nedeľa 26. októbra 2014

RECENZIA: Kerstin Gierová: Rudá jako rubín


Žáner: román pre dievčatá, fantasy
Séria: The Ruby Red Trilogy (Edelstein Trilogie)
Diel: #1
Vydavateľstvo: CooBoo (CZ)
Počet strán: 336
Väzba: pevná+preobal
Originál názov: Rubinrot

Anotácia: 
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. A co teprve když pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. 

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.



Celým svetom známa séria Drahokamy sa po malom váhaní dostavila už aj do mojich rúk. Každý knihomoľ o nej určite počul a u mnohých z nich má v knižničke čestné miesto. Na blogoch nájdete recenzie a zatiaľ všetky, ktoré som videla boli čisto pozitívne. Ako je to možné? Čím si to zaslúžila? 


Čítaj viac...


Gwendolyn pochádza z veľkej, veľmi zvláštne nadanej rodiny, kde sa nededí iba farba vlasov či očí, ale aj gén, pomocou ktorého môžete navštíviť barokovú Európu, Anglicko v dobe priemyselnej revolúcie alebo ktorékoľvek historické obdobie aké vám napadne. Je v tom však malý háčik. Na počiatkoch nemáte šancu odhadnúť, kde vás váš talent zavedie. Časocestovací gén získava vyvolený, ktorý sa narodí do predom určeného dátumu. 
Tentokrát to mala byť Gwenina sesternica Charlotte. Prečo sa potom Gwen ocitla v Londýne plnom starých áut a neasfaltových ciest?


"V skrytu duše jsem tušila, že se dejě něco strašného, ale ještě jsem nebyla tak daleko, abych si tuhle myšlenku připustila."

Kerstin Gierová ma o svojom spisovateľskom talente presvedčila Prvou striebornou knihou snov, do ktorej som sa až na malé detaily ihneď zaľúbila. Po Rudej som siahla hlavne kvôli nespočetnému množstvu ospevných recenzií a kvôli štýlu písania. Ani tentokrát spisovateľka nesklamala. Dej je veľmi zaujímavý, ma rýchly spád a autorka dala knihe charakteristickú atmosféru. 
Je obdivuhodné, že aj napriek malému množstvu opisov dokázala dokonale opísať prostredie, postavy, systém cestovania v čase a kopu iných dôležitých vecí. V Rudej možno nájsť tajomno, vtipné hlášky a pri niektorých momentoch budete musieť zapnúť mozgové závity na plné obrátky. Neviem či to bolo mojou nepozornosťou pri čítaní, no stalo sa mi, že som sa v príbehu na nejaký čas dokázala stratiť. Je dôležité všímať si vzťahy ľudí a každú malú drobnosť, pretože ak si niečo náhodou nevšimnete, môžete mať v knihe pekný chaos. 

Nestáva sa veľmi často, aby som si hlavnú hrdinku zamilovala. Väčšinou pociťujem opak. Avšak Gwen sa jednoducho nedá nemilovať. Od prvej repliky som bola zvedavá na jej zmýšľanie. Je múdra, milá a správaním mi pripomína obyčajné dievča, ktoré možno stretnúť na ulici každý deň. Všetci však vieme, že obyčajná nie je. Nielen že vie cestovať naprieč históriou, ona vidí dokonca duchov. Aby som bola aj trochu objektívna, tak mi vadilo, že bola žiarlivá a žiarlivosť nemala žiadny odpodstatný dôvod. 
Príbeh samozrejme nie je len o samotnej Gwen. Keďže ide o dievčenský román určite predpokladáte, že tu je mladý, arogantný, ironický a namyslený chlapec nadprirodzenej krásy, ktorý na prvý pohľad očarí a vy na neho nebudete môcť prestať myslieť.  Správne.. Jeho vznešené meno je Gideon de Villiers. Jediná chybička na toľkej dokonalosti je odsudzovanie. Nepozná a súdi. Aj keď vzhľadom na dnešnú dobu je to príznačné. Obe postavy sa v priebehu deja menia a podstupujú zmenu.  

Čo viac dodať? Okrem úžasnej obálky, skrýva úžasný príbeh. Odporúčam každému nadšencovi cestovania časom. Po dlhej dobe kniha, ktorá si zaslúžila 5 pierok.  

HODNOTENIE: 4/5


6 komentárov:

  1. Krásná recenze! Rudou, vlastně celou sérii mám moc ráda, protože je to celé neuvěřitelně čtivé, originální a celkově úžasně napsané. S celou recenzí souhlasit, protože kniha je prostě úžasná, i když je celkem oddychová :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia..Knihy mám v plane čitať:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenza a táto kniha ma naozaj zaujala :) Cestovanie v čase znie super a k tomu aj duchovia? :) Ešte lepšie. Len nie som dáko stotožnená s menom Gideon. Ale každopádne si ju rada prečítam. Keď dostala plný počeť v hodnotení musí byť naozaj skvelá.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty si asi jedna z prvých osôb, čo poznám, ktoré čítala skôr Striebornú knihu ako Rudú :D Ale vo všetkom máš pravdu, táto autorka píše dokonalo a ja sa už neviem dočkať pokračovania Striebornej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mojej pozornosti unikla séria Drahokamy... najskôr som videla Striebornú :D

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)