piatok 6. marca 2020

RECENZIA: Maggie Stiefvater - Krvavé preteky

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Slovart 
Počet strán: 392
Väzba: paperback
Originálny názov: Scorpio Races

Anotácia:
Napínavý, jesennou mágiou presiaknutý román od Maggie Stiefvater, ktorá si získala verných fanúšikov po celom svete vďaka sérii Havraní chlapci. Každý november sa pod útesmi Skarmouthu odohrávajú krvavé preteky, počas ktorých sa jazdci pokúšajú udržať na divokých vodných koňoch. Každý rok sa zídu šialene odvážni, aby jazdou na ich chrbtoch riskovali životy. Niektorí sa ženú za víťazstvom, ďalších láka nebezpečenstvo. Devätnásťročný Sean Kendrick preteká, aby opäť zvíťazil. Kit Connollyová sa nikdy nemala v pláne zúčastniť, no osud jej nedal na výber, a tak sa do súťaže prihlási – ako prvé dievča v histórii brutálnych pretekov. Len jeden z nich však môže byť prvý v cieli. A len vtedy, ak prežije.

Za poskynutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu


Maggie Stiefvater pre niektorých z vás nie je neznámou, mnohí ste sa s ňou stretli pri jej sérii Havraní cyklus. Mňa Havraní cyklus síce obišiel, no Krvavé preteky upútali moju pozornosť a to nielen svojou obálkou ale aj svojou anotáciou. 


Krvavé preteky predstavujú inú formu konských dostihov. Neúčastnia sa ich obyčajné kone ako ich poznáme, ale účastníkmi sú vodné kone, ktoré niektorí ľudia lovia priamo z oceána. Ten najpodstatnejší rozdiel spočíva predovšetkým v tom, že vodné kone sú mäsožravé a často pri dostihoch dochádza k úmrtiam nielen koní ale aj ich jazdcov. 
Tieto vodné kone sú neuveriteľne silné, pudovo založené, neskrotné a veľmi ťažko vycvičiteľné. Dostihov sa účastnia prevažne obľúbenci adrenalínu, no ďaľším dôvodom účasti býva predovšetkým aj vidina výhry, ktorá je samozrejme peňažná a v pomerne chudobnej oblasti Skarmouthu motivujúca. 

Autorka sa rozhodla pre originálnu, pre väčšinu neznámu tému, a tou sú vodné kone. Impozantné zvieratá s obrovskou silou a žiadostivosťou po krvi, ktoré obývajú široké vody. Priznám sa, stretla som sa s nimi po prvýkrát, a považovala ich za úplnu fantáziu autorky, no ukázalo sa, že o týchto stvoreniach existujú isté legendy, o ktoré sa autorka pri písaní opierala. Vďaka autorkinej fantázii tieto Capall uisge oživili vo fantasy YA príbehu Krvavé preteky. 

Príbeh je čitateľovi predostretý prostredníctvom dvoch striedajúcich sa pohľadov hlavných postáv Kit a Sheana. Obe postavy majú svoj životný príbeh, pričom každý z nich pochádza z iných pomerov. Majú však aj čosi spoločné, sú to siroty. Shean ako sirota pracuje v stajni najbohatšieho muža na ostrove a Kit ako sirota so svojimi súrodencami prežíva zo dňa na deň. O to horšie, keď sa jeden z jej bratov rozhodne ostrov opustiť. Aby udržala rodinu pohromade, rozhodne sa pretekať a brata tak udržať doma. 

Príbeh dávkuje informácie postupne a v súlade s napredovaním deja. Na začiatku dostáva svoje miesto aj minulosť, no len na ozrejmenie situácie a pre lepšie pochopenie postáv. Následne autorka venuje pozornosť samotným dielikom príbehu, ako sú vodné kone, skadiaľ pochádzajú, aký život panuje na ostrove, prečo sa konajú dostihy a podobne. 
Príbeh ubieha sám o sebe, nestihnete si ani všimnúť a budete pomaly v závere. Dej napreduje svižne, aj keď by sa niektoré pasáže určite dali skrátiť. Na druhú stranu je však dej pútavý, udržiava si čitateľovu pozornosť a núti prevracať stránky. Je to predovšetkým vďaka sympatickým postavám. Ja som teda rozhodne chcela vedieť, ako postavy v závere dopadnú. 
Shean aj Kit sú príjemné, sympatické postavy, ktoré majú svoje problémy a vzhľadom na vek ich riešia najlepšie ako vedia. Pôsobili na mňa pomerne realisticky, páčili sa mi ich vnútorné i vonkajšie súboje s problémami. Počas čítania som pociťovala autorkin dôraz na postavách. Neboli to len prádzne schránky, bolo vidieť, že sa s nimi autorka pohrala a dotiahla ich na uveriteľnú sympatickú úroveň. 
Maggie Stiefvater dokáže vtiahnuť čitateľa do deja a to až do takej miery, že počas čítania máte dojem, akoby ste stáli na pláži spolu s postavami a boli skutočne svedkami všetkých udalostí. 

Spočiatku som si myslela, že Krvavé preteky sú sériou a že sa dočkám aj pokračovaní. Zostala som sklamaná, keď som zistila, že sa jedná iba o sólové dielko a záver bol vlastne konečný. Rozhodne by som sa rada opäť stretla s postavami a ich životmi. 

-Smiley

2 komentáre:

  1. Od Maggie Stiefvater jsem ještě nic nečetla, ale její tvorba už mě dlouho láká. Tohle vypadá hodně zajímavě, určitě se po knize podívám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto bola moja prvá skúsenosť s autorkou, takže tiež som nevedela, čo môžem očakávať, ale milo ma prekvapila :) Ak sa k nej dostaneš, príjemné čítanie a som zvedavá na názor.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)