pondelok 2. októbra 2023

Helen Pilcher - Malé vynálezy, ktoré zmenili svet

Žáner: náučná literatúra
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 322
Väzba: pevná väzba

Anotácia:
0 všedných vynálezov, ktoré menia náš svet k lepšiemu
Vedeli ste, že žaby sa kedysi používali namiesto tehotenských testov, že zvieracie črevá plnili funkciu kondómov a že mravce slúžili na šitie rán? Alebo že vďaka prvým kvalitným konzervám bolo pečené teľacie mäso jedlé aj po 100 rokoch, že vynálezca suchého zipsu sa inšpiroval bodliakom a že cena poštovej známky v minulosti závisela od vzdialenosti?
Autorka vedeckých a humorných publikácií Helen Pilcher sa s nami delí o prekvapujúce príbehy 50 prostých inovácií od vynájdenia kardiostimulátora náhodným zospájkovaním dvoch kúskov kovu až po dômyselný vynález námorného kapitána, ktorý umožnil nakrúcanie Hviezdnych vojen. 
Spolu s autorkou objavte malé veci s veľkým významom. Nie všetky sú vynálezy v pravom zmysle slova, ale o všetkých píše pútavo, s láskou a humorom.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Vždy ma zaujímalo, ako niektoré veci vznikli a čo predchádzalo ich vzniku. V dnešnej dobe berieme väčšinu vecí už ako samozrejmosť, no kedysi to boli objavy, ktoré dovtedy nikto nikdy nevidel. Vnímate dezodorant, baterky či zubné kefky ako prelomový objav? Predpokladám, že ani nie. No opak bol kedysi pravdou. 

Helen Pilcher vo svojej knihe zaznamenala históriu a vývoj vecí, ktoré zmenili svet a ktoré v dnešnej dobe bežne využívame. Prečo vznikol čiarový kód, čo predchádzalo vzniku gulôčkového pera a kde sa na svete vzal malý tučný škrečok? Tieto ale i mnohé iné otázky autorka zodpovedie. 
Kniha je rozdelená na viacero kapitol a každá z nich je o inom objave. Autorka sa nesnaží o siahodlhé odborné opisovanie, podáva informácie tak, aby im každý porozumel a zároveň vždy vysvetlí, čo k objaveniu viedlo. Ja osobne som jednotlivé kapitolky vnímala ako krátke poviedky, nakoľko sa autorka snaží jednotlivé objavy podať ako samostatné príbehy.
Malé vynálezy, ktoré zmenili svet obohatili moje znalosti. Miestami mi dokázali vykúzliť úsmev na tvári, nakoľko vznik niektorých vecí sprevádzali aj úsmevné príhody či autorkine trefné poznámky. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)