sobota 13. mája 2017

RECENZIA: Michaela Ella Hajduková - Nájdem ťa v čase

Žáner: sci-fi, fantasy
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 240
Väzba: pevná

Anotácia:
Zahrávať sa s časom znamená všetko získať alebo všetko stratiť!
Budúcnosť nie je ružová, ale ani čierna. Má bielu farbu. Svet už celé roky leží pod záľahou snehu, a tí, čo prežili, našli svoj nový domov v moderných podzemných mestách. Nia žije v meste Sirisan. Nevie sa vyrovnať s večnou zimou a ťažkou stratou, ktorú jej priniesla.
Jej svet chytí stratené farby, keď sa stane súčasťou tajného výskumu cestovania v čase. Ďaleko v minulosti spoznáva muža, ktorý dokáže roztopiť jej zamrznuté srdce a prebudiť v nej city, o ktorých netušila, že ich je ešte schopná.
Cestovanie v čase má však svoje pravidlá. Práve Niinou úlohou je zabezpečiť, aby výskumníci nevzbudzovali pozornosť. Lenže osud má často zvláštny zmysel pre humor. Čo sa stane, ak sa pravidlá porušia? A môže vôbec prežiť láska, ktorú delí hmla tisícročí?


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ



Michaela Ella Hajduková nie je tak úplne neznámou autorkou. Mojou prvou skúsenosťou bola kniha Nemecké dievča neplače. Román z obdobia druhej svetovej vojny, ktorý vyvoláva silné emócie a núti ľudí premýšľať o zverstve, akého sa okruh ľudskej populácie kedysi dopustil.  
   Práve vďaka tejto knihe som sa rozhodla siahnuť aj po Nájdem ťa v čase, keďže som s autorkiným štýlom písania a jej podávaním príbehu bola spokojná. A to sa mi pri slovenských spisovateľoch nestáva veľmi často. 

Nájdem ťa v čase zavádza nové usporiadanie sveta. Ten je rozdelený na Západné Spoločenstvo a Východnú federáciu. Život nie je taký, aký býval. Ľudia viac nežijú na zemskom povrchu, ale pod ním a to v dôsledku treskúcich mrazov, ktoré už roky neustupujú. 
Michaela Ella Hajduková v príbehu rieši nielen hrozbu globálneho otepľovania, ale aj ďalšie reálne problémy doby. Jedným z nich je aj nedostatok pitnej vody, čo nie je až tak fantasy, keď si predstavím, ako ľudstvo plytvá pitnou vodou. Keďže sme v knižnom svete, tak sa tu rieši aj niečo príbuzné tejto téme. Reálne papierové knihy nahradené elektronickými čítačkami. Viete si to predstaviť? Že by ste nikdy nepocítili váhu papierovej väzby v rukách a ani príjemnú vôňu papierov? Mne by to naozaj chýbalo. Respektíve by mi pri čítaní vždy niečo chýbalo. Odhliadnuc od mojich pocitov, možnou alternatívou do budúcnosti to je. 


Príbeh vytvára dve dejové línie. Prvú tvorí život vo svete rozdelenom na dve časti, konkrétne život Nie. Druhú dejovú líniu tvorí cestovanie v čase, ktoré sa spája aj s ľúbostnou zápletkou. Na prvý pohľad skĺbenie spomenutých tém neznie nekombinovateľne, no v prípade Nájdem ťa v čase táto kombinácia nevyznieva najlepšie. 
   Nya získava možnosť cestovať v čase do minulosti, kde stretáva sympatického muža, od ktorého nevie odtrhnúť svoje myšlienky. Ľúbostná dilema ako z filmu sa stala ústrednou témou. Pri tomto zistení som pocítila prvý záchvev sklamania. Predpokladala som totiž, že idea cestovania v čase bude tou primárnou.  
   Na jednej strane cestovanie v čase, na druhej strane láska naprieč časom. Samé o sebe sú to príjemné zaujímavé príbehy, no ich zlúčenie k sebe nepasuje. Zamilovaná časť mi nesedí k úvodu, ktorý autorka načrtla a to platí aj opačne. Pri čítaní som si pripadala, akoby som čítala dve rôzne knihy. Bohužiaľ to miestami vytváralo aj hluché miesta, ktoré nič neposúvali dopredu a príbeh stagnoval. Zároveň mi aj záver prišiel až príliš jednoducho vyriešený. Pri probléme iného času by som očakávala dôslednejšie riešenie a veľa komplikácií. Každý záchvev v čase môže vytvoriť neskutočné zmeny, čo v prípade Nájdem ťa v čase ale nehrá žiadnu rolu. 

Aj napriek tomu, že moja recenzia vyznieva pomerne negatívne, nemôžem knihu označiť ako katastrofu. Chyba predovšetkým nastala v mojich veľkých očakávaniach. Príbeh by som zhodnotila ako priemer, ktorý nič nepokazí, ale zase ani nevynesie nič do výšin. Myšlienkami trošku prekombinovaný, no inak v poriadku. Čítanie ide rýchlo, problém je, že aj z pamäti sa rýchlo vytráca. 
Autorke som to príliš nezožrala, neprišlo mi to presvedčivo podané.

HODNOTENIE: 3/5
Smiley

6 komentárov:

  1. O knihe som vôbec nepočula, ale vyzerá zaujímavo, možno by som jej dala šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemám pocit, že len ty si mala vysoké očakávania, očividne je tých sklamaných viac... aj preto som sa vlastne knihe vyhýbala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Od Mišky Hajdukovej vyšli aj lepšie knihy no. Táto zostala trošku nedoriešená. :)

      Odstrániť
  3. .Na úvod velké poděkování autorce, za nádhernou knihu,.taktéž pochvala za krásný přebal. Kniha je psaná v kratších kapitolách, přehledná, krásně se čte, doslova mě vtáhla po několika prvních stránkách, nedokázala jsem se od ní odtrhnout, táhla mě až do poslední kapitoly, pestrá. Chválím originální ztvárnění problematiky, vykresluje svět za tisíc let, kde je i třeba možné, že v té době bude skutečně takto vypadat, svět řídí stroje, řídí i lidské emoce, naproti nádherný protiklad, kdy se hlavní hrdinka účastní výzkumu cestování časem, kde poznává, ty prosté lidské city jako je nejsilnější cit "láska", poznává tu ztracenou krásnou přírodu, to vše je prolnuto přesunem do míst důležitých momentů v historii................vše nádherně detailně popsáno, nechybí napětí, momenty beroucí dech, i jsem se pobavila, usmála.............Miška je skvělá spisovatelka, mistryně detailů, nádherné, emotivní, závěr mě dojal....knižka mě nezklamala, určitě ji doporučuji, jsem nadšená, že ji můžu mít doma a určitě je doplním o další tituly od autorky. Velké poděkování ještě jednou za úžasnou práci.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádrehná kniha ktorá vomne zanechala veľké stopy :) som veľká milovníčka kníh a každý dej sa mi vryje do pamäti a ja všetko prežívam s knihou a táto bola dokonalá! Úžastná práca!
    Ďakujem spisovateľke

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)