utorok 25. novembra 2014

RECENZIA: Kiera Cassová - Selekcia


Podrobnosti:
Žáner: Young Adult
Séria: Selekcia
Diel: 1. diel
Vydavateľstvo: Coo Boo
Počet strán: 312 strán
Väzba: pevná s prebalom
Originál názov: The Selection
Anotácia:
Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány – a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.



Dlhú dobu som nemala vôbec chuť na čítanie. Do čítania som sa len nútila, kvôli recenziám, ktoré som musela napísať. No našťastie moja nechuť sa vytratila aj vďaka tejto neskutočne dokonalej knihe.
Veľakrát si vyberiem knihu, pretože som len o nej počula, že je dobrá. Veľakrát ani neviem o čom kniha je a aký je jej dej. A tak to bolo aj pri Selekcii. Mala som len matné informácie od Smiley. No a práve o to väčšie bolo pre mňa prekvapenie keď som sa do knihy začítala.
 Hneď po pár stranách som sa do knihy "zažrala" a nevedela som sa od nej odtrhnúť a dopadlo to tak, že za dva dni som ju prečítala a hneď som chcela v rukách držať jej pokračovanie. Autorka má skvelý štýl písania, vďaka ktorému sa kniha číta veľmi ľahko a plynule. Až tak že cez skvelé a presné opisy až cez dialógy sa prečítate ku koncu a ani neviete ako. Presne viete, čo postavy prežívajú.     Keď som na obale knihy videla nápis: "35 dievčat. 1 princ. Životná šanca.", tak som sprvu nad knihou len prevracala oči v domnení, že ďalší presladený román pre dievčatá. No po pár stranách bol môj názor úplne vyvrátený. Autorka mala originálny námet na skvelý dej, aj keď sa tu objavila stará, dobré známa téma zamilovaného trojuholníka.

Hlavná hrdinka sa volá America Singerová, ktorá sa vymyká obrazu ostatných dievčat. Je si jediné dievča, ktoré nechce mať so Selekciou nič spoločné a prihlásila sa do nej len aby, dodržala sľub, ktorý dala Aspenovi a aby mala pokoj od svojej matky. Na Americino obrovské prekvapenie, práve ona sa dostala medzi 35 vyvolených dievčat, ktoré sa budú uchádzať o priazeň princa Maxona. 
Americu som si veľmi rýchlo obľúbila. Autorka sa nesmierne vyhrala so svojimi postavami a prepracovala ich až do najmenších detailov. America bola od začiatku knihy veľmi skromná a úprimná. Jediná si po výbere zachovala svoju skutočnú tvár. Nesnažila sa hrať na niečo, čím vôbec nie je. Neskrývala sa za honosné šaty, šperky či make-up. A asi aj práve preto sa zblížila s princom a stali sa priateľmi. Aj keď ich prvé stretnutie nebolo ideálne a Amercia na princa Maxona doslova nakričala. 
Princa Maxona som zo začiatku brala s veľkou rezervou, pretože som čakala nafúkaného a do seba zahľadeného princa, ktorý si hľadá len krásnu tváričku, ktorá by ho reprezentovala. No keď sa s ním America po prvýkrát stretla, vôbec nebol taký ako som si ho predstavovala. Zo začiatku bol veľmi formálny no postupne ako dej plynul sa menil na veľmi priateľského, rozhodného princa. A nakoniec som si ho veľmi obľúbila. 
Autorka do detailov prepracovala všetky postavy, ktoré sa v knihe častejšie vyskytovali. Ukázala nám rôzne charaktery Americkiných sokýň - od tých priateľských, cez tiché až po tie zákerné, ktoré sa snažia za každú cenu vyhrať. 
Ak máte chuť začítať sa do niečoho nového, s čím ste sa v knihách ešte nestretli, tak si myslím, že Selekcia je tá správna kniha na oddychové čítanie. A ak sa bojíte príliš sladkej tematiky tak nemajte strach, pretože autorka do deja zasadila trošku napätia v podobe rebelov, ktorý útočili na hrad.

Hodnotenie: 5/5

Prajem krásny zvyšok dňa. 

S pozdravom

3 komentáre:

  1. Vypadá to dobře, jen nevím, zdali by se to líbilo právě mně. Jinak pěkná recenze! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně se Selekce taky hrozně líbila a Maxon byl prostě k sežrání :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak já jsem z knihy měla asi úplně opačný pocit ze všeho co popisuješ :D Nevím, jak je to možné, ale asi prostě opravdu platí "sto lidí, sto chutí". Neříkám, že mě Selekce vyloženě zklamala, ale o originalitě námětu bych trošičku pochybovala (pro mě mix, farmář hledá ženu, vyvolených a možná i dalších reality show :D). Stejně tak jsem neměla pocit, že bych dokázala cokoli říct o někom kromě Americy, Maxona a Aspena...Ale možná jsi v tom našla víc než já :) Každopádně pokračování, které by se dle mého mohlo nacpat klidně komplet do jedné knížky si přečtu, protože obálky všech tří knížek jsou jednoduše neodolatelné :) Každopádně hezká recenze. Je milé se na knihu podívat i z jiného, nekritického pohledu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)