pondelok 27. apríla 2015

RECENZIA: Rainbow Rowellová: Eleanor a Park --> Vznik zvláštnej lásky

Žáner: román
Vydavateľstvo: YOLI
Počet strán: 336
Väzba: Paperback

Anotácia:

Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom – nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.
Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto – okrem neho – ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia...


Milý príbeh dvoch tínedžerov, ktorí si k sebe našli cestu úplnou náhodou a spočiatku bez nádeje akéhokoľvek priateľstva. 
Rainbow Rowellová je obľúbená autorka mladých čitateľov a ich srdcia si získala nielen knihou Eleanor a Park, ale predovšetkým aj Fangirl, ktorá sa čoskoro objaví aj na pultoch v slovenskom preklade. 


Svoju výnimočnosť predstavuje knižka hlavnými postavami, ktoré tentokrát nie sú dokonalé a zidealizované. Od dokonalosti majú ďaleko a v dnešnom svete by ste ich na prvý pohľad odsúdili. Myslím si, že autorkiným cieľom bolo poukázať práve na spoločnosť, ktorá každého odsudzuje, či už kvôli oblečeniu, správaniu alebo výzoru. 
V knižnej podobe si však zaručene k postavám outsiderov vytvoríte citový vzťah, pretože pri čítaní ich životných osudov by ste asi boli človek s ľadovým srdcom, keby ste si ho nevytvorili. 
Eleanor a Park sú takí odlišní a pritom rovnakí. Obaja introverti, ktorí sa pretĺkajú životom a spoločnosť im v ničom nepomáha. 
Obe postavy sú svojím spôsobom sympatické, avšak z tejto dvojice mi viac prirástol k srdcu Park, ktorého mi bolo k záveru ľúto omnoho viac ako Eleanor a ešte k tomu, Eleanor jednoducho nemožno pochopiť. 

Jedná sa o neobyčajnú knihu, ktorá síce naoko pôsobí dojmom, že nemá čím prekvapiť a že je len ďalšou z mnohých, no opak je pravdou. Ani po mesiaci od prečítania si nedokážem uvedomiť, čím presne ma kniha tak zaujala. Bola jednoduchá a zároveň nevyspytateľná, pretože aj keď som si už myslela, že viem čo bude ďalej, tak som sa zaručene mýlila. Rainbow Rowellová rada zaskočí čitateľa, vtedy keď to neočakáva a vyhýba sa monotónnosti, ktorá by jej príbeh mohla zničiť. 
Príbeh má vďaka dvom rozličným pohľadom rýchly spád. Nejde ale o rozprávanie v 1. osobe. 
Rýchle čítanie zabezpečuje aj množstvo priamej reči, ktorá dej posúva. Okrem prítomnosti sa presuniete na niektorých momentoch aj do minulosti, ktorá vám pomôže lepšie pochopiť postavy. Spočiatku som sa v deji strácala, no po pár kapitolách to prešlo. 

Eleanor a Park je útla knižočka, ktorej čítanie ide rýchlo a pri ktorej sa nemusíte extra sústrediť. Ak si potrebujete oddýchnuť, na to je ako stvorená. Vytkla by som jej jedine len ukončenie, ktoré mi prišlo "nevhodné" pre daný žáner, do ktorého spadá. Predstavovala som si niečo iné. 
(Kde autorka s takým optimistickým menom Dúha chodí na také osudy? :))




HODNOTENIE: 4/5

5 komentárov:

  1. Mně se kniha velmi líbila. Oslovil mě především výrazný kontrast a nevšednost hlavních postav. Celkově měl příběh nějaké kouzlo :) Však jediné, co mi vydilo, byl konec, který byl otevřený a tím mě donutil až moc přemýšlet .....

    Pokud posíláte rády pohledy a chcete se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapojte se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postavy zaujali aj mňa. Koniec ma však absolútne zničil, nepáčil sa mi, vôbec. :/ :)

      Odstrániť
  2. knihu mám doma od vianoc a ešte som s k nej nedostala, mala by som sa na to vrhnúť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňa táto kniha nikdy nelákala. Ale tak nebavila ma ani Fangril, to bude asi tým :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)