utorok 2. decembra 2014

RECENZIA: Colleen Hooverová - Život jedna báseň

Podrobnosti:
Žáner: Young Adult 
Séria: Život jedna báseň
Diel: 1. diel 
Vydavateľstvo: Yoli (SK) 
Počet strán: 288 strán 
Väzba: brožovaná väzba
Originál názov:  Slammed

Anotácia:
Laykenini rodičia sa nevedeli dohodnúť: matka ju chcela pomenovať Layla podľa piesne Erica Claptona, otec navrhoval meno Kennedy podľa Kennedyovcov – hociktorého z nich. Kompromisom vzniklo meno Layken. Dnes už má dievča osemnásť, končí strednú školu a ocitne sa v novej životnej situácii: otec umrel a matka aj mladší brat potrebujú jej pomoc. Navonok pôsobí pokojne a vyrovnane, no v skutočnosti trpí a stráca nádej v budúcnosť.
Celá rodina sa z finančných dôvodov presťahuje na druhý koniec krajiny, do Michiganu. Tu sa Layken zoznámi s príťažlivým dvadsaťjedenročným susedom Willom s veľkou vášňou pre slam poetry, slamovanie. Aj on sa stará o mladšieho súrodenca. Veľmi skoro sa medzi nimi vytvorí mocné puto a Laykenin život odrazu dostáva novú iskru.
Po nádhernom prvom rande mladý pár čaká ohromujúce zistenie. Musia sa vyrovnať nielen so silami, ktoré ich k sebe priťahujú, ale najmä s tými, ktoré ich chcú od seba odtrhnúť. Ďalší úder nedá na seba dlho čakať, ale tentoraz sa Layken nemieni vzdať tak ľahko. A keď chýbajú obyčajné slová, svoje city možno najlepšie vyjadriť veršami...



Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu YOLI



Po dlhej dobe sa mi dostala do rúk ďalšia kniha, ktorá ma zaujala. Dva mesiace som nemala chuť čítať a táto kniha spolu so Selekciou prekonali moju nechuť. 

Toto bola moja prvá kniha, ktorú som čítala od autorky Colleen Hooverovej, no dúfam, že nebola hneď aj posledná. Autorka skvelo píše. Zo začiatku som bola zaskočená písaním príbehu v prítomnom čase, pretože sa s tým až tak často u kníh nestretávam. Ale za to to bolo príjemná zmena, na ktorú som si veľmi rýchlo zvykla. Ako som už povedala, autorka skvelo píše. Po pár stranách som si veľmi obľúbila štýl jej písania, ktorý je, ako veľmi často spomínam, pre mňa nesmierne dôležitý. Pretože nech je dej akokoľvek skvelý, tak štýl písania ho v mojom prípade vždy zničí. 

No pri tejto knihe sa to nestalo, pretože štýl jej písania je nesmierne hladný a plynulý. V deji sa nenachádzajú žiadne výrazné "hluché" miesta. A taktiež sa tu nenachádza zbytočné množstvo opisu prostredia a iných vecí. Najviac opisu autorka využíva pri presnom vykreslení citového rozpoloženia hlavnej postave. A to nám aj v poslednom rade umožňuje presne si predstaviť a vžiť sa do situácia, v ktorej sa nachádza naša hrdinka.

Hlavnou hrdinkou je ešte ani nie 18-ročné dievča (tie mala mať v knihe až za 2 týždne) s veľmi zvláštnym menom - Layken. 
Matka ju chcela pomenovať Layla podľa piesne Erica Claptona, otec navrhoval meno Kennedy podľa Kennedyovcov – hociktorého z nich. Kompromisom vzniklo meno Layken. Po smrti otca sa dostali do situácie, ktorá zo začiatku nevyzerala až tak zle. No Layken sa musela spolu so svojím bratom Kelom a mamou presťahovať z Texasu do Michiganu.
Po príchode do Michiganu Layken zistí, že nie všetko tu musí byť až také zlé. Alebo nie všetci?
Lake sa zoznámi so svojim novým 21-ročným susedou Willom a zrazu všetko vyzerá lepšie. Preskočí medzi nimi iskra, lenže nič netrvá večne a čo by to bolo za knihu keby od prvej štvrtiny bola dokonale romantická, bez žiadnej dobrej zápletky, ktorá by nútila čitateľa dychtivo dočítať knihu ku koncu?
No tieto postavy majú spoločné jednu vec. Ťažký život a lásku ku svojim súrodencom.

Autorka nám tu vytvorila skvelú zápletku. A to nie len v Lakeninom ľúbostnom vzťahu ale aj v jej vzťahu s matkou. Čitateľ bol vždy v očakávaní a chcel vedieť ako to bude pokračovať. Autorka Colleen Hooverová hluchým miestam nedala najmenšiu šancu. :) 
Pre mňa skvelým oživením príbehu bolo niečo také ako súťaže v slamovaní. Ešte z ničím takým som sa v knihe nestretla a nesmierne sa mi páčilo ako postavy cez svoje básne prejavovali svoje pocity.

Túto knihu môžem len a len odporučiť. Ako som už na začiatku spomenula, po dlhej dome sa mi konečne dostala do rúk skvelá kniha, ktorá je vynikajúca na oddychové čítanie, keď potrebuje človek na chvíľu vypnúť.

Hodnotenie: 5/5

Prajem krásny zvyšok dňa.

5 komentárov:

  1. Jedna z knížek, které bych ráda našla pod stromečkem :) Láká mě, protože další knihy od této autorky se mi líbily :) Na poezii sice moc nejsem, ale třeba se od své nechuti rozebírat co je básní myšleno dokážu oprostit a prostě si je užiju :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som knihu dočítala nedávno a bola super. Samozrejme, chyby tam boli aj dosť klišé, ale tak dobre sa to čítala, až som plakala za pokračovaním. Ozaj inak... neviem, či som to zle prečítala, ale Lake už mala osemnásť v knihe, nie? Ale mala ich len dva týždne. Aspoň mne sa to tak zdalo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to naprosto skvěle! Všechny od této autorky vypadají, bohužel jsem se zatím nedostala ani k jedné, ale snad časem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že si nájdeš čas na túto knihu. Ja som síce od autorky čítala len túto jedinú knihu, ale tá ma nesmierne oslovila. :) Môžem len vrelo odporúčať ;)

      Odstrániť
  4. Další kniha, která by mohla být pod stromečkem :)) Ježíšku, slyšíš? ;) :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)