piatok 17. mája 2019

RECENZIA: Erin Watt - Jediná maličkost

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Baronte
Väzba: pevná väzba s prebalom
Počet strán: 304 strán
Originál názov: One Small Thing

Anotácia:
Bethin život se po smrti její sestry zásadně změnil. Rodiče by ji nejradši zamkli pod zámek a věří, že jediný způsob, jak ji ochránit, je hlídat každý její krok. Když se Beth jednoho večera vykrade z domu, pozná nového souseda Chase. Je nadšená, že má tajného kamaráda. Je to vlastně jen maličkost, něco, co je pouze její. Beth ovšem netuší, jak obrovské její tajemství doopravdy je… Chase právě propustili z vězení pro mladistvé a je odhodlaný začít nový život. Je toho mnoho, za co se musí kát, včetně role, již sehrál té noci, kdy zemřela Bethina sestra. Beth, která má právo ho nenávidět víc než kdo jiný, je ochotna mu dát druhou šanci. Zakázaná láska je to poslední, co kdokoli z nich čekal, ale čím víc času spolu tráví, tím hlubší city je pojí. Beth se tak musí rozhodnout – buď se bude držet pravidel, nebo riskovat, že vše ztratí…

Za poskytnutie výtlačku ďakujem Alterego.


   Erin Watt a ich knihy si akosi ku mne našli cestu, prirástli mi k srdcu a vydobyli si čestné miesto u mňa na poličke a tak je asi jasné, že práve ani Jediná maličkost na nej nesmie chýbať.

One Small Thing- Erin Watt ❤❤❤   Erin Watt je pseudonym pre autorské duo Jen Frederick a Elle Kennedy a musím povedať, že podľa mňa vedia ako si získať čitateľov - a teda verných čitateľov, ktorý sa k ich knihám vždy s radosťou vracajú. Mňa si najviac získali spôsobom akým sú knihy napísané.
    Jediná maličkost je napísaná z pohľadu hlavnej hrdinky Beth. Kniha sa doslova priam sama čítala a svojim stále sa meniacim dejom si dokázala udržať maximálnu pozornosť čitateľa. Čo ja osobne veľmi oceňujem je fakt, že v knihe sa nenachádza žiadna zbytočná vata, ktorá by len nahnala počet strán príbehu a odpudila čitateľa - alebo aspoň v mojom prípade by to tak bolo, keďže nemám rada, keď čítam stránky v knihách, kde je buď nič nehovoriaci opis alebo keď príbeh stagnuje. Toto sa našťastie v tejto knihe nenachádzalo. 
   Ako som už vyššie načrtla, tak hlavnou hrdinkou príbehu je Lizzie, alebo ako si najnovšie nechala hovoriť - Beth. Má 17 rokov a pred tromi rokmi prišla o svoju staršiu sestru Rachel, ktorá zomrela pri autonehode. Po smrti Rachel, sa jej život otočil o 180 stupňov a domov nie je pre ňu nič iné len väzenie. Lenže Beth chce žiť, baviť sa a robiť hlúpe rozhodnutia počas jej posledného školského roka, ale jej rodičia sa neustále snažia ju kontrolovať a "udusiť" svojimi nerozumnými pravidlami a extrémnymi reakciami. V zúfalom čine sa Beth vzoprie a skončí na párty plnej cudzích ľudí a stretne sa s najkrajším chalanom, akého kedy videla - Chasea. Lenže je tu jeden háčik, o ktorom Beth zo začiatku netušila - Chase má niečo do činenia so smrťou jej sestry. 


   Beth som si nesmierne rýchlo obľúbila a musím povedať, že som s ňou prežívala celú tu búrku pocitov, ktorá sa v nej miešala a vychádzala na povrch. Celý príbeh je popretkávaný veľkým množstvom emócií. Od smútku nad stratou sestry a dcéry, cez horkosť,  zatrpknutosť, zúfalstvo až po hnev, ktorý v celom príbehu figuroval najvýraznejšie. Bol to práve hnev Beth na správanie jej rodičov, ktorý chceli mať pod úplnou kontrolou jej život a to do toho najmenšieho detailu. Lenže toto správanie spôsobilo len jedno, že strácali aj druhú dcéru.
   Bethiných rodičov som si jednoducho nemohla obľúbiť a neustále som sa pozastavovala and ich neprimeranými reakciami, ktoré mňa samotnú rozčuľovali - napríklad, keď vyhodili Bethine prihlášky na vysokú školu a rozhodli sa, že si spraví z domu vysokú školu cez internet, alebo keď jej začali kontrolovať textové správy, či keď jej vzali z izby dvere....  No miestami, mi aj prekážalo správanie hlavnej postavy a niekedy konala až nelogicky. 
   A Chase? ten bol od prvej strany úplne skvelá postava. Z jeho správania a slov bolo cítiť výčitky svedomia a veril že si zaslúži, aby sa ľudia z jeho okolia správali zle až odporne, pretože si to zaslúži. Miestami som dúfala, že sa im vzoprie, no on len sklonil hlavu a všetko to pretrpel. V týchto momentoch ma bolelo srdce aj zaňho. 
   Lenže čo ak po rokoch vypláva pravda na povrch, a dobre skrývané tajomstvo uzrie svetlo sveta a to len pre to, že minulosť sa znova opakuje. Kto naozaj môže za smrť Rachel? 

     Nesmierne som si užívala celú knihu a hlavne jej záver, kedy sa vývoj niektorých postáv zmenil a zostala som prekvapená takže koniec knihy som si nesmierne užívala.
   A v neposlednom rade nesmiem zabudnúť na krásu myšlienku, ktorú príbeh so sebou odnáša. 
Treba si nájsť jedinú maličkosť na každý deň, ktorá vás robí šťastným. 
   
  Ak ste ešte stále nečítali knihu Jediná maličkost, tak si myslím, že to treba čím skôr napraviť.
Hodnotenie: 4,5/5
~N

2 komentáre:

  1. Knihu jsem četla a byla jsem z ní nadšená stejně jako ty. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto by som si rada prečítala :) Idem si to nájsť na internete :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)