nedeľa 6. decembra 2015

RECENZIA: Kiera Cassová - Prvá

Podrobnosti: 
Žáner: Young Adult, Sci-fi
Séria: Selekcia 
Diel: 3. diel 
Vydavateľstvo: Coo Boo 
Počet strán: 282 strán
Väzba: pevná s prebalom 
Originál názov: The One

Anotácia:
Selekcia sa blíži k záveru a v súťaži zostali len 4 dievčatá. America je pevne rozhodnutá získať Maxona pre seba, a hoci sa opätovne zblížili, Maxon stále netuší, kto je Aspen. Boje s rebelmi sa stupňujú, a keď vážne ohrozujú aj Americinu rodinu, rozhodne sa s nimi vyjednávať. Pri nebezpečnej misii ju postrelia do ramena a udalosti sa vymknú spod kontroly. Zúfalé boje prinesú rodinám nečakané odhalenia a zdrvujúce tragédie. Maxon napokon odhalí, kto bol Americinou tajnou láskou, a jej pozícia v selekcii je vážne ohrozená. Tým sa však prekvapenia nekončia...




Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preškoly.sk 

Čítaj recenziu...


     Tretí diel – Prvá, bola skvelým vyvrcholením skvelej série. A aj vďaka tretiemu dielu bola táto séria taká skvelá, pretože po pravde, po prečítaní 2. dielu – Elita, som bola z tejto série sklamaná, pretože kniha bola oproti prvému dielu úplne nudná a o ničom. A dokonca si dovolím tvrdiť, že do značnej časti bol druhý diel zbytočný. No našťastie tretí diel tieto moje negatívne pocity zo série rýchlo odohnal. Aj keď samozrejme, netvrdím, že záver série bol úplne bez chyby. Ale o tom o trochu neskôr.
     Kniha bola plná akcie, napätia a drámy do samého konca. Autorka sa rozhodla neuľahčiť čitateľovi to čakanie na záver celej súťaže. A taktiež veci okolo rebelov… Išlo o veľmi zaujímave vykreslenie situácie a na bližší pohľad na rebelov a tak si človek mohol lepšie uvedomiť o čo im v podstate išlo.
     Autorke naozaj popracovala na poslednom diely. A vyhrala sa s koncom, pretože keď už vyzeralo, že je všetko v poriadku, zrazu sa situácia zvrtla o 180° a čitateľ bol ešte viacej nedočkavý ako sa to skončí.
     Neviem ako vy, ale mne sa kniha jednoznačne páčila a môžem ju len a len odporučiť. A tí, ktorý ste ešte nezačali čítať túto sériu určite to napravte. A i keď je pravda, že 2. diel nebol práve najlepší, ale tretí diel je jednoducho skvelý. A je to vážne super kniha na relax a na oddychové čítanie.


     Tak ako predchádzajúce knihy, tak aj táto bola napísaná skvelým spôsobom. Kniha bola písaná v prvej osobe – a to cez pohľad našej hlavnej hrdinky, Americi. Skvelý príbeh zaobalený do akcie, napätia a súperenia dievčat. To všetko je veľmi fajn a zaujímave, no len keby sa v knihe nachádzalo o čosi menej opisov, alebo aspoň keby boli o málinko kratšie. Je vážne super, že hlavná hrdinka premýšľala nad všetkým čo sa dialo a tak my sme mali možnosť všetko prežívať s ňou, ale musím povedať, že vážne mi liezli na nervy jej myšlienkové pochody, kedy sa nevedela rozhodnúť koho miluje, a keď už na to konečne prišla tak stále premýšľala o tom, kedy bude tá správna chvíľa to dotyčnému povedať. Niekedy som mala sto chutí po Americe zakričať, nech sa už konečne spamätá.
Ale kniha ako celok, štýl písania, príbeh, postavy a ostatné veci, bola vážne super. A tak sa dá aj prižmúriť oko nad opismi.
    
 Počet dievčat sa zúžil na 4. A teraz už bolo len otázne: kto z koho… Bolo veľmi zaujímave sledovať súťažiace aký zaujali postoj k Maxonovi a k víťazstvu. Každá mala svoje vlastné pohnútky (či už boli správne alebo nie) prečo chcela zvíťaziť.
     Myslela som si, že sa postavy v priebehu celej série nejakým spôsobom budú vyvíjať a že sa zmenia. Ale u Maxotna to asi až tak veľmi neplatilo, pretože to stále bol „starý dobrý“ Maxon z prvého dielu. Formálny na verejnosti, no v súkromí úplne iný. 

     A America? Tá si konečne v hlave upratala ten svoj neporiadok a podarilo sa jej rozhodnúť, že komu patrí jej srdce. I keď si myslím, že to bolo každému jasné už od prvého dielu série – teda každému, len jej nie. Ale tak fajn beriem, autorka nás chcela nechať v napätí a chcela aby to nebolo až také jednoznačné….
     A na záver: Neviem či som divná, ale kniha mi istým spôsobom pripomínala Hry o život. Možno to bolo tým, že v oboch knihách sa ľudia snažili zbaviť kast (Selekcia) alebo obvodov (Hry o život)…

Hodnotenie: 4/5


S pozdravom
~N

2 komentáre:

  1. Ja sa tak neskutočne hanbím :D Už od vydania Elity nie som schopná sa dokopať k jej kúpe :D A pri tom ma Selekcia dosť bavila... Aj keď som chcela Americu prizabiť za jej nerozhodnosť... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja teraz čítam Selekciu a tiež ma napadlo že je to ako hry o život.
    A neviem ani prečo ale America mi dosť pripomínala Katniss

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)