pondelok 24. júla 2023

RECENZIA: Sally Pageová - Zberateľka príbehov

Žáner: román 
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran
Počet strán: 294
Väzba: pevná s prebalom

Anotácia:
Každý má príbeh. Nájde však Janice odvahu rozpovedať ten svoj?
Upratovačka Janice vie, že ľudí naozaj spoznáte až cez ich príbehy. Vďaka nedávno ovdovenej Fione a jej synovi Adamovi, opernému spevákovi Geordiemu a hroznej pani ‚Hejhejhej‘ a jej foxteriérovi Deciovi má Janice unikátnu možnosť nahliadnuť do vnútra komunity, v ktorej sa deň čo deň pohybuje.
Keď začne upratovať pre pani B – prešibanú deväťdesiatničku – konečne stretne človeka, ktorý si chce vypočuť aj ju. Ale Janice v tom má jasno – je iba zberateľkou príbehov, ona sama príbeh nemá. Aspoň nie taký, o ktorý sa môže podeliť.
Pani B sa však nenechá zastaviť a vie, že v Janice sa skrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá. Čo tají? Nemá azda každý človek životný príbeh, o ktorý sa dá podeliť?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran

Upratovačka Janice si vybudovala svoju vlastnú zbierku príbehov, ktoré sa k nej dostávajú spontánne. Zbiera ich pri tých najobyčajnejších situáciách ako je napríklad cesta autobusom alebo ide o zachytený rozhovor niekde na ulici. Bohatým zdrojom sú aj niektorí jej klienti. Ale aký je jej vlastný príbeh? Janice si myslí, že žiadny nemá. Opak je ale pravdou a vďaka niekoľkým ľuďom si Janice pridáva do zbierky príbehov aj ten vlastný.
Ako už samotný názov napovedá, v Zberateľke príbehov sa nachádza ihneď niekoľko príbehov. Niektoré z nich sú nosné pre celú knihu a niektoré z nich iba prinášajú spestrenie dejovej linky. Každý z nich v sebe ale ukrýva drahocenné myšlienky, ktoré môžu byť návodom pre lepší život či pre prehodnotenie priorít. Práve to je na tejto knihe to najkrajšie a dalo by sa povedať aj najdôležitejšie - tie myšlienky. Často nenápadne odkazujú na to, na čom v reálnom živote skutočne záleží. 
Dejová linka Zberateľky príbehov nie je vôbec komplikovaná. Nesie sa v jednoduchom štýle až do úplného záveru, takže sa príbehom môžete nechať pokojne unášať. Celkovo sa príbeh nesie vo veľmi kľudnej rovine. Nie je to vôbec o nejakých prekvapeniach či napätých situáciách. Ide skôr o emočný a myšlienkový zážitok.   
Neviem či to je mnou alebo len obdobím, kedy sa mi táto kniha dostala do rúk, ale nedokázala ma akosi hlbšie zasiahnuť. Príbeh mi miestami prišiel natiahnutý, nemal pre mňa tú správnu atmosféru a v konečnom dôsledku som sa nedokázala ani zblížiť s postavami. Odniesla som si z knihy pekné myšlienky, zamyslela som sa nad istými vecami, ale citovo ma príbeh nepohltil. 
@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)