nedeľa 10. januára 2021

RECENZIA: Max Seeck - Čitateľ

Žáner: severská krimi
Vydavateľstvo: Motýľ
Séria: Jessica Niemi
Diel: #1
Počet strán: 368
Väzba: Pevná väzba
Originálny názov: Uskollinen lukija

Anotácia:
Fínsky autor Max Seeck, autor mimoriadne napínavých detektívok, prichádza so psychologickým trilerom, v ktorom
sa kriminálne príbehy zmenia na mrazivú realitu.
V nádhernom dome na brehu mora nájdu mŕtvu ženu vo večerných šatách, s tvárou vykrivenou do strašného hysterického úškľabku. Prípad pridelia detektívke seržantke Jessice Niemiovej a čoskoro vyjde najavo, že slávnostne oblečená žena nie je zďaleka jedinou obeťou. Niekto totiž do bodky nasleduje brutálne zločiny z kníh úspešného spisovateľa. 

Zločin v Čitateľovi preniká až pod kožu, čo opäť potvrdzuje, že Max Seeck dokáže napísať neobyčajne strhujúce dielo a vždy niečím prekvapiť.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ

Rok 2021 som odštartovala na vlne severského krimi. Kniha Čitateľ ma zaujala anotáciou záhadnej smrti a priniesla mrazivé čítanie. 

Celý príbeh sa odvíja od bestselleru spisovateľa Rogera Koponena. Vyšetrované úmrtia sú postavené na knižnom motíve a ich vyšetrovanie sa každou chvíľou stále viac a viac zamotáva. Nič nevyzerá ako sa na prvý pohľad zdá. 
   Čitateľ dokáže zaujať už od prvej kapitoly. Podivná vražda spolu so sympatickým štýlom písania prináša rýchle napredovanie v deji. Autor si zvolil krátke kapitolky, ktoré ubiehajú svižným tempom a posúvajú čitateľa vždy o kúsok vpred. Striedajúce sa rozprávanie rôznych postáv je osviežujúcim prvkov. Príjemné spestrenie prináša aj nakuknutie do minulosti vyšetrovateľky Jessicy. Tieto skoky do minulosti však pre mňa po čase prestali byť atraktívne a skôr som ich znášala ako nevyhnutné. Pôsobili na mňa mätúco a do príbehu mi v konečnom dôsledku nepasovali. 
Čo sa ale týka detektívnej časti, môžem chváliť. Vraždy mali svoje prepracovanie, prinášali mnohé neznáme a dokázali potrápiť myseľ. Postupným odkrývaním skladačiek autor zabezpečil čitateľovi napätie. V príbehu nechýba ani akcia. 
Postavy v príbehu majú svoje osudy a svoje slabé či silné stránky. Vyvolávajú sympatie, no na druhú stranu je ich spracovanie slabšie. Ich charakter nie je prehĺbený do detailov. 

Záver priniesol prekvapivé rozuzlenie, ktoré je originálne a zaujímavé. No podľa môjho názoru vyvolal ešte viac neznámych. Moje spracovanie udalostí so záveru stále nie je dotiahnuté do dokonalosti. Osobne si myslím, že toho bolo na jeden moment prílši veľa na spracovanie. Až to na mňa pôsobilo prekombinovane. 

Čitateľ je pekným oddychovým čítaním s mierou akcie a napätia. Pre milovníkov žánru severského krimi by to však mohlo byť nepostačujúce. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)