piatok 19. septembra 2014

[MiniRecenzia]: Irina Semina: Obchod so šťastím

Žáner: Poviedky
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 128
Väzba: Pevná

Anotácia: 

Vstúpte do kúzelného obchodu, v ktorom nájdete všetko od metly na negatívne pocity až po mlynček na problémy. Ako sa vyrovnať so vzťahmi, nešťastnou láskou, finančnými problémami, ako nájsť zmysel života? Vydajte sa na cestu k spokojnejšiemu a šťastnejšiemu životu! Zamerajte sa na to, čo vám naozaj robí radosť. 
Byť šťastný je predsa také ľahké!

Zaujímavosťou na poviedkovej knižke je, pre mňa osobne, adresovanosť čitateľom z Českej republiky. Autorke sa snívalo o Česku a o niečo neskôr sa vďaka Fragmentu a Alene Ryžakovej podarilo vydať v písomnej podobe zbierku na území tejto republiky. 



Obchod do šťastím je súhrn krátkych poviedok o hľadaní pozitívnych vecí v živote a o tešení sa z každej maličkosti. Poviedky nám ukazujú, že nie vždy treba brať všetko len z tej negatívnej stránky. Aj keď sa niečo nepodarí a cítime sa pod psa, vždy sa nájde elementárna maličkosť, ktorá je pozitívna.

Útla knižka sa skladá zo 17 rozličných príbehov.
1. Obchod so šťastím hovorí o mladej žene, ktorá je unavená z práce, ktorej nevychádza ani jediná vec v živote a ktorá narazí na malú predajňu s názvom Obchod so šťastím. Aký tovar asi ponúkajú? Nájde svoje šťastie?
2. Môj pruhovaný život hovorí o smutnej, nespokojnej žene, ktorá vidí svet len čiernobielo a ktorá sa rozpráva so zebrou.
Mojou najobľúbenejšou sa stala, v poradí štvrtá poviedka, Netvor. Chytila ma za srdce a poukázala, že ľudia odsudzujú iných podľa vzhľadu a pritom si neuvedomujú vnútornú krásu. Práve z tejto poviedočky som si vzala najviac a hlavne, že niektorí ľudia bývajú obmedzení.
Netvor je príbeh o mladom mužovi, žijúcom mimo ľudí, mimo obyčajného života, ktorý pripomína netvora, pretože každý od neho bočí a každý sa ho desí. Do jeho jaskyne však zavíta dievčatko, ktoré hľadá pomoc. 

Vypisovať obsah každej poviedky by mi zabralo veľa času a v prípade ak by ste sa rozhodli knižku si prečítať, obrala by som vás o čitateľský zážitok. Rozhodne nejde o knižný skvost ani nič podobné. Niektoré poviedky pripomínajú skôr rozprávky. Ide o príjemné, jednoduché, oddychové a v niektorých momentoch motivačné čítanie. Príbehy pohladia dušičku. Počas čítania som mala úsmev na tvári a tešila som sa spolu s postavami. 


HODNOTENIE: 4/5







6 komentárov:

  1. Tohle může být pěkné oddychové čtení :) Sice moc tyto sbírky povídek nečtu, ale tohle mě určitě zaujalo tématem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poviedkové zbierky tiež nečítam, ale táto ma zaujala. :)

      Odstrániť
  2. Na knížku jsem se už dívala, mohla bych si ji asi sehnat. Vypadá to zajímavě, oddychově a pozitivně. :) Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je pekná a hodí sa k príbehu, oddychové čítanie. :)
      Ďakujem.

      Odstrániť
  3. To vypada zajimave zrovna hledam nejakou povidkovou knizku :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)