štvrtok 7. januára 2021

RECENZIA: Stuart Turton - Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej

Žáner: detektívka, krimi, historické
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Počet strán: 424
Väzba: tvrdá väzba
Originálny názov: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle

Anotácia:
Román Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej vyniesol dovtedy neznámeho autora na prvé priečky rebríčkov predajnosti a zožal obrovskú chválu kritikov i čitateľov. Tento vskutku nevšedný debut bol doteraz preložený do vyše dvadsiatich jazykov a ovenčený množstvom prestížnych literárnych cien. 
Mala to byť oslava, no večer sa skončil tragédiou. Nad hlavami hostí vybuchuje ohňostroj a Evelyn Hardcastlová, mladá a krásna dcéra majiteľov panstva, padá mŕtva k zemi. 
Evelyn však nezomrie iba raz. Až kým Aiden – jeden z hostí na večierku v Blackheathskom panstve – nevyrieši zločin, ten deň sa bude opakovať znova a znova. A zakaždým sa skončí osudným výstrelom. 
Existuje iba jediný spôsob, ako vystúpiť z tohto začarovaného kruhu - odhaliť vraha. Vyriešiť túto záhadu však nebude také jednoduché. Aiden sa každé ráno prebudí v tele iného hosťa a udalosti prežíva nanovo, vždy z iného uhla pohľadu. A niekto na Blackheathskom panstve sa rozhodol, že mu už nikdy nedovolí odísť. ..

Za poskytnutie výtlačku ďakujem Panta Rhei



Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej vtrhla do knižného sveta ako víchrica. Dostala sa na každú stránku a cestu si taktiež našla hádam ku každému. Prekvapila nielen svojou obálkou ale aj netradične znejúcou anotáciou, ktorá sľubovala síce klasickú anglickú detektívku no s niekoľkými zaujímavosťami. 

Stuart Torton priniesol skutočne neobyčajnú detektívku, ktorá čitateľa pohltí. Hlavná postava spolu s čitateľom odhaľuje tajomstvá vraždy Evelyn, ktorá vyzerala ako samovražda. Na prvý pohľad to môže navodiť pocit, že by kniha mohla upadnúť do miernej monotónnosti, veď riešiť udalosti jedného dňa s jednou postavou nemusí byť také pútavé. Práve v tejto oblasti sa autor priam brilantne vynašiel. Hlavný protagonista ostáva, no každý deň sa budí v tele iného hosťa v sídle a tak má čitateľ k dispozícií viacero odlišných charakterov a menia sa aj denné udalosti. To dodáva knihe šmrnc a v súvislosti s príbehom a udalosťami, o monotónnosti nemôže byť vôbec reč. S každou postavou sa atmosféra príbehu dokresľuje. Je temná, mučivá a ťaživá. Na druhú stranu však ponúka aj nádej pre vykúpenie. Postupná gradácia atmosféru dotvára a dodáva to správne napätie. Správne načasované preskoky medzi pohľadmi niekedy napínajú nervy na maximum. 
Zvláštnosťou tejto detektívky sú aj prvky fantasy príbehu. Tento prvok sa prevažne dotýka záveru a preto nebudem zachádzať do podrobností, no musím konštatovať, že takéto zakomponovanie fantasy malo svoje miesto a vôbec nepôsobilo nemiestne.
Dej knihy je prepracovaný do najmenších detailov. Obsahuje rôzne zákutia, veľa tajomstiev, nezrovnalostí a keď si už možno aj myslíte, že ste bližšie k odhaleniu, verte mi, vždy ste o kúsok pozadu. Pri knihe Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej som si užívala postupné skladanie príbehu. Každá postava prináša nové zistenia, nový pohľad na vec, čo pôsobí vo výsledku osviežujúco.
Čo sa týka postáv, som milo prekvapená. Každá postava má svoj charakter a navzájom nemajú nič spoločné. Sú to rozmanité charaktery a každý dokáže pohltiť. Ani jeden nepokrivkáva.

Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej v závere prináša prekvapenia. Tento príbeh je oveľa viac zamotaný ako si myslíte. A práve to udržuje stálu pozornosť. Mne samej sa rozuzlenie odhadnúť nepodarilo, pri všetkých tých detailoch, ktoré ľahko môžu uniknúť pozornosti. 
Ak máte chuť na neobyčajnú detektívku plnú rôznych charakteroch a mnohých zauzlení, Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej je jasná voľba! 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)