piatok 20. novembra 2020

RECENZIA: Giovanna&Tom Fletcher - Posledná ilúzia

Žáner: scifi, fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Eve of Man  Trilogy
Diel: #2
Počet strán: 312
Väzba: Pevná s prebalom
Originálny názov: The Eve Illusion

Anotácia:
Druhá časť dystopickej trilógie o poslednom dievčati na Zemi 
Prvých šestnásť rokov života strávila Eva v izolácii - bez možnosti vyhnúť sa úlohe Spasiteľky ľudstva. Až kým nenadišla jej chvíľa a ona dostala šancu na únik.
Eva konečne získala toľko vytúženú slobodu a spolu s Bramom, do ktorého sa zaľúbila, uteká pred režimom a pridáva sa ku skupine zúfalých rebelov, bojujúcich proti systému. Vtedy Eva zistí, že jej vo svete za múrmi Veže hrozí oveľa väčšie nebezpečenstvo, aké si kedy dokázala predstaviť.
Majú Eva s Bramom šancu prežiť, keď všetci a všetko stojí proti nim?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.



Kto čítal Dcéru ľudstva, určite s napätím očakával vydanie pokračovania. To prišlo pod názvom Posledná ilúzia a príbeh nás vnáša priamo do udalostí zo záveru predchádzajúceho dielu. Eva s Bramom úspešne unikajú pred prenásledovateľmi z Veže a postupne sa dostávajú čoraz hlbšie do sveta Osloboditeľov, kde plánujú ďalšie kroky a vytvárajú stratégiu proti EPO. 

Príbeh sa teda začína akčne, pričom sa rozbieha rýchlejším tempom, čo pri knihách vnímam ako pozitívum, keďže sa tak čitateľ naplno ponorí do deja a stránky mu ubiehajú akoby samé. Niektoré knihy si nechávajú nasadené tempo po celý čas, no pri Poslednej ilúzií tomu tak nie je. Akonáhle sa hlavné postavy dostanú do bezpečia Osloboditeľov, príbeh spomalí a dlhšiu dobu akoby stanguje na mieste. V tejto etape sa príbeh zameriava na aklimatizáciu postáv v novom prostredí, no miestami to vytváralo až ponorkový efekt, pri ktorom sa v deji nič prevratné nestalo. Kapitoly tu boli predovšetkým z pohľadu Evy a prinášali rôzne rozvojové etapy postavy. Na mňa Eva pôsobila rozporuplne. V istých momentoch vystupuje naivne nevyspelo, utiahnuto, no v druhom okamihu sa mení na suverénnu veliteľku a prevláda pri nej panovačnosť. Na mňa jej vystupovanie pôsobilo neprirodzene a nedokázala som uveriť jej autorite. Nehovoriac o jej slovnej zásobe, ktorá niekedy bola až príliš detská a nesedela k tomu ostatnému. Možno to je výsledkom prekladu, možno sa takéto zdrobneninky nachádzali aj v angličtine..Neviem, ako je to s výberom slov v anglickom origináli, no slová ako mamička, ocinko sa mi k rebelskej duši nehodili.
Kapitoly z pohľadu Brama by som možno eliminovala na minimum. Jeho pohľad neprinášal žiadny osoh. Iba opisy nehynúcej lásky k Eve, žiarlivostné scény. Mne osobne sa pohľady Evy a Brama páčili najmenej. Oveľa pútavejším bol pre mňa pohľad Michaela, ktorý ako príslušník Najvyššej stráže (kedysi Evinej "ochranky") zostáva v prostredí Veže a prináša zákulisné informácie. Pri jeho pohľade dostáva čitateľ nielen akciu ale aj vyšetrovanie, tajomstvá a príbehovú zložku, ktorá je pútavejšia a rozvíja sa rôznymi smermi. Dej pri Michaelovi napreduje. Pri Eve a Bramovi začne až pri poslednej štvrtine knihy.
Z hľadiska postáv teda podľa môjho názoru ide o neisté charaktery, ktoré vyvolávajú zmätenosť. 

Ako som už vyššie spomenula, dej prechádza viacerými etapami. Najprv rozbeh, potom úpadok a v závere opäť rozbeh. Záver knihy totiž priniesol všetko, čo predtým absentovalo. Nesie sa v napätí, akcii a dokáže naplno zaujať. Autori prišli aj s netradičným motívom, celá pointa dokáže prekvapiť a navnadiť na ďalšie pokračovanie. Chválim autorov za ukončenie, no škoda, že sa nepovenovali príbehovej zložke viac aj v prvej polovici.  Aj keď si autori nedokázali na konci odpustiť jedno klišé, ktoré ma mierne znechutilo. SPOILER (Eva ostáva tehotná a prechádza do nového sveta začať nový život..., nie tomuto som neuverila a ako sa hovorí, autorom som to nezožrala.)

Posledná ilúzia je prechodom k záverečnej časti trilógie a ja pevne dúfam, že sa autori rozhodnú vrátiť ku kvalite časti, ktorá to celé odštartovala. Druhý diel totiž niekedy pôsobí rozpačito, stagnuje a naplno sa rozbieha až ku koncu. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)