piatok 28. apríla 2017

RECENZIA: Alexandra Oliva - Posledná

Žáner: Triler, katastrofický
Vydavateľstvo: Ikar 
Počet strán: 368 strán 
Väzba: pevná s prebalom
Originálny názov: The Last One

Anotácia:
Všetko sa začalo nevinne – do novej reality šou sa prihlási dvanásť účastníkov, medzi nimi aj profesionálna ochranárka prírody Zoo. Ešte predtým ako si zviaže ruky rodinnými povinnosťami, by rada zažila jedno veľké dobrodružstvo. Účastníkov vyšlú do lesa, kde v tíme i jednotlivo plnia rôzne úlohy, ktoré preverujú hranice ich odolnosti a vytrvalosti. Zadania sú rôzne a zdroje obmedzené. Územie lesa je dokonale pokryté kamerami, ktoré zachytávajú každú minútu dňa. No kým sú oni vonku, v reálnom svete sa stane niečo hrozné, ale súťažiaci nič netušia. Aj keď náhodou natrafia na pozostatky devastácie, myslia si, že ide o súčasť scenára. Hra sa všetkým trochu vymyká spod kontroly a vytrvalá Zoo musí načrieť až na dno svojich síl, aby prežila, no nemieni sa vzdať.

     Posledná. Kniha ma už po prečítaní anotácie veľmi zaujala a bola som veľmi zvedavá, čo nám autorka vo svojej knihe ponúkne, pretože anotácia podľa mňa toho ponúka neúrekom. Po pár stranách som knihu odložila a vrátila sa k nej asi až po týždni. O čom to vypovedá?
     Zo začiatku som mala v postavách obrovský chaos. Nevedela som sa zorientovať medzi súťažiacimi. A hlavne, nevedela som, ktorá zo súťažiacich je hlavná postava celého príbehu. Behom prvých troch kapitol sa zmenil pohľad, z ktorého to bolo písané. Raz to bolo z pohľadu hlavnej postavy, inokedy to bolo v tretej osobe, v čase keď sa súťaž začala a tretí pohľad (ktorý bol v knihe asi prvý) zas nám ponúkal nazrieť na prácu strihača. Ďalej v pokračovaní príbehu sa to viac-menej obmedzilo na dva pohľady: Na pohľad hlavnej hrdinky a na pohľad v 3. osobe, keď súťaž začala a keď všetko prebiehalo ešte podľa scenára.
     Takže čo sa týka toho, bolo to pre mňa obrovské sklamanie keď som zistila ako to je písané. Nehovoriac o tom, že v knihe bolo nesmierne veľa opisu prostredia, úloh a v podstate ničoho podstatného. Toto ma nesmierne pri čítaní knihy ubíjalo. Podľa mňa kniha s veľkým potenciálom a tak mizerne napísaná. V knihe bolo na môj vkus málo dialógov, alebo vo všeobecnosti rozhovorov a značná časť knihy bola písaná len pomocou opisov a prerozprávania deja.
     Odhliadnuc od tejto skutočnosti, čo kniha ešte ponúka? Naivnú hlavnú postavu. Síce naivnú, no zato tvrdohlavú a odhodlanú dotiahnuť súťaž do konca a nevzdať sa, keď sa do nej už raz prihlásila. Zoo - tak ju prezývali v súťaži (a ak sa mám priznať ani neviem či v knihe bolo niekde spomenuté jej skutočné meno). Reality šou, do ktorej sa Zoo prihlásila má za úlohu jedno, súťažiacich preveriť vo fyzickej no i v psychickej zdatnosti. Plnia rôzne úlohy, či už vo dvojiciach, skupinkách alebo aj osamote. Zoo ničím nevynikala a typujem, že máloktorý divák by ju typoval za víťazku celej súťaže. No práve ona je tá, okolo ktorej sa točí celý dej a ktorá je niečim výnimočná. 
     Súťaž začne tak ako sa má. Moderátor zadáva súťažiacim úlohy, a všetko ide podľa vopred naplánovaného scenára. Ale čo sa stane, keď postupne začne zomierať celý štáb, ktorý sa na nakrúcaní šou podieľa. Nič. Zoo si myslí, že kameraman nepríde a že naďalej budú jej počínanie v šou sledovať cez skryté kamery a cez drony. A tak keď kameraman nepríde ani na ďalší deň, vydá sa hľadať ďalšie nápovedy, ktoré by ju doviedli do cieľa.
     A čo sa deje zatiaľ vo zvyšku sveta? Tam vypukla epidémia, ktorá si odniesla so sebou obrovské množstvo obetí. Zoo sa s touto chorobou stretla, dokonca ju aj dostala, no prekonala ju a pritom ani o tom nevedela.
Počas svojho putovania stretáva trinásť ročného chlapca, ktorý je vyrozpráva svoj príbeh, ako všetci zomreli. No ona mu i tak neverí a stále je v tom, že chlapec predstavuje len ďalšiu úlohu.
Ale čo sa stane, keď napokon zistí, že to všetko je realita, a šou skončila skorej ako začala? Čo robiť teraz....
Ako som už vyššie písala, kniha mala obrovský potenciál, ktorý bol bohužiaľ vyčerpaný na len na 50%, čo je nesmierna chyba. Verím, že kniha mohla byť oveľa lepšie a pútavejšie spracovaná. No i napriek tomu, kniha má aspoň niečo čitateľom ponúknuť a nie je to v mojich očiach úplný "prepadák". Táto téma, ktorú kniha ponúka bola pre mňa nová. S niečim podobným som sa nestretla ak odhliadnem od fantasy a dystopických knižných sérií.

Hodnotenie: 2,5/5


-N

3 komentáre:

  1. Veľmi pekná recenzia. :) Tiež som nad tou knihou uvažovala, vyzerá to tak, že uprednostním iné :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Téma je to skvelá a mňa nesmierne zaujala, takže aj napriek jej očividnej nekvalite by som sa do nej veľmi rada pustila. Super recenzia, ďakujem, že si mi predstavila tento titul práve ty a aspoň viem, čo mám očakávať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obálka knihy se mi moc líbí ale když jsem si přečetla o čem kniha je, tak mě to trochu zklamalo. A podle tvé recenze jsem se utvrdila, že ke knížce se nejspíš nedostanu. =)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)