streda 18. novembra 2015

RECENZIA: Jamie McGuireová - Sladké zabudnutie

Žáner: New Adult
Séria: 
Maddox
Diel: 
1. diel
Počet strán: 
304 strán
Väzba: 
pevná väzba
Originálny názov: 
Beautiful Oblivion
Vydavateľstvo: 
 Fortuna Libri


Anotácia:
Nadmieru samostatná CAMILLE „CAMI“ CAMLINOVÁ sa s radosťou vzdala detstva skôr, než sa stihlo skončiť. Pracovala ešte predtým, ako dostala vodičský preukaz, a po prvom ročníku na vysokej sa presťahovala do vlastného bytu.
Cami, barmanke v bare Red Door, neostáva okrem práce a školy čas na nič až dovtedy, kým po roku nemá prvý voľný víkend.
TRENTON MADDOX, kráľ Východnej univerzity, chodil so spolužiačkami ešte predtým, ako skončil strednú. Chlapci ním chceli byť, dievčatá ho chceli skrotiť, no po tragickej nehode sa jeho život obrátil hore nohami. Odišiel zo školy, aby sa zbavil mučivej viny. Býva u svojho otca vdovca a pracuje na plný úväzok v miestnom tetovacom štúdiu. Keď si už myslí, že jeho život sa vracia do normálnych koľají, všimne si Cami, ktorá sama sedí za stolom v bare Red Door.

Cami má troch bratov, preto verí, že priateľstvo s Trentom dokáže udržať v čisto platonickej rovine. Keď sa však Maddox zamiluje, miluje naplno – napriek tomu, že vinou Cami sa jeho ťažko skúšaná rodina môže rozpadnúť.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk.


Myslím si, že ďalšia skvelá kniha od známej autorky Jamie McGuirerovej.
Podľa mňa, každý správny fanušík NA by mal poznať spisovateľku Jamie McGuire. Už pri čítaní prvej knihy, ktorá bola od tejto autorky preložená do slovenčiny, som si obľúbila jej štýl písania. Autorka má skvelé knihy, s dobrým príbehom, kde sa dá nájsť všetko.
  
 I keď Sladké zabudnutie, bolo malinkým sklamaním. Krásna katastrofa nadstavila latku vysoko, a bohužiaľ, Sladké zabudnutie podľa mňa túto latku podliezlo. Ale i tak si získala moje srdce.
     
Jamie McGuireová má úžasný štýl písania, vďaka ktorému sa čitateľ, nevie o knihy odtrhnúť, pretože doslova hlcete každé jedno slovo, ktoré sa v knihe nachádza. Mám taký pocit, že keby autorka v knihe tvrdila, že obloha je zelená a tráva modrá tak jej to jednoducho uverím a vôbec by som sa nad tým nezamýšľala, pretože všetko čo napíše vyznieva nenútene a úprimne. Dostatočné množstvo opisov na správnom mieste nám pomáhajú lepšie si predstaviť, všetky udalosti, pocity a situácie, ktoré sa vytvárali okolo našich hlavných podstáv.

     
Myslím si, že latinský výraz "in medias res" vystihuje spôsob, akým autorka začala knihu. Autorka bez väčších zábran vstúpila priamo do deja a vôbec nebrala ohľad na čitateľov, ktorí sa mohol zo začiatku strácať. Vôbec sa nezapodievala s opisom prostredia a už vôbec nie s opisom a vyjasnením vzťahov medzi postavami. Ale našťastie ako čitateľ postupne otáčal stránky knihy odkrýval nové a nové vysvetlenia a objasnenia situácii. Bolo to skvelé, a hlavne nebrzdilo to priebeh deju na začiatku knihy. Takže nemusíte sa báť, že prvých 40 strán bude venovaných len opisu a ničomu inému. To sa tejto knihy jednoducho netýka. 
     Autorka nám v Sladkom zabudnutí aj okrajovo pripomenula zápletku z Krásnej katastrofy, ktorá bola venovaná Travisovi a Abby. Bála som sa, že ich príbeh sa nejakým spôsobom dostane až príliš do popredia a hlavný príbeh tejto knihy - o Trentovi a Cami upadne. No nebolo to tak.
     Autorka poctivo svoju pozornosť venovala príbehu o Trentovi a Cami, a Abby s Travisom boli len vedľajšie postavy, ktoré oživovali príbeh.
Hlavné postavy boli super, aj keď sa mi zdalo, že Trent je podobný typ ako Travis, takže žiadne veľké prekvapenie, čo sa týka mužskej postavy sa nekonalo. A Cami...Tá bola fajn. Bola to jedna z mala ženských postáv, ktorá mi neliezla na nervy. Aj Cami a aj Trent mali za sebou minulosť, ktorá ich poznačila. Samozrejme aj tieto postavy mali nejaké tie malé mušky, ale nebudem viacej prezrádzať, aby ste neboli o nič ukrátení pri čítaní knihy.     Nevedela som sa rozhodnúť, či Sladké zabudnutie alebo Krásna katastrofa bola pre mňa pútavejšia a zaujímavejšia. A po pravde, stále si nie som istá. No Sladké zabudnutie malo u mňa jedno pozitívum a to nečakaný koniec. Aspoň pre mňa. Mala som nejaké tušenie, ale takýto zvláštny a hlavne nedoriešený koniec som nečakala. Bola som z neho mierne vykoľajená. Ale bol super.

Samozrejme skvelé bolo, že kniha obsahovala aj veľa ďalších vedľajších postáv, takže o nudu bolo postarané. 
Ale jedno je pravdou. Táto kniha ma úplne presvedčila, že by som si veľmi rada prečítala všetky knihy o bratoch Maddoxovcov. 
Kniha bola vážne skvelá, ale myslím si, že nešlo o žiadne prelomové prekvapenie. Ale i tak mám z knihy dobré pocity a som si istá, že si knihu niekedy ešte raz prečítam. A hlavne je to skvelá kniha na oddych a relax.
Takže ak ešte stále váhate, či po knihe siahnuť, či sa to oplatí, tak moja odpoveď znie: Áno, oplatí sa.


Hodnotenie: 4/5



Prajem krásny zvyšok dňa...
                              ~N



4 komentáre:

  1. Někdy narážím na to, že spisovatelé se skvělým stylem píšou o blbých věcech a naopak knížky se skvělým námětem píšou lidi, kteří dají stěží dohromady větu. Nevím, co je lepší.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ja som stále na vážkach, pretože KK u mňa veľmi nezabodovalo, ale začínam nad tou tou knihou vážne uvažovať, že si ju kúpim, už len preto, že som zvedavá na ten koniec, ktorý nik nečakal.... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa rovnako ako KK páčilo všetko, ale neviem prečo, možno je to tým, že som ich čítala dávnejšie, no Sladké zabudnutie, to bolo mojou predvianočnou srdcovkou a nebojím sa priznať, že bola ozaj skvelá.... Proste, Jamie je topka♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj holky, tuto knihu jsem četla 2x ale já to prostě nepochopila :-D hlavně ten konec...co to bylo za tajemství :-D můžete mi to prosím prosím vysvětlit??

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)