štvrtok 21. júla 2016

RECENZIA: Vladimíra Šebová - Insomnia


Žáner: sci-fi
Séria: Insomnia
Diel: #1
Vydavateľstvo: Citadella
Počet strán: 321
Väzba: Paperback

Výtlačky na zrecenzovanie nám poskytla samotná autorka Vladimíra Šebová. Touto cestou sa jej za to chceme veľmi poďakovať. 
Ak máte záujem, na týchto internetových adresách ju môžete navštíviť:

http://www.vladiasebova.com/omne/
Facebook - Vladimíra Šebová
Instagram - vladiasea

                  Anotácia:
"Čo ak by ste nikdy nemuseli spať?
Snažím sa žiť normálny život, verte mi. Cez deň mi to ide. Rozdávam úsmevy, podpisy a zmluvy na nové knihy. Keď ale večer všetci odídu do sveta, v ktorom pre mňa nie je miesto, musím si nájsť nejakú zábavu... 25 rokov bez spánku... Viete si to predstaviť? Čo by ste robili so všetkým tým časom vy?
Len pred pár dňami som zistila, že nie som jediná. Stretla som ďalších nespiacich ľudí - insomnikov. Prijali ma do ich tajného klubu. Jedinou podmienkou je, že o insomnii musím mlčať.
Niečo ale nie je v poriadku. Niekto ma sleduje. Je to kvôli insomnii? Alebo mi dochádza čas tak, ako mi to kedysi predpovedali?
Pôjdete so mnou?"


Sara Nickson je mladá spisovateľka žijúca v Londýne, ktorá trpí totálnou insomniou - nikdy nespí. Zatiaľ čo je jej kariéra rozbehnutá, v osobnom živote sa jej nedarí. Všetko sa zmení, keď sa jej pokúsi niekto ublížiť a ona je nútená vyhľadať cudzinca, ktorého už mesiace sleduje. Ten jej povie pravdu, ktorá zmení jej život navždy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Insomnia predstavuje knižný debut Vladimíry Šebovej. Diela začínajúcich autorov sú buď príjemným prekvapením alebo totálnym sklamaním. Pri Insomnii ide o ten prvý prípad a o žiadnom sklamaní nemožno hovoriť. 


Insomnia ma v prvom rade zaujala samotnou insomniou - teda nespavosťou. Mám rada príbehy, v ktorých sa objavujú určité psychické odchýlky či svojim spôsobom nadprirodzené prvky. Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, aké to je nespať. Čo robia ľudia, ktorí s tým majú problém? Ako to na nich pôsobí? 
Autorka vsadila kartu na niečo, o čom sa veľmi nepíše a myslím, že jej to zabezpečilo veľký úspech. Prišla s niečim ojedinelým a podarilo sa jej využiť potenciál takéhoto nápadu. 

Na úvod si myslíte, že vstupujete do života obyčajnej ženy, ktorá pracuje ako spisovateľka. Život podobný životu väčšiny ľudí na svete. Potom sa však dozviete tajomstvo o insomnii a všetko sa zmení. Už vám ani len nenapadne, že ide o normálny život. Ale samotná insomnia nie je to jediné tajomstvo. Postupom času vám Sara Nickson nahadzuje háčiky, ktorými vám chce prezradiť ďalšie tajomstvá, no vždy sa naskytne niečo, čo preruší jej tok myšlienok. A práve to si na knihách cením. Že nedostanem hneď všetko naraz, ale musím sa k tomu dopracovať postupne.
Aj keď autorka pochádza zo Slovenska, nezasadila svoj príbeh do slovenského prostredia. Vybrala si radšej upršané Anglicko, no myslím si, že urobila dobre. Dodalo to knihe inú atmosféru a pritom to pre príbeh bolo aj vhodnejšie.
Štýl písania je vcelku príjemný. Miestami sa s vami postava rozpráva, inokedy ste len nečinný pozorovateľ. Vytkla by som len dve veci, a tými sú: premrštené opisy na niektorých miestach a gramatické chyby. Nebolo ich zase až tak veľa, ale nebolo ich ani málo. Pri čítaní mi bohužiaľ narúšali pohodu. 
Zaradenie do žánru sci-fi mi spočiatku prišlo zvláštne. Nič nenasvedčovalo tomu, že by tam príbehovo mala zapadať. No čím ďalej som sa dostávala, tým som sa presvedčila o opaku. Príbeh sa rapídne mení. Čiže vám odporúčam, aby ste sa príliš neupli na obsah anotácie.
Čítanie som si užívala. Dej ubieha rýchlo, nie je monotónny, naopak je prepletený záhadami, udalosťami a na záver aj zvratmi. Príbeh ako taký bol fajn. Na druhú stranu, keď sa nad tým zamyslím, tak ten záver mi veľmi nesúladil s úvodom. Bolo to akoby z inej knihy, aj keď to samozrejme do seba zapadalo. No to akou jednoduchosťou bol vyskladaný začiatok mi nesedelo s tým, akou zložitosťou bol vyskladaný záver. Možno by som niekoľko vecí zmenila, no v konečnom dôsledku to nebolo zlé. 
Dokonca sa teším aj na pokračovanie, keďže niektoré záležitosti boli príliš rýchlo uťaté. Takže tipujem, že sa im bude autorka venovať v ďalších knihách. 

Postáv tu bolo niekoľko, no najlepšie prepracovaná z nich bola Sara, čo je pochopiteľné, keďže bola hlavnou protagonistkou. Ostatné postavy, ktoré sa v príbehu vyskytli, mali svoje životné príbehy, no čitateľ sa o nich dozvie len minimálne. Verím však, že Bartonovi sa neskôr ujde viac miesta. 

Ak vás ešte stále trápi otázka, či po Insomnii siahnuť, moja rada znie: Určite áno.
Má to svoje chybičky, no v celku to je príjemné čítanie. Dalo by sa povedať aj oddychové. 


HODNOTENIE:3,5/5
Smiley

4 komentáre:

  1. Výborná recenze, vypadá to hodně zajímavě :) Škoda že nevyjde knížka i u nás, ale zkusím se po ní podívat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :)
      Skús. Až na pár chýb je to dobrá kniha, ktorá stojí za prečítanie :)

      Odstrániť
  2. Tak o téhle knize jsem neslyšela, ale asi je to tím, že je to začínající autorka :) A těžko říct, co by se s tím časem dalo dělat :D Začít se učit další cizí jazyky? Učit se vařit? Začít pořádně cvičit a dávat si do těla? :D Jako možností je dost, ale asi to člověka po chvíli omrzí. Moc se mi tvoje recenze líbí ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to novinka, možno preto. Možno aj kvôli tomu, že ide o začínajúcu autorku :) :3
      Áno, s tým cvičením sa mi to tiež stále stáva :D Ale jaksi sa nikdy nedostanem k tomu.
      Každopádne, Insomnia stojí za prečítanie :3
      Ďakujem veľmi pekne :*

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)