utorok 9. augusta 2016

RECENZIA: Luke Scull - Meč Severu

Žáner: fantasy
Séria: Grim Company
Diel: #2
Vydavateľstvo: Host (CZ)
Počet strán: 487
Väzba: pevná s preobalom
Originál názov: Sword of the North

Anotácia:
Druhý díl strhující trilogie od nejslibnějšího nového hlasu britské fantasy. 
Mezi Pekelnými horami a Rozdrcenými královstvími vzkvétala tři bohatá a mocná města. Každé z nich chránil jeho Magelord a každého Magelorda chránilo prastaré příměří. Ale to už neplatí. Přístav stínů byl zaplaven. Šedoměsto zotročeno. Hranice mezi světy byly probořeny a pouze Bíla paní, Magelordka vládnoucí Městu věží, stále žije, aby chránila svůj lid. Až do příjezdu slepého tuláka. Muže, který si říka Vrána...

Na poličke má táto knižka trpezlivo čakala už od januára. Až dnes však môžem so spokojnosťou vyhlásiť: Zdolala som Meč Severu... No neviem, či si mám užívať spokojnosť po prečítaní, alebo sa mám viacej rozčuľovať, že na pokračovanie musím čakať minimálne trištvrte roka - s tým, že ešte kým bude preklad.... och.


Luke Scull ma očaril už prvým dielom zo série - Temné bratrstvo. Priznám sa, knihe som neprepadla ihneď. Trvalo mi istý čas, kým som sa poriadne začítala, pretože autor si nevybral práve najľahší štýl písania. Meč severu ma utvrdil v tom, že taktiež nepatrí medzi autorov, ktorí svojich čitateľov šetria. Luke Scull jednoducho neberie ohľad na to, že by ste sa chceli jemným pomalým tempom začítať. Práve naopak, už od prvej strany nasadzuje zložité a rýchle tempo, no a buď si naň zvyknete a prispôsobíte sa, alebo sa vzdáte a prídete o skvelý príbeh. Radím vám, aj keď budete už od začiatku stratení, čítajte ďalej. Ono sa vám to časom v hlave uloží a čítanie si začnete aj užívať. Hovorím z vlastnej skúsenosti, pretože neraz som chcela knihu odložiť a nedočítať. Teraz však môžem povedať, že som rada, že som to neurobila. 


Meč severu nadväzuje na udalosti v závere Temného bratrstva. Poviem vám, zorientovať sa bola celkom fuška, keďže som prvý diel čítala pred rokom. A veľmi mi v orientácií nepomáhal ani spomínaný autorov štýl písania. Ako takú predstavu o čo pôjde som mala, no najťažšie pre mňa bolo zaradiť si postavy. Keď som si ich utriedila, tak nebol problém. Ihneď som sa ponorila do prepracovaného sveta, v ktorom človek nájde stvorenia od výmyslu sveta. Obzvlášť sa mi páči, ako som sa pri každej kapitole ocitla v inej oblasti sveta a pri iných postavách, takže som vedela, čo sa deje s každou postavou. Ani jeden z pohľadov nie je rovnaký, čím autor dokázal, že studňa jeho fantázie snáď ani nemá dno. Taktiež sa ako čitateľ nebudete sústreďovať iba v prítomnosti, ale zavítate aj do minulosti niektorých postáv. 

Meč severu v sebe ukrýva osudy veľkého množstva postáv. Či už starého ostrieľaného Brodara Kaynea, Magelordov jednotlivých krajín alebo iných ľudí. Tých postáv sa tam v priebehu celej knihy prestrieda naozaj veľa. Niektoré už čitateľ pozná a sú prítomné až do konca, iné majú len niekoľko výstupov, no aj tieto "chvíľkové" postavy dokázali všeličo ponúknuť. Autor ich o nič neukrátil a výstavbe ich charakteru sa venoval tak, ako sa venoval aj hlavným postavám. Priam rozprávkovo boli opísané povahové črty ako napríklad statočnosť, odhodlanosť, bojovnosť, ale zároveň aj jasne vytýčená hranica medzi dobrým a zlým. Mám taký pocit, akoby pre neho každá jedna figúrka v príbehu bola dôležitá, čo sa tak často nevidí. Verím, že postavy ktoré sa v príbehu stratili, sa do neho nejakým spôsobom opäť vrátia. Ak by nie, bola by to veliká škoda, aspoň v jednom prípade určite. 
Pre mňa najlepšími postavami ostávajú jednoznačne Brodar Kayne a Jerek alias Vlk. Zohraná dvojka bez ktorej by séria nebola tým, čím je. Luke Scull sa v Meči severu povenoval aj ich minulosti, čo ma potešilo, pretože po Temnom Bratrstve som mala niekoľko nezodpovedaných otázok. Ich časti v knihe som si užívala najviac.

Čo dodať? Som unesená. Za poslednú dobu ide o najlepšie fantasy, aké sa mi dostalo do rúk. Na každej stránke sa niečo deje, príbeh je nabitý akciou a nie je možné sa pri tom nudiť. Mrzí ma, že Meč severu nenapredoval tak úplne v línií, ktorá bola načrtnutá na konci Temného bratrstva, ale na druhú stranu - táto séria nie je iba o Brodarovi Kaynovi. Ten je iba jednou malou čiastočkou obrovského sveta temna. Dúfam však, že v tretej časti série už nájde to, čo hľadá. 


HODNOTENIE: 5/5
Smiley

2 komentáre:

  1. Mě se strašně líbil první díl, ale po přečtení druhého už se do pokračování nepustím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa veľmi páčili obe časti. Pri Meči severu mi vadilo, že sa to trošku príbehovo odklonilo a že sa tam stalo pár udalostí, ale aj tak som nadšená a neviem sa dočkať ďalšieho dielu. :) Každopádne áno, sto ľudí - sto chutí. :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)