piatok 13. novembra 2020

RECENZIA: Sona Charaipotra, Dhonielle Clayton - Tiny Pretty Things

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Tiny Pretty Things
Diel: #1
Počet strán: 416
Väzba: paperback
Originálny názov: Tiny Pretty Things

Anotácia:
Na prestížnom konzervatóriu v New Yorku sa stretávajú tri mladučké baletky Gigi, Bette a June. Každá si so sebou nesie svoj príbeh, každá má svoje tajomstvo. Gigi prichádza do školy ako nováčik. Pochádza z Kalifornie a tancuje, pretože ju to baví. Keďže je však úspešnejšia ako ostatné dievčatá, okamžite je všetkým tŕňom v oku. Bette by sa rada vyrovnala svojej staršej sestre - primabaleríne. Vnútorný tlak ju núti robiť veci, ktoré sú často za hranou. Perfekcionistka June zas dostala od svojej matky ultimátum - buď dostane hlavnú rolu, alebo zo školy odíde.
Budúce baletky sú na prvý pohľad jemné a milé. No v prostredí, kde sa o jednu rolu na javisku uchádzajú desiatky tanečníc, to neplatí. Konkurencia je obrovská a každá z dievčin musí veľmi rýchlo ukázať, že práve ona má všetky predpoklady na to, aby sa stala primabalerínou. Práve ona je tá pravá. Baletiek je veľa a primabalerína je len jedna. Niektoré z nich sú pre to schopné spraviť hocičo.

Spoločnosť Netflix na motívy tejto série nakrútila seriál s názvom Krasotinky.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Tiny Pretty Things je kráska na prvý pohľad. Kombinácia ružovej s tmavou farbou dokonale vystihuju príbehovú zložku či jej nosnú ideu. Baletky sú na pohľad dokonalé princezné, no za ich vzhľadom a často aj vystúpením stojí veľká drina a neľútostný svet rivality. Svoje o tom vie každá postava v knihe, ktorá čitateľovi robí rozprávača. 
Príbeh je rozdelený do dvoch dejstiev a k dispozícií sú 3 pohľady rozprávania. Do detailu spoznávame vďaka tomu tri hlavné protagonistky - Gigi, Beth a June. 
Gigi patrí v škole medzi najnovšie baletky, má tmavú pleť, ktorú pociťuje ako najväčší nedostatok - kto kedy videl baletku tmavej pleti? 
Beth je na škole už dlhšiu dobu a na základe svojej slávnej sestry sa považuje za najdokonalejšiu tanečnicu, ktorá bude hrať vždy len hlavné roly v predstaveniach. 
June je nevýrazné dievča, ktoré na sebe potrebuje stále viac a viac pracovať, no cíti sa odsunutá na vedľajšiu koľaj a nedocenená. 
V ich životných príbehoch sa ale toho ukrýva ešte oveľa viac. 

Tiny Pretty Things je kniha založená na charakteroch. Či už sa to týka postáv alebo samotného prostredia.
O balete sa vždy hovorí ako o veľkej drine, utrpení a prekonávaní samých seba, pričom svoje miesto v ňom má aj obrovská rivalita medzi tanečníkmi. Autorky pomocou príbehu opísali balet vo svojej pravej forme bez akýchkoľvek prikrášlení a skôr dali dôraz na temnejšiu stránku tohto sveta. V ňom je úprimné priateľstvo skutočne raritou a pozorní musíte byť na každom kroku. Priznám sa, že mne niektoré situácie dávali emočne zabrať.
Charaktery postáv tvoria bohatšiu stránku príbehu. Každá z postáv má svoje veľké ciele, predsavzatia a každá sa k nim motivuje iným spôsobom. Zatiaľ čo niektoré postavy na sebe tvrdo pracujú a robia to naozaj z lásky k tancu, iné postavy to robia kvôli úspechu a sú ochotné pritom obetovať nielen svoju dobrú stránku ale niekedy dokonca aj svoje zdravie. Bulímia či anorexia nie sú pre tanečníčky neznámymi pojmami a to aj napriek dôkladnému zdravotnému sledovaniu.  
Na postavách možno príkladne sledovať ako túžba po sláve či uznaní mení charaktery. A to neplatí len pre svet baletu. Už dlho som nečítala knihu, v ktorej by postavy boli tak kruté, falošné a bez štipky súcitu. Dokonca bolo ťažké vytvoriť si k postavám aj sympatie, pretože čitateľ nikdy nevie, či sa postava nezmení zo sekundy na sekundu. 

Kniha nie je úplnou oddychovkou ale zase nie je ani extrémne zaťažujúca. Priznám sa, mne čítanie trvalo viac ako týždeň, pretože som sa niekedy nedokázala začítať. Kniha vo svojich pomalších etapách strácala pútavosť a bohužiaľ mi niektoré scény prišli ako nie príliš nutné naťahovanie. Moju pozornosť si kniha získala najmä vo svojom závere, ktorým ma dokázala prekvapiť a zároveň navnadiť aj na pokračovanie. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)