pondelok 16. novembra 2020

RECENZIA: Winston Graham - Ross Poldark: Návrat domů



Žáner:
 Historický román

Vydavateľstvo: Baronet
Séria: Poldark
Diel: #1
Počet strán: 456
Väzba: pevná väzba s prebalom 
Originálny názov: Ross Poldark

Anotácia:
Důstojník Ross Poldark se po letech vrací z americké války do rodného Cornwallu a těší se, že zase začne vést normální život, bude spravovat rodový majetek a ožení se s dívkou, kterou už léta miluje. Po návratu však zjišťuje, že otec je mrtvý, šlechtické sídlo i veškeré hospodářství zchátralé a že služebnictvo rozprodává všechny zbývající cennosti. Největší bolest však zažívá po zjištění, že se krásná Elizabeth zasnoubila s jeho bratrancem Francisem, protože se domnívala, že Ross ve válce zahynul. Zklamaný důstojník se ale navzdory všemu pouští do práce a snaží se dát do pořádku rodinný majetek a znovu otevřít otcův měděný důl. A také zapomenout na svou životní lásku a zvyknout si, že patří jinému. Pomáhá mu v tom mladičká Demelza, vlastně ještě téměř dítě, kterou najal jako služebnou, aby ji vytrhl z neutěšeného prostředí, v němž dosud žila. Vděčná dívka v něm vidí svého zachránce a odměňuje se mu hlubokým obdivem, ale zároveň usiluje o jistou míru samostatnosti. Vedle ní a s její pomocí se Ross znovu vrací do života… 

Za poskytnutie výtlačku ďakujem Alterego. 

      Myslím, že ako väčšina čitateľov, tak aj ja som sa ku knihe dostala skrz seriál, ktorý som videla ako prvý, na veľké odporúčanie mojej sestry. A keď som sa dostala asi tak do polky seriálu tak ma začalo zaujímať, ako to je v knihe a na koľko to je odlišné. A tak som sa rozhodla, že si prečítam na začiatok aspoň prvý diel.
     Po pár kapitolách som bola dosť nešťastná, že som knihu nečítala skôr ako som videla seriál, pretože seriál bol takmer totožný ak aj nie úplne totožný s dejom v knihe a tak som sa v podstate nemala až tak na čo tešiť, keďže som vedela čo bude postupne nasledovať. Ale i tak som si knihu a jej čítanie užila. Čo sa týka štýlu akým je napísaná, tak sú tu citeľné dve veci. Prvá je, že knihu napísal muž a tak nečakajte, že sa v knihe stretnete s nejakým veľkým množstvom romantiky a opismi pocitov hlavných postáv. Alebo akýkoľvek náznak nekonečnej a nehynúcej lásky hlavných postáv. Skôr som mala pocit, že kniha, aspoň čo sa týka vzťahov, je založená na pragmatickosti, zodpovednosti a citu pre česť a poriadok. Ale zas na druhej strane to malo tú výhodu, že ste nečítali stránky popísané v podstate nič nevypovedajúcimi slovami, ktoré by rozoberali len nejaké pocity postáv. Druhá vec, ktorá je citeľná je to, že kniha pochádza z polovice dvadsiateho storočia. Takže možno v podstate aj odtiaľ pramení ten citeľný rozdiel medzi knihami, ktoré sú písané v súčasnosti, ktoré sa niekedy točia len okolo erotiky na pozadí slabého deju.

      Román je písaný v tretej osobe a tak máme prehľad o hlavných postavách, čo mňa osobne veľmi potešilo. Prvý diel zachytáva časové obdobie v Cornwalle od roku 1783 až po rok 1787. Toto časové rozpätie je zachytené ani nie na 500 stranách, takže v deji sa nenachádza žiadne hluché miesto, ktoré by začalo čitateľa nudiť. Dej je plynulí a plný udalostí, ktoré rýchlo dej posúvajú vpred. Takže žiadne omáčky tu nenájdete. Tým že sa v knihe nachádza aj veľké množstvo vedľajších postáv tak dej ani raz neupadol do akej si monotónnosti, ktorá by sa točila len okolo hlavných postáv Rossa a Demelzy. 
     Roky 1783 - 1787 boli časy, kedy medené a cínové bane tvorili veľkú časť bohatstva pre ľudí z vyšších spoločenských vrstiev. Tá nižšia spoločenská vrstva, ktorá nemala také šťastie a nevlastnila žiadnu zo spomínaných baní, sa živila lovom rýb a pracovaním práve v týchto baniach. V knihe bol tento spoločenský rozdiel pekne zachytený, pretože zatiaľ čo bohatí si užívali a mali hojne jedla, tí chudobní museli kradnúť a pytliačiť aby mali čím nakŕmiť svoje rodiny.
     Rodina Poldarkovcov má dve vetvy: starší brat Charles, dedič a správca pozemkov, baní, ktorí má dve deti a to Francisa a Verity a mladší brat Joshua, ktorý predčasne zomrel a svojmu synovi Rossovi zanechal len malú farmu a majetky, do ktorých sa Ross vracia po svojich službách vo vojne za nezávislosť v Amerike. Ross sa vracia späť do rodnej zeme, len aby zistil, že jeho životná láska Elizabet sa bude vydávať za jeho bratranca a že jeho majetok je v zúfalom stave. Ross aj keď má staré rodové priezvisko i tak sa nachádza niekde na rozhraní chudoby a bohatstva - nepatrí ani k chudobným, no ani k bohatým. Bohatý, či chudobný, Ross bola skvelá postava. Čestný, zodpovedný, pragmatický.
      Demelza bola pre knihu ako svieži vánok v nekonečnej horúčave. Mladé, veselé a verné dievča, ktoré si jednoducho nejde obľúbiť. Demelza nemala jednoduchý život, žila so svojimi bratmi a otcom, ktorý ju často bil. A práve Ross ju zachránil z tohto prostredia a prichýlil ju u seba doma ako výpomoc do kuchyne. A aj vďaka nej Ross pomaly začne zabúdať na svoju životnú lásku. 
     Jedna vec ma na knihe mierne iritovala a to fakt, že autork spravil s Demelzy v podstate ešte len dieťa, ktoré má 13 rokov. Takže toto bol fakt, ktorý mi mierne hlava nebrala. Avšak až na tento jeden detail, nemám viac čo knihe vytknúť. 
~N

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)