štvrtok 2. apríla 2015

RECENZIA: Morgan Matsonová: Léto na druhý pokus

Žáner: YA
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 407
Väzba: paperback
Originálny názov: Second Chance Summer

Anotácia:
Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému. 
Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala několik lidí. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.sk



Léto na druhý pokus patrí medzi tzv. letné knihy. Ide väčšinou o príbehy, pri ktorých by ste si najradšej dali deku na trávu, nechali sa opaľovať slniečkom a užívali si jednoduché romantické zápletky. V tomto prípade vám však radím, aby ste si prichystali aj balíček vreckoviek a pripravili sa na emočnú jazdu. 


Morgan Matsonová ma svojou tvorbou zaujala minulý rok, keď som prečítala jej knižku Amy&Roger: Na cestě. Ktorú mimochodom odporúčam čítať počas letných prázdnin. Už od tejto podarenej roadtripovej záležitosti som vedela, že musím siahnúť po ďalších knihách z jej rúk. 

Do príbehu vás vtiahne autorkin štýl písania, ktorý síce nepozostáva z krátkych viet, ale detailne vám predostrie myšlienky hlavnej postavy, ktoré sú v tejto knihe tým najdôležitejším prvkom. Nemusíte sa však báť, že kniha bude pozostávať len z myšlienkových pochodov a obsiahlých opisov. Kniha má slušnú hrúbku a zmestilo sa do nej aj veľa priamej reči. 
Dej je prerozprávaný hlavnou postavou v prítomnom čase, no v určitých častiach sa dostanete aj do minulosti a retrospektívne vám budú vysvetlené nepoznané udalosti.

Léto na druhý pokus rieši hneď niekoľko zápletiek. Prvoradá a tá, od ktorej sa všetky ostatné odvíjajú, teda smutná správa v rodine Edwardsových rozprúdi kolobeh spomienok, hľadanie riešení a v neposlednom rade naprávanie starých chýb. 
Ukazuje nielen silu rodiny, ale aj priateľstva. 

Akonáhle ste si prečítali anotáciu a rozhodli ste sa pre čítanie, tak máte cca 300 strán na to, aby ste sa zmierili s priebehom udalostí. Rozptyľovať vás budú Taylorine staré priateľstvá, zbližovanie sa s ľuďmi, o ktorých si myslela, že pozná najlepšie, no a nakoniec usporiadavanie si priorít. 


Postavy to nemajú ľahké. Každá z nich má vlastné trápenia a osudy, čím môžu byť čitateľovi sympatickejšie, pretože sú reálne a rozhodne nie sú dokonalé. V priebehu knihy zaznamenávajú značný postup a zmenu. 
Taylor Edwardsová je typ hanblivého skromného dievčaťa. Snaží sa správať ku každému slušne, pomáha iným, vysporiadava sa problémami, ktorými sa tínedžeri zvyknú zaoberať. Jediné, čo mi na nej vadilo, bola tendencia utekať pred vážnymi problémami. Radšej si zvolila pre seba menej bolestnejší spôsob a zbabelo zutekala. Byť členom jej rodiny by asi nebolo spočiatku dokonalé, predsa len spolu nemali ktovieaké vzťahy, ale aj v chladných vzťahoch nastane obdobie, kedy ľadovce popraskajú. Bolo príjemne sledovať, ako autorka dokázala postupne meniť atmosféru knihy a dávkovať emócie. Aj napriek tomu, že kniha sa nesie v pesimistickej predzvesti, nájdu sa miesta, kde sa usmejete i zasmejete.

Čítanie tejto knihy mi tak trochu pripomínalo situáciu, keď chcete pomôcť ranenému zvieraťu a viete, že to zviera už nádej nemá. Opustili by ste ho? Určite nie a takisto som ani ja nemohla opustiť túto knihu, pokiaľ som nedočítala posledné písmenká. Najradšej by som postavy odbremenila a dala im bezstarostný šťastný život bez prekážok. Léto na druhý pokus bola po dlhej dobe kniha, ktorá ma rozplakala ako malé dieťa. K re-readingu sa určite nedostanem, pretože som si nie istá, či by som takú emočnú jazdu zvládla znovu. 



HODNOTENIE: 5/5

8 komentárov:

  1. Páni, toto vyzerá naozaj dobre... a takéto príbehy ma bavia :).
    Aj keď neznášam emočné knihy, no zároveň ich milujem.
    Pekná recenzia :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne úplne knižka sadla, bola smutná, pekná, milá :) Odporúčam. Ďakujéém.

      Odstrániť
  2. Kniha je podľa mňa dosť dobrá. :) super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tu knihu miluji. Moc hezky a pravdivě napsané. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, snažila som sa to vystihnúť. :)
      Knižku som si veru zamilovala aj ja, má čestné miesto na poličke.

      Odstrániť
  4. kniha vďaka recenzii ma fakt zaujala...určite si ju niekedy musím prečítať a veľmi sa na ňu teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to krásna knižka. Keď prečítaš, daj vedieť, ako sa páčila :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)