sobota 16. júna 2018

RECENZIA: Cassandra Clare - Pán tieňov

Žáner: fantasy, YA 
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Tajomná temnota
Diel: #2
Počet strán: 608 strán
Väzba: brožovaná väzba
Originálny názov: Lord of Shadows

Anotácia:
Mladá tieňolovkyňa Emma Carstairsová pomstila smrť rodičov, no nedokáže nájsť pokoj v duši. Jej priateľstvo s Julianom Blackthornom totiž prerástlo v obojstrannú náklonnosť. No láska medzi parabataimi je zakázaná, lebo ohrozuje životy tieňolovcov. Mohla by od Juliana utiecť, ale Blackthornovcov ohrozujú nepriateľské sily na všetkých frontoch. Len oni totiž dokážu získať prastarú knihu čarov, po ktorej túžia hlavne féri. Na obzore však povstane nový nepriateľ: Pán tieňov – Nesílijský kráľ vyšle svojich najmocnejších bojovníkov, aby zahubili každého, komu prúdi v žilách blackthornovská krv, a získali knihu čarov. Julian objaví jediný spôsob, ako sa zachrániť. Lenže s takou cenou za prežitie nikto nerátal a splatiť ju bude treba krvou.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Pán tieňov je pokračovanie k Polnočnej dáme. Pravé Polnočnú dámu som mala skoro rok len uloženú na poličke a čakala, kým nastane jej chvíľa. Pár krát som mala snahu ju začať čítať, ale vždy som sa dostala len ku druhej kapitole a knihu zas odložila do poličky. No pred asi dvoma týždňami som túto osudovú chybu napravila a asi za 3 dni prečítala prvý diel a hneď sa s radosťou pustila aj do druhého diela a taktiež popri tom som začala čítať aj sériu Mesto z kostí – kde som tiež už na druhom diely.

Ja sama nechápem prečo mi trvalo tak dlho, kým som si k tejto autorke a jej príbehom našla cestu. A prečo?
Autorka vážne super píše. Príbeh je prerozprávaný v tretej osobe a najčastejšie sa zameriava na Emmu, ale taktiež sa dej zameriava aj na zvyšné postavy. Napríklad v tomto druhom diely sa nachádzalo veľa pasáži zameraných na Kita a dvojičky, ale samozrejme aj na Kristínu atď.
Príbeh je vážne komplikovaný, zamotaný a tak perfektne premyslený, že nejakým spôsobom naznačiť dejovú líniu je podľa mňa nemožné, bez toho aby som niečo prezradila čitateľom, ktorí túto knihu ešte nečítali.
    Avšak hlavná hrdinka Emma je vážne super, pretože je odvážna, odhodlaná spraviť čokoľvek pre ľudí, ktorých nazýva rodinou aj keď nie sú spojený krvou a vždy dokáže niekomu nakopať zadok. A netýka sa to len jej, pretože všetky postavy sú podľa mňa do najmenších detailov rozpracované – jednak čo sa týka ich povahy ale aj záľub, zlozvykov alebo chýb.   Taktiež sa v deji vyskytovali postavy, ktoré boli napríklad hlavné postavy v inej knižnej sérií  a myslím si, že vôbec nevadí keď ste nečítali predchádzajúce série, pretože autorka vždy nejakým krátkym spôsobom spomenie minulosť jednotlivých postáv, s kým tvoria pár, aké hrdinstvo sa im napríklad podarilo v minulosti spraviť a taktiež sa zameria na ich budúcnosť.    Čo sa týka tohto druhého dielu – bol super. Aj keď miestami som sa zamýšľala, že prečo  niektoré postavy konajú tak a tak a napríklad a mala som dojem že ich konanie je úplne zbytočné.
  Ale musím povedať, že po prečítaní knihy som bola veľmi nahnevané a prvotná myšlienka, ktorá mi hneď napadla bola: prečo som to čítala. Kniha alebo teda skôr len jej záver mi zlomil srdce. Napríklad pri G.R.R. Martinovu som si zvykla, že pod chvíľou zomrie nejaká postava, ktorú som si obľúbila, no popravde načakala som to aj tu. A hlavne keď ten koniec na mňa pôsobil veľmi umelo a prehnane nelogicky – čo ma neustále vytáčalo a vravela som si kurňa veď toto a toto by stačilo a bolo by to všetko vyriešené. Ale beriem to tak, že aspoň nepôjde o stereotyp ktorý je predvídateľný a všetci budú šťastný až na veky. Ale aj tak ten koniec ma vytočil. A áno beriem, že autorka musela nejaký ukončiť druhú knihu aby čitateľov nalákala na ďalší diel.
    Ja osobne sa na pokračovanie veľmi teším lebo som nesmierne zvedavá ako autorka vyrieši problém medzi Emmou a Julianom a ich putom parabatai. Táto zápletka sa mi veľmi páči a vážne som zvedavá ako sa to skončí, pretože v prvom diely sme sa mali možnosť dočítať aké následky má láska na práve toto puto a v druhom diely sme sa zas mohli dočítať čo sa s tým dá spraviť, aj keď túto možnosť nechce ani jeden z nich prijať. Takže klobúk dole, túto zápletku oceňujem.
   Takže čo sa týka celkového zhodnotenia knihy bola vážne super aj keď mala určité chyby. No i tak som knihu prečítala za pár dní a veľmi sa teším na pokračovanie. Len dúfam že sa ho dočkám ešte kým mam celkový dej v pamäti.     A ak ste nečítali ešte ani jednu knihu – či už z tejto série alebo niečo iné od autorky tak vrelo odporúčam, pretože má veľmi originálne a skvelé príbehy, ktoré sú dokonca veľmi dobre spracovane.
Hodnotenie: 4,5/5
~N

3 komentáre:

  1. Mňa tak strašne sklamalo priebeh knihy, mala som pocit, že sa tam nič podstatné nedeje a ten koniec... Ako keby autorka chcela aby na konci bol ten wau efekt, tak spravila to čo spravila. Ako si písala hore vyššie bolo to umelé a úplne zbytočné. Mám rada CC a zbožňujem jej knihy, ale LOS považujem za jej najslabší počin. Zatiaľ.... Ale veľmi sa teším na pokračovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ten záver bol úplne prehnaný s tým sa dá len a len súhlasiť. A myslím si, že záver vôbec nedosiahol očakávaný wau efekt, len to celé pokazil. A áno ten priebeh knihy nebol práve najideálnejší. Miestami som sa počas čítania zamýšľala prečo niektoré postavy robia to čo robia a k čomu to má vlastne dospieť... No i tak dúfam, že tretí diel bude lepší :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som zostala sklamaná ako nikdy...Livvy nikdy nemala zomrieť,ale poviem úprimne že som čakala že sa niečo také stane kvôli pasážam s Kitom .pre mňa je jasné že bude parabatai s Tiberiusom.Zatial najslabšia kniha..ako keby rýchlo spackaná

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)