sobota 12. decembra 2020

RECENZIA: Victoria Schwab - Mesto duchov

Žáner: fantasy, YA
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Cassidy Blake
Diel: #1
Počet strán: 304
Väzba: paperback
Originálny názov: City of Ghosts

Anotácia:
Úspešná autorka mnohých bestsellerov Victoria Schwab nám ponúka úžasné hrôzostrašné dobrodružstvo ideálne pre každého milovníka scifi a fantasy.
Keď Cassidy, ktorej najlepší priateľ je duch, natiahne ruku a odhrnie Oponu, vstupuje do sveta duchov. Túto schopnosť nadobudla, keď sa takmer utopila (dobre, utopila sa, ale nerada na to spomína). Už sa teší na prázdniny na pláži, kde jej nič podobné nehrozí a kde si bude užívať leto. 
Lenže jej rodičia zmenia plány - idú nakrúcať televízny seriál o najstrašidelnejších miestach na svete a ich prvou zastávkou je škótsky Edinburgh, mesto s dávnou históriou a množstvom nepokojných prízrakov. 
Tam sa Cassidy zoznámi s Larou, ktorá má rovnaký dar ako ona. Postupne zisťuje, koľko sa toho ešte musí naučiť o svete za Oponou, a na vlastnej koži zistí, aké nebezpečné je jej poslanie. Ponorte sa spolu s ňou do sveta duchov, prízrakov a zjavení a odhaľte tajomné zákutia svetov, o ktorých ste nemali ani tušenia.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart

Mesto duchov na prvý pohľad láka svojou výraznou obálkou. Tá je zároveň výstižná, čo sa príbehu týka, no a anotácia ponúka pomerne výstižný opis dejovej linky. 

Mesto duchov je prioritne určené pre tínedžerských čitateľov, je súčasťou žánru young adult a všetko je doplnené aj zložkou fantasy. Hlavná hrdinka menom Cassidy vidí duchov a to od času, keď sa ocitla blízko smrti. Jej najlepší priateľ je duch Jacob. Aby toho nebolo málo, jej rodičia sa zaoberajú históriou, ktorú dopĺňajú o zaujímavé duchárske historky. Aké ironické, že ich dieťa duchov skutočne vidí a oni o tom ani nevedia. Prvá časť série nás zavádza do Škótska a mladá Cassidy sa dostáva do kontaktu nielen s novými duchmi ale i osobou, ktorá rovnako ako ona vidí duchov a vysvetlí jej dôvod, prečo tomu tak je. 

Ak máte chuť na bezstarostné čítanie, pri ktorom si chcete oddýchnúť, Mesto duchov je dokonalá voľba. Príbeh Cassidy ubieha svižným tempom. Autorka zvolila sympatický štýl písania, pri ktorom posúva dej dopredu prostredníctvom dialógov a nezdržuje čitateľa nepodstatnými situáciami. Jedná sa o jednoduché situácie s miernou dramatizáciou v závere. Cassidy rieši klasické tínedžerské problémy ale zároveň sa musí sústrediť aj na netradičnú stránku svojho života. Čitateľ tak s ňou zažíva niekedy napäté chvíľky. Celá dejová linka sa nesie v štýle jednoduchosti. Žiadne zamotané problémy, žiadne odbočenia od deja, žiadny prepracovaný svet či niečo podobné. Iba Cassidy a jej boj s duchmi. Takto to možno neznie práve pútavo, no opak je pravdou. Autorka aj takýto skromný príbeh dokázala podať nanajvýš pútavo. Postáv je tu iba niekoľko, no pôsobia pomerne sympaticky. Nemajú do hĺbky stanovené charaktery či akési výrazné črty, ale pre príbeh stačia. 
Svoje si v tejto knihe dokáže nájsť aj náročnejší čitateľ, no musí kniha brať s nadhľadom a bez priveľkých požiadaviek. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)