých nemám vytvorený ucelený názor. 
Alina je sirota, ktorá je zmierená so svojim osudom či životom, no akákoľvek zmena jej rozkolíše život. Na jednu stranu teda pôsobí vyrovnaným dojmom, no pri niektorých situáciach to akoby neplatí. Zároveň vystupuje ako silná hrdinka, no o kapitolu neskôr nad všetkým fňuká. Bojí sa zlyhania no zároveň jej na tom nezáleží. Pri Aline teda prebieha veľký súboj emócií. Niekedy sa tomu v nadväznosti na dej dá porozumieť, pretože predsa len je to mladé dievča v ťažkej situácií. No inokedy to pôsobí mätúco a zvláštne. Každopádne som si obľúbila jej pozíciu silnej hrdinky, aj keď nie je vždy prítomná. 
   Mal vyrastal s Alinou a vždy si boli veľmi blízki. Kamarátstvo, platonická láska, či iné pocity nie sú prekvapením. Mal ako postava však nevynikal. V podstate sa o ňom čitateľ veľa nedozvie, no aspoň v skratke vie jeho zaradenie v spoločenosti a jeho základné črty - hrdina v každej situácií, aj keď zmietaný často emóciami. 
   Temnan, óóó Temnan ... ukradol si mi na srdce, no iba na chvíľku, heh. Práve na tejto postave som sledovala autorkin najväčší dôraz. Postava, ktorá mnohé skrýva a ktorá dokáže vždy prekvapiť. Rozhodne patrí medzi tie záhadné postavy, ktoré sa vám zažerú do mysle. 

Do deja vstupujú okrem hlavných postáv aj tie vedľajšie, pričom niektoré z nich sú síce len mihnutím v deji, no iné zohrajú svojim krátkym výstupom dôležitú rolu. Aj za to má autorka odo mňa plus, pretože dáva dôraz aj na vedľajšie postavy. 

Tieň kostí predstavuje dobre spracovanú fantasy, ktorá sa zapáči nielen tínedžerom ale aj starším čitateľom. Má svoje malé mušky, no v konečnom dôsledku sa dajú prehliadnuť. Dej prináša akciu, napätie, emócie a predovšetkým myšlienku dobra a zla. Rozhodne sa teším na pokračovanie. 

-Smiley

2 komentáre:

  1. Súhlasím, malo to svoje chybičky, ale čítalo sa to dobre a pomerne rýchlo. Som zvedavá čo prinesie pokračovanie, podľa mňa by sa to mohlo ešte zaujímavo zamotať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravda, čítalo sa to dobre a taktiež som zvedavá, čo príde ďalej. :) Má to super nábeh.

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)