utorok 12. septembra 2023

RECENZIA: Lucy Score - Veci, ktoré v nás ostanú navždy

Žáner: new adult
Séria: Knockemount
Diel: #1
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Aurora
Počet strán: 512
Väzba: pevná väzba

Anotácia:
Bradatý zlý chlapec Knox Knox neznáša drámu a nepoľaví, ani keď sa k nemu dostaví v podobe zúfalej nevesty, ktorá ušla spred oltára.
Naomi práve utiekla z vlastnej svadby, no zároveň sa ponáhľala na pomoc svojej odcudzenej dvojičke. V Knockemoute vo Virgínii, na prvý pohľad drsnom mestečku, sa spory riešia po starom... päsťami a pivom. Zvyčajne v tomto poradí.
Škoda, že Naomino dvojča sa vôbec nezmenilo. Po tom, čo jej Tina ukradne auto a peniaze, nechá jej nečakaný darček: neter, o ktorej Naomi ani len netušila. Naomi sa tak ocitne v neznámom meste bez auta, práce, plánu a domova, s jedenásťročným dieťaťom, o ktoré sa musí postarať.
Knox má svoje dôvody, prečo si zvyčajne nezačína s komplikovanými a náročnými ženami, zvlášť ak sú to romantičky. Naomin život mu však vybuchol priamo pred očami, a tak sa rozhodne pomôcť jej postaviť sa na nohy, a keď sa tak stane, má v úmysle vrátiť sa k svojmu pokojnému osamelému životu.
Teda taký bol pôvodný plán, až kým sa problémy nezmenili na niečo skutočne nebezpečné.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Aurora. 


Pri tejto knihe som si na prvý pohľad zamilovala obálku, pretože v jednoduchosti je krása. Anotácia znela originálne a tak som sa do nej púšťala s menšími očakávaniami. 

Už od prvých stránok som začala tušiť, že toto bude čítanie, ktoré ma pohltí a ktoré si naozaj užijem, no a skutočne to tak aj bolo. 
Naomi sa dostáva ihneď v úvode do problému v malej kaviarničke, nakoľko si ju obyvatelia mestečka Knockemout  mýlia s jej dvojčaťom Tinou, ktorá je v meste tak trochu známou firmou. Rozzúrený Knox Tinu v meste nemieni vystáť a zlízne si to práve Naomi, ktorá ho až po ozaj dlhej chvíli presvedčí o tom, že nie je svojim zlým dvojčaťom. Aj napriek tomu však Nox pre ňu nemá veľké zľutovanie. 
Jej deň by azda ani nemohol byť horší, no opak je pravdou, keď spoznáva svoju opustenú neter, o ktorej existencii ani len netušila. Život Naomi sa skutočne zamotáva.

Lucy Score zvolila jednoduchý štýl písania, ktorý pomáha navodiť odľahčenú atmosféru a vďaka nej sa zase dá do príbehu ľahko ponoriť. Príbeh sa svižne rozbieha a aj keď možno niekde v polovici trochu viazne, vôbec to neprekáža. Vyvažuje to záver so svojou akčnou zápletkou, ktorá dodáva príbehu nový impulz. 
Aj napriek svojej hrúbke sa kniha číta rýchlo. Svoj podiel na tom majú postavy a to nielen Knox a Naomi. Je tu množstvo vedľajších postáv, pričom väčšina z nich si od autorky vyslúžila hodnotné spracovanie. Ovplyvňujú postavy, ich zasahovanie do deja dáva zmysel pre ďalšie udalosti a majú vytvorený aspoň ako-taký charakter, na základe ktorého si ich zapamätáte. Niektoré rozosmejú, iné podráždia, no aj vďaka nim je kniha pútavá. 
Malý počet postáv možno brať ako postavy do počtu. Pri nich si to ale ihneď uvedomíte, nakoľko ich zásah do deja je zanedbateľný či pominuteľný - napríklad taký Naomin ex. Jeho pôsobenie v deji by sa dalo zhrnúť do niekoľkých viet a pritom práve pri ňom som čakala aspoň o kúsok väčšie pôsobenie v príbehu. Ani samotná Tina si neužila dlhšie miesto na výslní. 

Naomi a Knox sú sympatickou hlavnou dvojicou, pri ktorých chémia funguje už od prvého stretnutia. Ich neustále hádky s konfliktami neraz vyvolávajú úsmev na tvári. Nedočkavo som celý čas čakala, ktorý okamih bude ten zlomový, keď si uvedomia svoju príťažlivosť. A že im to teda trvalo. 
Páčilo sa mi, ako sa Naomi rozhodla postaviť k veciam čelom a bola ochotná sa pustiť aj do neznáma. Na druhú stranu bola ale niekedy naozaj naivná, čím dokázala brnknúť na nervy. 
Knox ma zase niekedy dokázal iritovať svojim správaním jaskynného muža. 
Pri postavách mi vadila jedna vec, ktorú som si ale vďakabohu dokázala odmyslieť a pretvoriť podľa seba. Vek postáv sa pohybuje okolo 40tky, čo bolo pre mňa úplne že absurdné. Nesedelo to tak úplne s tým, čo postavy konali a miestami ani s tým, ako zmýšľali. 

V závere prichádza menšia akcia, ktorá príbeh naštartuje a zavedie ho do jeho finále. Počas celého príbehu sa dalo sledovať malé stopy, ktoré povzbudzovali pozornosť. Záver bol trošku prehnaný, ale dal sa čakať vzhľadom na autorkinu výstavbu deja a postáv. 

 @terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)