streda 3. apríla 2019

RECENZIA: Vic Jamesová - Zlatá klec

Žáner: sci-fi, fantasy
Vydavateľstvo: Fragment
Séria: Dark Gifts
Diel: #1
Počet strán: 384
Väzba: hardback
Originál názov: Gilded Cage

Anotácia:
Svět je v rukou Mocných. Díky magické Síle ovládají politiku, obchod, toky peněz i životy obyčejných lidí. Ti, kteří mezi elitu nepatří, musí nastoupit na desetileté nucené práce. V naději, že zůstanou pohromadě, chtějí Hadleyovi nastoupit do služby společně se svými třemi dětmi. V den odjezdu je však šestnáctiletý Luke poslán do jednoho z nejhorších pracovních táborů v zemi. Zbytek rodiny odjíždí do přepychové sídla Jardinů, nejmocnější rodiny v Anglii. Zatímco Luke přežívá ze dne na den, jeho sestry si užívají luxusu i nebezpečného přátelství se členy rodiny Jardinů. Všichni však stále myslí na jediné: jak uprchnout ze zlaté klece a být opět spolu...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem Alterego.




Zlatá klec prichádza so zaujímavou myšlienkou. Predstavte si, že ako obyčajný človek by ste počas svojho života museli 10 rokov vykonávať nútené práce bez odmeny či akéhokoľvek bonusu a to len preto, pretože nie ste obdarený akousi nadprirodzenou Silou. Na druhej strane by ste však žili v spoločnosti s ľudmi, ktorí obdarení Silou sú a ich sa tieto práce netýkajú, ba dokonca ich pre vás vymysleli, pretože vládnu. 
Prvý diel série Temné nadání začína príbeh rodiny Hadleyových, ktorá plánovala nastúpiť na nútené práce spoločne na rovnakom mieste, no situácia sa zmenila a jediný syn sa musel odčleniť a dostal sa do pracovného tábora, v ktorom to nie je práve najľahšie... lenže to nie je ten najväčší problém, tých sa  príbehu naskytne hneď niekoľko. 


Autorkin štýl písania čitateľa síce nepohltí, no určite vás vtiahne do deja. Mne osobne sa autorkin štýl páčil, pretože inklinujem skôr k priamej reči ako k opisom a tej je tu naozaj veľa. Opisy v tomto prípade plnia svoj účel a naozaj len podávajú skutočnosti, ktoré slúžia na predstavu, no nesiahajú až do nepodstatných detailov. Samotný dej sa vďaka tomu posúva dopredu rýchlym tempom. Je to však ale aj vďaka tomu, že sa v knihe stále niečo deje. Takmer na každej stránke sa nachádza akcia alebo intrigy či prekvapenia, ktoré jednoducho nútia čítať ďalej a dej nestojí príliš dlho na jednom mieste. Rýchlemu napredovaniu napomáha aj striedanie pohľadov rôznych postáv, ktoré je pre dej viac než prínosné, pretože sa vďaka tomu ocitnete na rôznych miestach a dej sa nesústreďuje na jeden dom či tábor. 
K dispozícií je niekoľko pohľadov a s nimi sa dostanete do života každej spoločenskej vrstvy. Zažijete nielen táborový život ale budete môcť byť aj v koži tých, ktorí vládnu a rozhodujú. Na základe toho je možné urobiť si názor nielen na postavy ale aj na celý svet. 

Postáv je v príbehu naozaj veľa, no myslím si, že sa v nich nestratíte, ja som sa teda aspoň nestratila. Každá postava skrýva svoj životný príbeh a svojim konaním vám určite dá najavo, na ktorú stranu sa v deji zaraďuje. Môžem s úprimnosťou povedať, že mne sa páčili naozaj všetky postavy, nech boli "dobré alebo zlé". Akosi som sa vedela vcítiť aj do tých, ktoré nekonali príliš pozitívne. Autorka si ma týmto naozaj získala. Nie je totiž bežné, že fandíte každej postave, aj keď majú navzájom protichodné postoje, to nie je takmer ani možné... no stalo sa. 
Niektoré postavy sú zase veľkým tajomstvom, ani z ich konania som nemala jasné, kde sa radia. No to tajomno je pútavé. 
Najradšej som čítala pohľad 

Zlatá klec je v podstate aj žáner YA a môžem tvrdiť, že sa jedná o pomerne vydarenú knihu vo svojom žánri. Zalúbenie si v nej nájdu aj starší čitatelia ako násťroční, čo súdim na základe seba. Určité YA znaky sa prehliadnuť nedajú, no vôbec nie sú rušivým prvkom a nevadili mi, ako to zvykne pri týchto knihách byť. Uvidíme čo prinesie pokračovanie. :) 


Smiley

2 komentáre:

  1. Moc hezká recenze. :-)
    Knihu jsem zatím nečetla, ale docela jsi mě na ni nalákala. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :) Určite odporúčam, dúfam, že sa ti bude páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)