streda 23. augusta 2023

RECENZIA: Jennifer Saintová - Elektra

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran
Počet strán: 272
Väzba: pevná väzba s prebalom

Anotácia:
Jennifer Saintová, autorka románu Ariadna, dala v nádhernom lyrickom príbehu Elektra hlas trom ženám spútaným prastarou kliatbou rodu Atreovcov, ktoré sa obetovali a ich osud bol horší ako smrť.
Klytaimnéstra ignoruje tajomné šepoty o rodine Agamemnóna a vydá sa zaňho. V predvečer trójskej vojny ju však zradí najhorším možným spôsobom a ona musí čeliť kliatbe, ktorá pridlho ničí jej rodinu.
Trójska princezná Kassandra má dar jasnovidectva, ale nikto jej proroctvám neverí. Vie, že mesto padne, ale nedokáže zabrániť tragédii.
Elektra, najmladšia dcéra Klytaimnéstry a Agamemnóna, túži len po tom, aby sa jej otec vrátil z vojny. Dokáže však uniknúť pred rodinnou kliatbou alebo aj jej osud bude sprevádzať násilie?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Ako iste viete, grécka mytológia je niečo, čo z duše milujem. Všetky príbehy pre mňa majú svoje čaro a keď sa ich niektorý zo spisovateľov rozhodne rozvinúť svojou fantáziou, rozhodne sa tieto knihy ku mne musia dostať. Od Jennifer Saint som skúsila Ariadnu, ktorá ma milo prekvapila svojimi myšlienkami, aj keď tak úplne nebola o mýtoch ako takých. 
Preto som sa musela pustiť aj do očarujúcej Elektry. 

Ariadna i Elektra majú svoje základy v mytologickom svete starovekého Grécka. V Elektre sme zasadení do obdobia Trójskej vojny. Nesledujeme však udalosti odohrávajúce sa na bojisku, ale prežívame udalosti odohrávajúce sa v domácnostiach niektorých zúčastnených.

Príbeh je rozdelený na niekoľko častí a sú v ňom k dispozícií tri pohľady, ktoré sa v tých správnych momentoch striedajú.
Klytaimnéstra zažije tú najhoršiu zradu, ktorej sa dopustí jej manžel Agamemnón. Jej láska sa zmení na nenávisť a to momentom, kedy jej manžel obetuje ich vlastnú dcéru pre priaznivý vietor na cestu k vojne.
Trójska princezná Kassandra sa stala jasnovidkou, ktorej proroctvám nikto neverí. Za všetko môže ohrdnutý boh Apolón, s ktorým sa ako jeho kňažná rozhodla nevyspať. 
A nakoniec tu máme najmladšiu zo ženských hrdiniek, Elektru. Elektra je Agamemnónovou dcérou, ktorá túžobne očakáva návrat svojho otca a nenávistné správanie jej matky je pre ňu nepochopiteľné. 

Ak ste čítali Ariadnu, máte iste nejakú tú predstavu, akým smerom sa príbeh bude uberať a že ani v Elektre nepôjde len o mýtický príbeh. Autorka sa nezameriava na vojnové udalosti, o ktorých aj tak už všetci niečo vieme. Nespomína ani príbehy slávnych bojovníkov, pretože tých už taktiež všetci poznáme. No čo príbehy žien, ktoré doma čakali, kým sa vojna skončí a ktoré boli vojnou priamo dotknuté?Jennifer Saint sa rozhodla venovať pozornosť práve im. 

Autorka sa zameriava na duševnú stránku svojich ženských postáv a prináša nám niečo nové. V  Elektre ide o postavy a ich charaktery, ktoré sú komplexné a dotiahnuté do dokonalosti. Každá z nich má svoj vlastný príbeh a každá z nich je odlišná. 
Prostredníctvom postáv zažívame naozaj rôznorodé emócie a autorka ukazuje, ako sa postavy môžu stať zaslepené svojou pomstou či presvedčením, že nevnímajú svet okolo seba. Každá z nich je vo svojom vnútri zlomená a autorka si pre každú z nich prichystala vlastný spôsob vyrovnávania sa s udalosťami. Klytaimnéstra, Kassandra i Elektra majú svoje vlastné zásady, ktorými sa riadia a aj napriek tomu, akým spôsobom v deji vystupujú, každá z nich dokáže byť sympatickou hrdinkou. Pozerať sa na rovnaké udalosti pohľadom troch žien bolo pútavé a konaniu každej z nich ste dokázali porozumieť, pretože vás k tomu presvedčil ich uhol pohľadu.

V príbehu možno sledovať bezhraničnú oddanosť, zaslepenosť, bezmocnosť, zúfalstvo, detskú nevinnosť či naivitu a mnoho iného. Kniha v sebe ukrýva mnoho myšlienok a každému ponúka čosi iné. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)