sobota 27. decembra 2014

RECENZIA: Marja Holecyová: Mariotovi Dediči - Odhalenie (#3)

Žáner: fantasy
Séria: Mariotovi dediči
Diel: #3
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 368
Väzba: Pevná

Tretie pokračovanie série sa začína presne tam, kde sa druhý diel skončil. Mija spolu so svojími priateľmi opúšťa Magrad. Smeruje do Polisu, aby Henrichovi Arabesovi oznámila novinky. Marioto je vďaka nej neporaziteľný a má nový plán na ovládnutie čarodejného sveta. Ako sa s tým Hlava Spoločenstva popasuje? Okrem hroziacej vojny sa Dediči musia vyrovnávať aj s novou školou a svojími nadobudnutými čarovnými schopnosťami. A to nie je všetko. 

Po dočítaní Blúdenia som bola mierne rozpoltená. Vôbec som nemala chuť na pokračovanie, ale potom som sa presvedčila a nakoniec som sa do neho pustila. A moje pocity po prečítaní?? Odhalenie ma prekvapilo a osobne si myslím, že ide o najlepší diel série. A prečo? 

Čítaj viac... (Recenzia môže obsahovať spoilery z predchádzajúceho dielu)

Moje modlitby boli vypočuté. Konečne, konečne som sa dočkala poriadnej akcie. Od začiatku až po koniec. Nevedela som sa odtrhnúť od stránok a neustále ma zaujímalo, ako dané napäté situácie skončia. Všetko je tak dopodrobna premyslené a späté, že sa nestačíte čudovať a už budete na posledných stránkach. 
Ak ste čítali predchádzajúce časti a mali ste nejasno ohľadom Ivanovej minulosti, ohľadom vzťahu Mariota a Melánie a ohľadom iných rôznych vecí, určite sa dočkáte objasnenia. Práve v Odhalení nájdete odpovede na nezodpovedané otázky. 
Autorka sa drží svojho štýlu písania a ten je jedným slovom GENIÁLNY. Pútavý, dramatický, jednoduchý. Najviac sa mi páči prítomnosť veľkého množstva dialógov, menej vyvatovaných miest. Príbeh je plný zvratov a prekvapení. Ani jeden jediný krát sa mi nestalo, že by som sa nudila. Práve naopak. Knihu som hltala plnými dúškami a častokrát som večer ponocovala len preto, aby som zistila ako dej následuje. Nedokázala som opustiť svojich hrdinov v tých najhorších chvíľach. 


V príbehu sa objavujú každému známe postavy. Veľký priestor tentokrát dostali aj Mijini a Miseagovi priatelia. V prvých dieloch som o nich nemala priveľký záujem, kdežto v Odhalení sa mi dostali poriadne pod kožu. Spoznala som bližšie ich charaktery a absolútne som si ich zamilovala. Sú veľkou oporou pre hlavné postavy. 
Ani tento raz nezabudnem porovnať vývoj postáv. Mija sa každým dielom stáva vyspelejšou a dokáže čoraz viac ovládať nielen svoje emócie, ale aj magioly. Je silná a obetavá. Môžem tvrdiť, že by som sa s ňou v mnohých veciach zhodla. Takou maličkou chybičkou krásy je jej žiarlivosť. 
Miseag je kapitola sama o sebe. V druhej časti ma poriadne nahneval a v tretej tomu tak bolo tiež. Mal svoje blbé dni a správal sa absolútne nevhodne. Vylepšil si to u mňa v závere a zachránil ho taktiež aj jeho zmysel pre humor. Jeho hlášky proste stoja zato! Mierne iskrenie medzi Mijou a Miseagom nie je pre nikoho novinkou. Aj tu sa nachádza a stupňuje.  
Pri recenzii na Blúdenie som sa zaprisahala, že ak sa v pokračovaní nedočkám poriadnej dávky Mariota a Griga, budem kričať. No nakoniec som kričať nemusela. Ukázali sa v plnej paráde. Výskala som radosťou, pretože oni dvaja sú tak úžasní. Grigo je skazený skrz-naskrz a Marioto tajomný. Nikdy ho neviem odhadnúť. Podľa môjho skromného názoru si myslím, že Marioto je ten miernejší  a tiež si myslím, že jeho konečný osud bude neočakávaný a tým pádom prekvapivý. 

Už pracujem na čítaní záverečného dielu a neviem sa dočkať záveru. Veľa ľudí tvrdí, že ten koniec je naozaj zvláštny a sú zvedaví, čo na to poviem. Bude to zjavne EPIC


"Melániu aj Mariota som poznal lepšie ako ty a ona je ich dcéra skrz naskrz." 

HODNOTENIE: 5/5





Zdroj obrázka: http://stored-with-yew-bow.deviantart.com/art/Miseag-And-Mija-Sketches-386058610

1 komentár:

  1. Koniec nie je zvláštny. Koniec je úplne strašný a kvôli tomu je to jedna z dvoch kníh, ktoré ma rozplakali. Som zvedavá, čo na to povieš ty, som rada, že sa ti to páčilo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)