sobota 15. februára 2020

RECENZIA: Iona Grey - Listy, ktoré nikto nečítal

Listy, ktoré nikto nečítalŽáner: vojnový román
Vydavateľstvo: Lindeni
Počet strán: 440 strán
Väzba: pevná väzba
Originálny názov: Letters to the Lost

Anotácia:
Dve doby, dva príbehy a jeden list, ktorý všetko spája.
Píše sa rok 1943 a vo vojnou zmietanom Londýne sa stretávajú dvaja mladí ľudia: nešťastne vydatá Stella a pilot amerického letectva Dan. V časoch, kedy si nikto nie je istý tým, čo bude zajtra, sa do seba bezhlavo zamilujú. Lenže chvíle, keď spolu môžu byť šťastní, trvajú veľmi krátko. Dan odchádza bojovať, ale sľubuje, že sa po Stellu po vojne vráti. 
O sedemdesiat rokov neskôr Dan vhadzuje do schránky posledný list. Jeden z mnohých, ktorý poslal Stelle a na ktoré mu nikdy neodpovedala. Otvára ho však Jess, mladé dievča, ktoré v opustenom dome hľadá úkryt pred svojím násilníckym priateľom. Keď si prečíta Danove nádherné listy, rozhodne sa, že sa pokúsi jeho stratenú lásku nájsť...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem AlbatrosMedia.



Už nejaký ten mesiac som nečítala žiadnu knihu, ktorej príbeh by sa odohrával vo vojnovom prostredí, takže som s celkom tešila na túto knihu.

Prvotné nadšenie sčasti opadalo keď som prečítala prvých 80 strán a v podstate ma príbeh nezaujal a ešte aj trošku viac množstva opisov spravilo svoje.
     Keď som už spomenula ten opis, tak v knihe sa ha na môj vkus nachádzalo o čosi viac ako je pre mňa prijateľné, ale to by bola asi jediná chybička ktorú by som vytkla, čo sa týka štýlu akým je napísaná. 
description     Príbeh sa zameriava na život dvoch žien, ktoré spojil jeden list a tak sa ocitáme v Londýne v roku 1943 a v roku 2011. Príbeh bol napísaný z pohľadu tretej osoby a tak máme komplexnejší pohľad na postavy, ako keby bol príbeh napísaný z pohľadu jednej hlavnej hrdinky. Okrem týchto dvoch žien sa tu nachádzali kapitoly, ktoré sa zamerali na udalosti okolo Dana a Willa.

Londýn 1942 - 1944
Stella a Dan
    Stellu som si okamžite obľúbila. V živote to nemala ľahké, vyrastala bez rodičov v sirotinci a jej jedinou rodinou bola Nancy, jej najlepšia kamarátka, s ktorou vyrastala. Stella sa veľmi mladá vydala za vikára Charlesa, avšak o šťastnom manželstve sa nedá hovoriť. Stela mala domov, manžela, ktorý neskôr odišiel na vojnu no nemala lásku. Tú objavila až keď stretla Dana,  pilota amerického letectva. Tu sa pre mňa konečne stal príbeh zaujímavejší, keďže to tohto okamihu som sa musela veľmi premáhať k čítaniu. 
  V čase, kde všade naokolo vládol chaos, utrpenie a nešťastie, na ruinách bombardovaného mesta začala vznikať pravá a čistá láska medzi Stellou a Danom, aj keď im to doba a Stellino manželstvo nijak neuľahčovalo. 

Londýn 2011
Jess a Will
    Jess sa ocitá v opustenom dome po tom ako utiekla pred svojím násilníckym priateľom. A práve v tomto dome našla posledný list, ktorý napísal Dan pre Stellu, v nádejí, že ju pred svojou smrťou ešte aspoň raz uvidí.

Stella si prečítala Danov posledný list pre Stellu a rozhodla sa, že pomôže Danovi Stellu nájsť. 

Letters to the Lost by Iona Grey     Práve v spojitosti s opustením domom, do ktorého sa Jess vlúpala sa tu vyskytuje aj postava Will, ktorý ma za úlohu nájsť akýchkoľvek príbuzných, ktorý by mohli dom zdediť, aby neprepadol mestu. Willov život, tiež nestojí za veľa. Podľa rodičov je len čierna ovca rodiny, ktorá nemá poriadnu pracú, nedokončenú školu a rozišiel sa s priateľkou, ktorá bola pre jeho mamu ideálna. No po stretnutí s Jess sa začne pomaly všetko na lepšie obracať.

    Čo sa týka listov, bola to pre mňa záhada, ktorá ma nútila čítať a nepustiť knihu z ruky a neustále som si kládla otázku. Dan žije,tak prečo nie sú spolu so Stellou, čo sa stalo? Odpovede na moje otázky som dostala až ku koncu knihy, takže autorka udržala moju zvedavosť do poslednej strany príbehu.
     Veľmi som sa potešila, že autorka niektoré udalosti, ktoré boli kľúčové pre vývoj príbehu zahrnula do Danovych listov, a tak sa príbeh zbytočne nenaťahoval. Listy podľa mňa príbeh veľmi príjemne urýchlili a o čosi vylepšili. 
    Za mňa,knihu sa určite oplatí prečítať. Množstvo postáv a širší časový záber je pre knihu len výhoda, pretože neustále sa v príbehu niečo deje. Okrem spomenutého množstva spomenutého opisu, nemám knihe čo vytknúť. Takže ak ste knihu ešte nečítali, treba to napraviť.


Hodnotenie: 4,5/5
~N

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)