štvrtok 20. júla 2023

RECENZIA: Lisa Jewellová - Rodina z domu tieňov

Žáner: krimi/triler
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran
Počet strán: 368
Väzba: pevná s prebalom

Anotácia:
Lisa Jewellová po úspešnom románe Rodina v podkroví prináša ďalší strhujúci román o tom, kam až sme schopní zájsť, aby sme ochránili našich milovaných: román o komplikovaných manželstvách, rozbitých rodinách a smrtiacich tajomstvách.
Vrchný inšpektor Samuel Owusu rieši prípad nájdených kostí troch ľudí, ktorých pred tridsiatimi rokmi našli mŕtvych v starom sídle v Chelsea.
Rachel Rimmerová zistí, že jej manžela Michaela zavraždili v pivnici jeho domu vo Francúzsku a miestna polícia ju žiada, aby sa dostavila na vypočúvanie.
Lucy Lambová sa po tridsiatich rokoch vracia do Anglicka, zatiaľ čo jej brat pátra po chlapcovi z ich spoločnej minulosti.
Všetci nástojčivo hľadajú odpovede na otázky súvisiace s navzájom prepletenými záhadami. A pomaly zisťujú, že ich spája viac, ako si vôbec vedia predstaviť.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran

Rodina z domu tieňov je pokračovaním knihy Rodina v podkroví a pokračuje v záhadných udalostiach aj po zdanlivom ukončení. 
V knihe sa striedajú pohľady niekoľkých postáv a pritom je každá z nich nejakým spôsobom spojená s udalosťami, ktoré sa odohrali pred 30-timi rokmi v rodinnom dome v Chelsea.  A aj keď ubehlo už veľa rokov, tieto udalosti majú na postavy stále vplyv.
Keď som sa do čítania púšťala, obávala som sa, že si na nič z prvého dielu nespomeniem. Je pravdou, že spočiatku mi mená postáv či dej nič nehovorili. Autorka však postupne čitateľovi osviežuje pamäť a opisuje dôležité momenty z minulosti. Postupom času sa tak dá do príbehu jednoducho dostať a vtedy si začnete aj naplno užívať kolotoč bláznivých udalostí. Povedala by som, že tentokrát autorka opäť dokázala napísať skutočne pútavú dejovú linku, ktorá sa neustále zamotáva a neprezrádza čitateľovi úmysly hlavných postáv do detailov. Spolu s napínavým napredovaním si tým príbeh udržuje čitateľovu pozornosť. Dopomáhajú tomu aj samotné postavy, pri ktorých sú stále pochybnosti ohľadne toho, o čo im v skutočnosti ide a čo si skutočne myslia. Je naozaj ťažké odhadnúť ich skutočný charakter, nakoľko vždy vedia niečím prekvapiť. Povedala by som, že ich konanie je neraz veľké psycho, pri ktorom človek len krúti hlavou. 
Jeden z pohľadov rozprávania patrí aj vyšetrovateľom, ktorí odhaľujú nové zistenia a posúvajú príbeh aj akejsi roviny trileru. Lisa Jewell rozvíja históriu rodinnej tragédie v dome v Chelsea a odhaľuje aj nové dosiaľ nepoznané tajomstvá, o ktorých sme nevedeli.   
Dej s pribúdajúcimi stránkami graduje a dostáva sa do finále. Udalosti sú sprevádzané veľkou dávkou napätia, a čitateľ netrpezlivo čaká na záverečné vystúpenie. Jednotlivé dieliky skladačky do seba postupom času krásne zapadajú a prinášajú miestami aj prekvapenia. Samotné vyvrcholenie príbehu mne osobne až tak neulahodilo. Z pohľadu na celú dejovú linku by som očakávala čosi veľkolepejšie a možno aj čosi úplne iné, nakoľko mi záver s dejom a chovaním postáv až tak úplne nekorešpondoval.   
Ak ste čítali Rodinu v podkroví, určite nepremeškajte ani Rodinu z domu tieňov. Ide o sympatické pokračovanie s časovým odstupom, ktoré prináša nové odhalenia z minulosti ale zároveň rozvíja príbeh aj do budúcna. Pribúdajú nové odhalenia a dokresľujú tragédiu z minulosti. Záver síce možno nenadchne, no aj napriek tomu ide o dobré čítanie.
@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)