piatok 27. novembra 2015

RECENZIA: E. Lockhartová - Ostrov lhářů

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Host
Počet strán: 262
Väzba: pevná
Originál názov: We Were Liars

Anotácia:
Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!
Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —, jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.

K Ostrovu lhářů som sa dostala vďaka výmene. Väčšina ľudí bola z knižky zmätená, no na druhú stranu mi vraveli, že sa to prečítať oplatí. V skutočnosti som si naozaj nevedela predstaviť, čo by na knihe mohlo byť také zarážajúce a úžasné. Teraz by som mala napísať, že som to po prečítaní pochopila...no nebudem klamať. Stále tomu ani len v najmenšom nerozumiem. 


Príbehová línia je jednoduchá. Hlavná postava Cadence bola na ostrove ako pätnásťročná. Vtedy utrpela poranenie hlavy a rodinný ostrov nenavštívila dva roky. Bola odlúčená od svojich "Klamárov", ktorí sa jej odvtedy nikdy neozvali. Nemieni tráviť ďalšie leto bez nich, no a tak sa opäť ocitáva na pevnine obkolesenej vodou. 

Samotný príbeh je rozdelený na päť častí. V každej sa čitateľ pomaly približuje k pointe. Prvé stránky boli zaujímavé, ale neskôr mi začalo dochádzať, že je to stále o tom istom. Prvé štyri časti teda boli nudné. Príbeh sa v podstate nikam neposúval, bolo to len množstvo zbytočných rečí bez významu, zdĺhavosť. No už v tejto etape som akýmsi spôsobom dokázala predpovedať záver knihy. Ale k tomu neskôr. V deji som sa aj stratila, prechody medzi minulosťou a prítomnosťou občas nebolo možné rozoznať.
Amnézia postáv tu už bola veľakrát. Podľa mňa je to veľmi vďačná téma, z ktorej sa dá vyťažiť veľa. Nie je nič zaujímavejšie ako objavovať tajomstvá postavy zároveň s ňou. Pri Cadence to však bolo zložité. Niektoré spomienky mala, iné nie. Nikto jej nechcel nič objasniť, každý od nej bočil. Ona sama tomu nerozumela a po celý čas sa ľutovala, čím ma teda neoslovila. Neverila som jej, že chce naozaj za každú cenu spoznať pravdu.
Mňa v skutočnosti neoslovila žiadna z postáv. Ani jedna nemala prepracovaný charakter. Všetky boli zovšeobecnené, nemali vyhranený priestor, proste len boli..aby boli, aby príbeh mal postavy. Rozčuľovala ma Cadenceina divná rodina - starý otec na čele, s každým manipuluje a každý mu len podlieza. Celá tá rodina bola povrchná a mizerná. Možno bolo cieľom autorky poukázať na problémy takýchto rodín a ukázať, že v spoločnosti ešte naozaj takéto rodiny existujú, ale mňa to nezaujalo.
Neviem, čo viac dodať. Asi ešte pár viet k tomu koncu. Žiadne spoilery, ale očakávala som to. Ten záver bol predvídateľný do bodky. To by samo o sebe neprekážalo, ale myslela som podľa rečí iných, že to bude akási pecka, z ktorej padnem na zadok. Ani okom som nemrkla a nieto ešte spadnúť na zadok.
Pre mňa zatiaľ najhoršia kniha, akú som tento rok čítala. 

HODNOTENIE: 2/5

3 komentáre:

  1. Fííha, na túto knihu som už čítala rôzne názory, ale až takýto negatívny asi nie. Osobne som sa ju nikdy nechystala čítať, skrátka ma tá predstava klamstiev a chaosu neláka.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to nejako tiež nelákalo, ale potom som sa k tomu dostala a asi aj ľutujem :D

      Odstrániť
  2. Kniha se mi moc zpracováním líbila doporučuji

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)