pondelok 4. januára 2021

RECENZIA: Stephen Fry - Mýty

Žáner: sci-fi, fantasy
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 332
Väzba: Pevná s prebalom

Anotácia:
ČO NÁM HOVORIA GRÉCKI BOHOVIA DNES

Nik nemiluje búrlivejšie, neháda sa vášnivejšie, netúži dychtivejšie, nesníva odvážnejšie a nepodvádza prefíkanejšie ako grécki bohovia a bohyne. V mnohých ohľadoch sú ešte ľudskejší než my – celé nebesia, zem s božským Olympom, moria aj podsvetie sú scénou pre ich hrdinské činy, ale aj dobrodružstvá, lásky, samopaš, výčiny, hádky, akty pomsty, žiarlivosti či závisti.

Stephen Fry si už v detstve obľúbil staré grécke báje a povesti a rozhodol sa ich prerozprávať jazykom blízkym našej tragickej i komickej súčasnosti, a to postupne od zrodenia vesmíru až po stvorenie človeka. Spolu s ním sledujeme so zatajeným dychom Aténu vystupujúcu z Diovej rozťatej hlavy, s Persefonou schádzame do temných hlbín Hádu, ako na vlastnej koži cítime Prometeov ukrutný trest, ktorý mu Zeus vymeral za dar ohňa ľuďom, a chvejeme sa hrôzou, keď Pandora otvorí džbán plný utrpenia.
Grécki bohovia stelesňujú to najlepšie i najhoršie v nás a prostredníctvom ľahkého, vtipného štýlu Stephena Frya nám rozprávajú svoje príbehy. Kniha Mýty je dôvtipné, humorné a mimoriadne vydarené dielo človeka, ktorý už vyše štyridsať rokov zabáva svojím hereckým aj literárnym umením celý svet.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.


Grécka mytológia bola vždy mojou najobľúbenejšou. Už ako dieťa som milovala rozprávku Herkules a neskôr som začala čítať mýty a hľadať si o zaujímavosti o gréckych Bohoch. Preto ma veľmi potešila novinka Mýty, ktoré síce mali ťažšiu a dlhšiu cestu na pulty kníhkupectiev, no čakať sa oplatilo. 

Stephen Fry priniesol prerozprávané grécke mýty, ktoré vo forme ucelených príbehov predstavujú skutočne pútavé čítanie. Vdýchol dušu všetkým bájnym postavám a Bohov predostrel ako komplexné charaktery. V prípade Mýtov som bola nadšená, pretože sú prerozprávané v určitej chronologickej postupnosti a to od vzniku vesmíru. Každý príbeh má svoje miesto v celistvom komplexe a každý poukazuje na isté etapy vo vývoji ľudstva i sveta. 

Byť Bohom znie vznešene. Človek si predstaví obrovskú autoritu plnú morálnych kódexov a s mocou prekračujúcou všetko zmysliteľné.  V tomto prípade ale treba popustiť uzdu fantázií a zároveň sa oprostiť od zidealizovaných predstáv. Bohovia Olympu rozhodne neboli predstaviteľmi pevnej morálky a zásadovosti. Vždy hrali podľa vlastných pravidiel a predovšetkým v súlade so svojimi cieľmi. Často predstavovali všetko, čo je v rozpore s dobrými mravmi či vlastnosťami. Pre vlastný cieľ dokázali byť márnomyseľní, zlí, krutí, nepoctiví, prefíkaní, falošní, podlí, prelietaví...no tých vlastností by sa našlo veľa. Ku svojim obľúbencom však dokázali byť priateľskí a čestní.
V knihe nie sú obsiahnuté len všeobecne známe príbehy, pozornosti sa dočkali aj tie menej známe. Ponúkli hlbší pohľad do božského sveta, ale i do toho ľudského, prostredníctvom ktorého si čitateľ môže predstaviť, ako Bohov vnímali bežní ľudia. 

Mýty ma ohromili svojou pútavosťou a podaním, ktoré vytvára z gréckej mytológie príbeh. Akoby ste čítali rodinnú ságu, ktorá obsahuje všetky tie správne aspekty dobrého čítania. Majú svoje pevné základy, svoje postavy s charaktermi a predovšetkým sú plné akcie, napätia, prekvapení. Niekedy človek až zhíkne nad toľkou podlosťou. 

Smiley

1 komentár:

  1. Grécke báje mám velmi rada, naposledy som čítala Kirké a celý ten štýl deju ma veľmi bavil. Toto vyzerá tiež super :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)