piatok 18. mája 2018

RECENZIA: Kasie West - Zabuchnutá v knižnici

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart 
Počet strán: 280 strán 
Väzba: brožovaná väzba 
Originál názov: By Your Side

Anotácia:
Keď Autumn zistí, že zostala vymknutá v knižnici a zrejme tam bude musieť stráviť celý víkend, nemá ani tušenia, že tam nie je sama. Zavreli tam aj Daxa. Zo školy ho pozná iba zbežne ako samotára a problémového týpka. Vôbec nepatrí medzi chalanov, ktorí by ju zaujímali. Dúfa, že ju každú chvíľu vyslobodí Jeff – spolužiak, do ktorého je totálne buchnutá. No Jeff nechodí. Čím viac času trávi s Daxom, tým viac sa zbližujú a Autumn zisťuje, že za maskou nevľúdneho samotára sa skrýva viac, ako sa na prvý pohľad zdá. No ako to dopadne, keď sa znovu ocitnú na slobode mimo knižnice?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

   Na knihe ma hneď zaujali dve veci. Názov a anotácia. Názov z toho dôvodu, že mne osobne by vôbec nevadilo keby som zostala zabuchnutá v knižnici - teda samozrejme keby som mala aspoň čo jesť a piť. Ale i tak deň - dva by som vydržala - len asi by som mala jeden problém - nevedela by som sa rozhodnúť, ktorú knihu skôr prečítať. A čo sa týka anotácie, tak tá ma nalákala na dej, aj keď som v podvedomí tušila že veková kategória na ktorú sa dej knihy zameriava bude o čosi nižšia ako moja veková kategória. Ale akosi mi to nevadilo, lebo som bola zvedavá, ako autorka spracuje tento príbeh. Či sa bude viac menej točiť len okolo Autumn a Daxa alebo tam bude aj nejaká hlbšia zápletka. 
   Kniha ma celkom milo prekvapila. V prvom rade, celkom som bola spokojná so štýlom ako bola kniha napísaná, aj keď miestami som mala pocit, že sa autorka o čosi viac zameriava na opisy, ktoré na mňa pôsobili zbytočne a vedela by som si celý príbeh predstaviť aj bez nich. Ale nebolo to niečo hrozné ako napríklad opis Paríža z vtáčej perspektívy v kniha Chrám Matky Božej v Paríži. Kniha bola písaná v prvej osobe a to z pohľadu Autumn, ktorá bola hlavnou hrdinkou príbehu.
Sprvoti som mala dojem, že pôjde o jednoduchý príbeh bez nejakej hlbšej zápletky, ale autorka milo prekvapila. Celý dej sa začne zamotávať v momente, keď sa Autumn zrazu ocitá sama zamknutá v knižnici. Teda vlastne ona tam nie je ani sama ako zistí. Je tam totiž zamknutá s Daxom. S chalanom, ktorého pozná skôr z videnia a to čo o ňom vie sa jej dvakrát nepáči. Zatiaľ čo Autumn sa v knižnici ocitá nedobrovoľne, Dax je plne pripravený na prespanie v knižnici, zatiaľ čo Autumn nemá nič, pretože všetky jej veci cestujú v aute s jej kamarátmi na chatu, kde mala stráviť predĺžený víkend. Takže z toho vyplýva, že z knižnice sa najskôr dostane až niekedy ráno v utorok.
Počas nedobrovoľného pobytu Autumn zistí, že reči o Daxovi nie sú ani s polovice pravdivé a že je to normálny chalan, ktorého si za tie dni celkom obľúbila.

Aj keď Autumnin život vyzerá celkom ideálne, zdanie niekedy klame. Má skvelú priateľku, je obľúbená medzi spolužiakmi, dobý vzťah s bratom a s rodičmi a flirtuje s ňou najkrajší chalan na škole, ktorý sa jej veľmi páči avšak trpí úzkostnou poruchou.
Ako sa asi zachová dievča, ktoré má úzkostnú poruchu, keď v spravách zbadá reportáž, kde vyhlasujú, že je zrejme mŕtva a je po nej vyhlásené pátranie a Jeff - chalan, do ktorého je zjavne zaľúbená je v nemocnici, pretože havaroval. 
   Na celkovom deji mi trošku prekážal milostný trojuholník, ktorý ta vznikol medzi Autumn, Jeffom a Daxom. Totiž už som až prečítaná kníh, kde vznikne ľúbostný trojuholník a hlavná hrdinka je natoľko blbá, že nevie čo chce. Ale nevadí, treba ten dajak rozšíriť
A čo sa týka Daxa ako postavy. Veľmi som si ho obľúbila aj s jeho ťažkým životom a neustálym sa sťahovaním od jedných pestúnov k druhým. Dax bol jednoducho zlatíčko. A pevne som počas príbehu dúfala, že Autumn má aspoň trochu rozumu a rozhodne sa pre Daxa. 
Celkovo by som knihu zaradila ako literatúru pre 15 ročných čitateľov alebo teda skôr asi čitateľky. Ale ja mám 21 rokov a príbeh som prečítala, dokonca sa mi aj páčil a skvelo som sa pri jeho čítaní odreagovala. 


Hodnotenie: 4/5

~N

6 komentárov:

  1. Znie to naozaj zaujímavo, veľmi pekná recenzia;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Čo sa týka námetu na dej tak je to niečo neobyčajné s čím nie sú presýtene skoro všetky knihy. :)

      Odstrániť
  2. Já mám takové romantické knihy ráda, člověk se u nich krásně zrelaxuje:D. Ale možná je to tím, že je mi 15:D. Skvělá recenze!
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám rada asi všetky romantické knihy - i keď tam je všetko zidealizované - ale tým si asi kompenzujem že na set pozerám asi až príliš tvrdo realisticky . Ale kniha bola super a myslím, že ak máš rada romantické príbehy tak tento sa bude páčiť :)
      A ďakujem :)

      Odstrániť
  3. Súhlasím, pre mňa toto bolo tiež také milé odreagovanie, hoci ani zďaleka nie dokonalé. :D Každopádne mojou naj knihou od autorky ostáva P.S. I Like You.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne: milé odreagovanie - skvelo vystihnuté. U mňa toto bola prvá knihy, ktorú som od autorky čítala. Možno skúsim aj iné a možno že ma oslovia o čosi viacej :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)