štvrtok 10. augusta 2023

RECENZIA: Neal Shusterman - Kosenie

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 400
Väzba: paperback

Anotácia:
Úspešná séria Žatva smrti pokračuje novými strhujúcimi príbehmi z desivého, no fascinujúceho sveta koscov!
Spoločenstvo koscov ukrýva nespočetné množstvo príbehov, ktoré ešte neboli rozpovedané. Prešli celé storočia, odkedy na seba Nimbus vzal úlohu starať sa o ľudstvo. Skôr ako sa Goddard pokúsil všetko obrátiť hore nohami, ľudia žili dlhé roky vo svete bez hladu, chorôb či smrti. Vo svete, kde populáciu regulovali práve kosci.
Neal Shusterman v spolupráci s ďalšími talentovanými autormi odhaľuje v poviedkovej knihe nadväzujúcej na bestsellerovú trilógiu tajomstvá a minulosť obľúbených postáv, no predstaví i nových hrdinov a nových nepriateľov.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Návrat do sveta Žatvy smrti po toľkých rokoch bol príjemným knižným spestrením. Tento svet som si nadovšetko zamilovala a to aj napriek tomu, že sa mi nepáčila myšlienka zakončenia série.
Kosenie nie je pokračovaním série. Ide o súbor poviedok, v ktorých bližšie spoznávame históriu niektorých postáv a zároveň nahliadame na udalosti, ktorých sme doposiaľ neboli svedkom a ktoré umožňujú vytvoriť si komplexnejší pohľad na dejovú linku série. 
Neal Shusterman má neskutočne chytľavý štýl písania, ktorý dokáže ihneď vtiahnuť do deja a to aj bez toho, aby ste vedeli, čo sa bude v knihe odohrávať. Jednotlivé poviedky na seba nenadväzujú, no napriek tomu som sa do každej z nich púšťala s nadšením a zvedavosťou, koho príbeh objavím ako ďalší. Som rada, že sa autor rozhodol nevenovať hlavným postavám, nakoľko o nich sme sa už dozvedeli naozaj veľa. To ale neznamená, že sa v niektorých poviedkách občas neobjavia, predstavujú príjemné spestrenie, len jednoducho nie sú autorovou prioritou. Sú tu príbehy čestných koscov ale i tých, ktorí svoju pozíciu kosca zneužívajú. Dokonca odhalíme príbeh kosca Goddarda, na ktorý sme predpokladám všetci boli vždy zvedaví. Niektoré z poviedok vyvolávajú úsmev na tvári a sú jednoducho oddychové. Iné zase ponúkajú akciu, vyhrotené situácie a napätú atmosféru. Svoje miesto si tu nájde aj romantika. V Kosení si prosto každý nájde tú svoju poviedku.
Ak ste fanúšikom Žatvy smrti a chcete si na ňu zaspomínať, rozhodne si poviedkovú zbierku Kosenie zadovážte. Zaspomínate si a opäť si vychutnáte dokonalý fantasy svet, ktorý autor vymyslel. 
@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)